A Fidesz kivizsgálná a 2006-os őszi rendőri fellépést

2010.05.21. 18:11
A fideszes Balog Zoltán szerint a jogállam 2006 őszén elbukott Magyarországon. A politikus szerint a 2006-os őszi tüntetéseken történt jogszerűtlen rendőri fellépés nyomán nem állapították meg a rendőri vezetők és a politikusok felelősségét, és elmaradt az áldozatok kárpótlása is.

Balog Zoltán az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szóló határozati javaslat pénteki általános vitájában úgy ítélte meg: a 2006 őszi tüntetéseken történt jogszerűtlen rendőri fellépések nyomán nem állapították meg a rendőri vezetők és a politikusok felelősségét, és elmaradt az áldozatok többségének erkölcsi és anyagi kárpótlása. Közölte: ha ezeket a feladatokat nem tudják elvégezni, az az Országgyűlés és a jogállamiság szégyene lesz.

Ennek kapcsán elkerülhetetlennek nevezte a rendőri és politikai irányítók politikai és jogi felelősségének kivizsgálását. Eddig a bűnösök többségét felmentették, a rendőri vezetők és politikusok felelősségét nem állapították meg. Az áldozatok döntő többségének anyagi és erkölcsi kártérítése egyelőre nem történt meg - tette hozzá.

Mindannyiunk felelőssége, hogy a szétzilálódott demokratikus politikai közösséget és a demokratikus jogállamot rendbe tegyük - hangsúlyozta.

Kifejtette: az első lépést azzal teszik meg, ha a 2006. őszi véres események tanulságait levonják. Üdvözölte, hogy az emberi jogi bizottság albizottságot hozott létre e kérdés vizsgálatára és külön miniszterelnöki megbízott foglalkozik  a témával. Azt kérte, hogy a rendőrség biztosítson minden dokumentumot, s ha kell oldja fel titkosságukat, hogy a vizsgálatot rendesen le lehessen folytatni.

Balog Zoltán felidézte időrendben az őszi történés előzményeit, a balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülését és az október 23-án történteket. Kitért arra, hogy a tömeges rendőri jogsértések miatt felemelte szavát az Európai Bizottság igazságügyi és rendészeti biztosa, a jogsértések tényét megállapította az állampolgári jogok biztosának általános helyettese, az Amnesty International, a Civil Jogász Bizottság, az ENSZ kínzás elleni bizottsága, a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány is. Vagy aggódtak, vagy tiltakoztak, vagy hathatós segítséget nyújtottak az áldozatoknak a jogvédelemben. Olyan komoly civil összefogás alakult ki az emberi jogok érdekében, amit nem kellene utólag semmissé tenni, vagy kicsinyíteni - vélte.

Fontos eredményként értékelte, hogy Franco Frattini korábbi rendészeti és igazságügyi biztos követelésére és javaslatukra a gumilövedék használatát tömegoszlatásnál betiltották. Ezzel azonban még a sebek nem gyógyulnak be - jegyezte meg Balog Zoltán. Ha ilyen emberi jogi jogsértések megtörténhetnek egy jogállamban, és büntetlenül maradnak akkor ez azt jelenti, hogy ilyen bármikor bárkivel megtörténhet - fűzte hozzá.

Azt eredményként említette ugyanakkor, hogy a 2006. októberi véres rendőri jogtiprások tanulságait elemezve létrehozták a Független Rendészeti Panasztestületet. Ez az egyetlen halvány pont, ahol az MSZP valami belátást próbált tanúsítani, még ha indirekt módon is. Ez a testület azonban visszamenőleg nem vizsgálhatja a jogsértéseket - fűzte hozzá.

Szót ejtett a Gönczöl-bizottság jelentéséről is, ami szerinte paródiája volt annak, hogyan kell egy ilyen vizsgálatot lefolytatni. A jelentést először lefordították angolra, kiküldték Brüsszelbe, s csak utána lehetett Magyarországon elérni - tette szóvá az Országgyűlés emberi jogi bizottságának korábbi elnöke.