Ez a poszt a következő Percről percre része:

Tovább vitáznak a kormányprogramról

Szerdán folytatódhat a kormányprogram tíz órásra tervezett vitája. A vitában az EP-képviselők is felszólalhatnak.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Olvasgassák a szlovén szurkolói blogot, bár ennek semmi köze nincs Hörcsik Richárdhoz.

    A fideszes Hörcsik Richárd azon értetlenkedett, hogy mostanra 31 százalékosra apadt az EU-tagság támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint. Ennek szerinte az az oka, hogy az elmúlt években romlott a gazdaság állapota, de erről nem Brüsszel tehet, hanem a magyar kormány. A nemzeti együttműködés programja szerinte ezt a problémát is megoldja majd, hiszen gyorsabban osztják majd szét az uniós forrásokat, és ha lesz pénz, már szeretni fogjuk Brüsszelt is.

    És Brüsszelt tényleg lehet szeretni:

  • A szocialista Józsa István feltűnően baráti hangnemet ütött meg a Fidesszel. Lehet, hogy érik valami népfrontos összefogás? Ő lenne a Fidesz MSZP-be tolt trójai falova? A 21. század Marosán Györgye? A szocialista Júdás? (És még sorolhatnánk.)

    A szocialista Józsa István "a beterjesztett, kormányprogramnak nevezett iromány" gazdasági aspektusáról kívánt beszélni, de előbb még arról szólt, hogy a Fideszt valójában csak a választók 34 százaléka támogatta, nem az ország kétharmada. Visszatérve mondandójához arra figyelmeztetett, hogy ha sokat ismételgetik, hogy az ország csődben van, azt a végén még elhiszi a piac, és az nem jó. Józsa értelmezésében a társadalmi szerződés kölcsönös önkorlátozást jelent, azaz a társadalom a közjó érdekében visszafogja egyéni igényeit. Alapvetően egyetért a kormányprogram céljaival, de hiányolja az utalást a költségvetési stabilitásra. A maga részéről azzal zárta, hogy "éljen a köztársaság, éljen a nemzeti egység". Révész Máriusz megtapsolta.

  • A fideszes Balla Mihály nem állt be az elégedetlenkedők táborába.

    Miután már az LMP és a Jobbik is hiányolta a külpolitikai irányvonalat a kormányprogramból, a fideszes Balla Mihály hozzászólásában tért ki ezekre. Biztosította a képviselőket arról, hogy a kormány kitart az euroatlanti irányvonal mellett, amelyet szerinte tudatos választás eredménye, nem "a nincs jobb igenje". Ugyanakkor az elmúlt éveket szerinte stratégiát nélkülöző sodródás jellemezte, az új kormánynak következetesen kell képviselnie Magyarország érdekeit a nemzetközi szervezetekben, melyekhez önként csatlakozott. Cél még a regionális együttműködések erősítése, illetve "újfajta együttműködés kialakítása a Duna-menti országokkal".

  • Most nagyon figyeltünk, nem Mile Lajos beszélt.

    Az elempés Szabó Timea támogatandó célkitűzésnek tartja a rendőrség erősítését és a bűnözés elleni határozott fellépést, viszont kifogásolják az elkövetők jogainak megnyirbálására utaló kitételeket a kormányprogramban. Példaként azt hozta fel, hogy 2006 őszén a rendőröket alig korlátozták a feltételezett elkövetők jogai, és felelősségre sem vonták őket a jogsértésekért. Szerinte az is megmagyarázhatatlan, hogy a kormányprogram szerint a börtönökben túl jók a körülmények, miközben a valóságban a börtönök túlzsúfoltak, a fogva tartottak körülményei embertelenek. "A fölösleges és populista hangulatkeltés helyett hagyatkozzanak a tényekre és a mindenkit megillető jogokat tartsák tiszteletben" - kérte a kormányt.

  • Levelet kaptunk Ertsey Katalintól, az LMP képviselőjétől. Ígérjük, az ülés után elküldjük tudósítónkat az SZTK-ba.

    Szemüveget az indexnek! Nem tudom, honnan nézi a parlamentet az index percről percre tudósítója, de immár kétszer is összekevert nőket férfiakkal. Tegnap Rétvári Bence családbarát munkahelyek kitételét nem Mile Lajos tapsolta meg hangosan, hanem egy szintén LMP-s képviselőnő, szerénységem tiltja a nevét ideírni.

    Ma pedig Ledvai Ildikót keverte össze Kovács Lászlóval, ugyanis ez utóbbi jött be a kettős állampolgárságról szóló szavazás után, amire a Fidesz B-közép tapsviharral és bekiabálással reagált.

    Kérem az index tisztelt tudósítóit, hogy legalább azt a kevés nőt ne tévessze össze férfiakkal a házban, köszönöm.

    17
    Például Szűcs Erika
  • Egy újabb érdekes adat Kupcsok Lajosról: az életrajza nincs fönn a parlamenti honlapon.

    A fideszes Kupcsok Lajos kétperces felszólalásában a kis- és közepes vállalkozások helyzetéről beszélt. Szerinte a kkv-k foglalkoztatják a munkavállalók kétharmadát, mégis, alig részesülnek EU-s támogatásából. Költségvetésük hat százalékát bürokratikus költségek viszik el. Csökkenteni kell a munkaadók terheit, mondta.

  • Na de mit ebédelt Balsai?

    Az ebédszünet után Balsai István felszólalásával folytatódott a kormányprogram vitája. Az alkotmányügyi bizottság fideszes elnöke a jogbiztonság megbomlásáról beszélt, elszámoltatásügyi megbízottként pedig örömét fejezte ki, hogy ezzel külön fejezet fogalkozik a programban. Annak is örült, hogy alig maradt szocialista képviselő a parlamentben, Orbán Viktor kedvenc hasonlatával élve azt mondta, "akár egy söralátétre is fel tudnák írni neveiket". Érdemi mondandója kimerült abban, hogy gyorsítani kell a bíróságok munkáját.

  • Jaj, ne sajnáljuk már szegény újságírókat.

    A sajtó képviselői hagyományosan a középkategóriás éttermi árakkal dolgozó Vadászterem helyett az alagsori menzán szoktak étkezni, ám most a képviselők nagy része is ezt a lehetőséget választotta, így nem áltunk be a száz méteres sorba. A Vadászterem kínálatából a májgaluskás húslevesre és a füstölt marhanyelvre esett a választásunk. A marhanyelv, bár nem volt nagy adag, tökéletes választásnak bizonyult. Omlós, füstös, mennyei volt. Egy kólával és a borravalóval együtt 1 900 forintot fizettünk. A Vadászteremben arányaiban KDNP-s képviselőből volt a legtöbb, a szocialista frakciót Bárándy Gergely és Harangozó Tamás képviselték.

  • Jó étvágyat!

    Éhgyomorra vitázni sem jó, a házelnök szünetet rendelt el. A chef napi ajánlata hideg füstölt marhanyelv friss salátával és libamájjal sült jércemell baconos mártással. A nehezebb ételek kedvelői választhatják a rántott velőt, az egyszerűbb ízekhez szokottak a rakott kelt. A vegetáriánusokat zöldséges lasagneval és töltött zöldségekkel várják a Vadászteremben.

  • Na, végre egy kis zsidózás, már azt hittük, a Jobbik teljesen megjuhászodott.

    A jobbikos Gyöngyösi Márton külpolitikai kérdésekről beszélt, szerinte a kormányprogram elején a Fidesz is elismeri, hogy az elmúlt két évtizedben Magyarország nem volt független. Azt kérdezte, mi volt ebben a Fidesz szerepe, és mi volt a szerepe abban, hogy az elmúlt két évtizedben a Fidesz szerint is paktumokkal irányították az országot. Martonyi Jánost a nagy zsidó világösszesküvés résztvevőjének nevezte, és bírálta "a kritikátlan euroatlantista irányvonalat", valamint azt, hogy Magyarország "a kisantanttal kötött alapszerződésekkel" feladta a revízió lehetőségét. Szerinte Magyarország nem független, mert Moszkva után most Brüsszelhez és Washingtonhoz igazodik. Annak viszont örült, hogy a programban keleti nyitásról is beszélnek. A Jobbik a turánista felfogása miatt erősen vonzódik Ázsiához, Oroszországban pedig stratégiai partnert lát. A Jobbik külügyi vezetője, Kovács Béla Moszkvában diplomázott, felesége orosz származású.

  • Göndör István fogást keres Szatmáryn.

    A szocialista Göndör István két perces reakciójában azt kifogásolta, hogy Orbán Viktor felszólalásából nagyon hiányolta, hogy az eladható termékeket előállítókat támogatnák, hogy piac nélkül nincs fejlődés. Kérte azt is, hogy nevezzék meg, rövid távon kik lesznek a vesztesek, mert ha csökkentik az adókat, valahonnan pótolni kell a forrásokat.

    Viszontválaszában Szatmáry az elmúlt nyolc év szocialista kormányzását bírálta, szerinte az előző kormányok nem támogatták eléggé a magyar vállalkozásokat. Ezzel szemben a beterjesztett kormányprogram végrehajtható, és garantálja a fejlődést.

  • Egy újabb érdekes adat: Szatmáry Kristófnak három fia van, Lénárd, Levente és Zalán.

    A fideszes Szatmáry Kristóf szerint paradigmaváltásra van szükség a gazdaságban, a válságból az értékteremtő munkán alapuló gazdaság húzhatja ki az országot. Szerinte továbbra is a szabad piac lesz az uralkodó elv, de azt új, "weberi alapokra kell helyezni". Ennek lényege, hogy azokat kell támogatni, akik értékteremtő munkát tudnak adni az embereknek. Lényegében a hazai kis- és középvállalkozások támogatását propagálta. A program szerinte az engedélyezések és az adórendszer egyszerűsítésével, a bírósági eljárások gyorsításával, a közbeszerzési rendszer átszabásával, a pályázati rendszer egyszerűsítésével és egy új támogatási rendszer beindításával segítené a vállalkozókat.
  • Tukacs Istvánt minden érdekli.

    A szocialista Tukacs István szerint a kormányprogram feltűnően hallgat a Magyarországot körbevevő gazdasági környezetről, az euróválságról, a dél-európai országokat sújtó válságról - ezekről Rogán említést tett felszólalásában. Tukacs az adócsökkentés, az adórendszer átalakításának konkrétumai iránt érdeklődött, illetve érdekelték még a devizahiteleseknek a kormányprogramon kívül tett ígéretek konkrétumai is. Szerinte a kormányra készülő Fidesz azzal, hogy eszközök és források megjelölése nélkül jelölt ki célokat, valójában csak időt kért, és ezt az MSZP nem tudja támogatni.

  • Scheiring Gábor nem hagyja magát.

    Scheiring Gábor, az LMP képviselője két percben reagált Rogán Antal felszólalására. Ismét felhívta a figyelmet a kormányprogram ellentmondásaira, hogy egyszerre ígérnek kétezermilliárdos adócsökkentést és a jóléti rendszerek fenntartását, zöldgazdaságot és az autóipar fellendítését, valamint korrupcióellenes intézkedéseket, miközben az ezermilliárdos tételeket érintő vagyongazdálkodási törvényt hajnali egykor tárgyalják.

    Viszontválaszában a fideszes Kósa Lajos nyitottabb gondolkodást kért az LMP-től, hogy ne "a hagyományos zöld doktríner gondolkodás mentén" elemezzék a helyzetet. Példaként azt hozta fel, hogy Debrecenben elektromos üzemű autóbuszokat gyártó üzemet hoznak létre.

    DBELO20100512005
    Kósa Lajos egy nyitottabb zöld gondolkodás mentén kerekezett Debrecenből Budapestre a parlament május 14-i alakuló ülésére (Fotó: Beliczay László)
  • Ez egy poszt?

    A fideszes Rogán Antal a gazdasági helyzet elemzésével folytatta a kormányprogram vitáját. Fő problémának az államadóság növekedését, és a gazdasági kitettséget nevezte, hiszen a jelenlegi európai válság tapasztalatai szerint pont az eladósodott, nyitott gazdaságok vannak veszélyben. Ráadásul a jelen gazdasági környezetben nem számíthatunk arra, hogy a külföldi tőkebeáramlás megoldja a helyzetet, vélekedett. Szerinte az új kormánynak fiskális mozgástere sem maradt, így valóban az egyetlen lehetőség a gazdasági környezet javítása, a versenyképesség növelése a bürokrácia csökkentésével, a szabályozók kiszámíthatóságával és a korrupció letörésével.

  • Az érdemi vitánál csak a gyermek nagyobb kincs.

    A Fidesz nevében Pokorni Zoltán, a párt oktatáspolitikusa reagált két percben Osztolykán Ágnes felszólalására. Elismerte, hogy az integráció nagyon fontos szempont, de az eddigi gyakorlat eredményei nem jók, szerinte az elmúlt nyolc évben valójában nőtt a szegregált osztályok száma. "Az elmúlt nyolc év gyakorlata rossz" - jelentette ki. Szerinte le kell számolni azzal az illuzióval, hogy pusztán parancsra lehet integrálni osztályokat.

    Osztolykán viszontválaszában megismételte, hogy maguk sem értenek egyet az elmúlt nyolc év gyakorlatával, a rideg integrációval, de szerinte a kormányprogram felületességei miatt úgy tűnik, a Fidesz feladja az integrációt. Ez pedig megengedhetetlen, mert az integráció a legjobb módszer a romák leszakadásának megakadályozására.

  • Figyelem, még Orbán Viktor is bólogatott az elempés képviselő felszólalásán. Hát nem elég neki a kétharmad? Háromnegyed kell neki?

    Az elempés Osztolykán Ágnes szerint a kormány nem veszi komolyan az oktatásügyet, alig pár sort szentel a közoktatásnak a kormányprogramban. A program középpontjában a munka áll, ez pedig szerinte az oktatás nélkül elképzelhetetlen. Orbán Viktor bólogatva hallgatta hozzászólását. Osztolykán bírálta a kormányprogramot azért is, mert egy az egyben sikertelennek nevezi az iskolai integrációt. Ugyan maga is bírálja azt, amit rideg integrációnak nevez, de a kutatási adatok még a jelenlegi integrációs gyakorlatot is alapvetően sikeresnek mutatják. Szerinte tehát nem feladni kéne az integrációt, hanem tökéletesíteni a gyakorlatot.

  • Drága Bolgár úr, kétharmados többséggel már azt is megtehetik, hogy nem Széchenyitől, Kossuthtól, hanem egymástól idéznek?

    "Újra kell gondolni a magyar állam működését" - idézte Kósa Navracsics Tibort. Ehhez szerinte nem feltétlenül van szükség az érintettek egyetértésére, de az együttműködésükre igen. Az új közigazgatás kialakításához teljes szemléletváltásra van szükség, ennek lényege, hogy az állam ne ellensége, hanem barátja legyen polgárainak. Hogy hogyan, az nem derült ki, Kósa mindenesetre támogatást kért a programhoz.

  • Egy kis malőr.

    A kettős állampolgárság zárószavazásán "technikai hiba miatt" nem volt jelen Vona Gábor, a Jobbik elnöke. A technikai hiba azt jelenti, hogy a Jobbik elnöke rosszul tudta, hogy mikor van a zárószavazás időpontja. "Egy korábban egyeztetett, a múlt hétről elhalasztott rádiómeghívásnak tettem eleget – írja. – "Szégyellem magam, hogy ez meghiúsult, hogy ilyen hibát követtem el, de egyúttal nagyon örülök, hogy az Országgyűlés elsöprő többséggel fogadta el ezt a történelmi törvénymódosítást."

    D  FO20100525053
    Vona Gábor kedden fel is szólalt a kormányprogram vitájában
    (Fotó: Földi Imre)
  • Ha végre jó lesz a közigazgatás, akkor - ha csak lazán is -, de megint hozzánk tartozik Horvátország?

    Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke arról beszélt, hogy a magyar állam hosszú évekig arról volt ismert, hogy jó a közigazgatása - szerinte ezért is tartozhatott a magyar királysághoz több olyan nép is, amely csak lazán csatlakozott a királysághoz, például a horvátok. A rendszerváltás óta eltelt időben azonban szétesett a közigazgatás, erről szerinte elsősorban Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai tehet. Ennek eredményeként teljes egészében meg kell újítani a közigazgatást, központi és helyi szinten is.

  • Az igazi sértés

    Bár az ülést vezető Lezsák Sándor leelempésezte Gyenes Gézát, ő gyorsan kijavította, hogy valójában a Jobbik képviselője. Gyenes kétségbe vonta, hogy a Fidesz valóban felhatalmazást kapott volna az új rendszer építésére, hiszen a párt választási programjában és a kormányprogramban nem volt szó konkrétumokról. Attól tart, hogy a felhatalmazás hangoztatásával a Fidesz az egészségügyben várható kudarcait próbálja palástolni. Ellenzéki társaihoz hasonlóan ő is a konkrétumokat hiányolta a programból, szerinte nem derül ki, milyen forrásokból biztosítana fedezetet a kormány az egészségügy fejlesztéséhez, pedig szerinte azonnali feladat lenne a munakerőhiány megoldása, illetve az, hogy a mentők tényleg tizenöt perc alatt reagáljanak a riasztásokra. Azt javasolta, hogy a kormány fogadja el a szakmai szervezetek segítségét.

  • Egy újabb érdekes adat: Szászfalvi László civilben református lelkész.

    A kereszténydemokrata Szászfalvi László szerint az egyházaknak nagy szerepe van abban, hogy még mindig magyarul imádkozunk a Kárpát-medencében. Szerinte a nehéz történelmi időszakban az egyházak voltak a nemzet lelkiismerete. Kicsit sajnálkozott azon, hogy az alkotmány szétválasztja az egyházat és az államot, de ez szerinte nem zárja ki az együttműködést. De nem erről beszélt, hanem arról, hogy a szocialisták mit csináltak az elmúlt nyolc évben. A kormányprogramra négy perc után tért rá, de csak annyit tudtunk meg, hogy az új kormány számít az egyházakra.

    18
    Fotók: Huszti István
  • Nem igaz, hogy a szocialisták alatt semmi sem épült.

    Befejeződött Ócsa központjának felújítása. Több mint százmillió forintot fordítottak a rekonstrukcióra. A Bajcsy-Zsilinszky út gazdasági és kereskedelmi centrumnak számító szakaszán új burkolatot raktak le és több ezer növényt ültettek. (MTI)

    DROTI20100525009
    És a tavalyi vetésű őszi mák (Papaver somniferum) is gyönyörűen virágzik Orosháza és Nagymágocs között (Fotó: Rosta Tibor)
  • Nem lehet könnyű a mai világban Szűcs Erikának lenni.

    A szocialista Szűcs Erika is a konkrétumok hiányának felemlegetésével kezdte, majd rátért az irányok bírálatára, illetve a szocialista kormányok sikereinek ismertetésére. Szerinte például a nyugdíjasok kifejezetten jól jártak az előző nyolc évben, míg a mostani kormányprogram inkább elvesz a nyugdíjasoktól. Azt is rossz iránynak tartja, hogy a Fidesz a fogyasztás élénkítésével próbálja fellendíteni a gazdaságot, hiszen a fogyasztás java külföldön termel bevételeket. Jó iránynak az előző szocialista kormány, név szerint az általa vezetett szociális minisztérium Út a munkához programját nevezte, mert az szerinte ösztönözte a munkavállalást. A szakértők ezzel eddig nem értettek egyet, a program sikere a közmunkaprogram sikertelenségéhez mérhető - ez utóbbit Szűcs is zsákutcának nevezte.

    17
  • Ha már szóvicc: Melyik volt sportkommentátort kedveli legjobban Bajnai Gordon? Hát a HAJDÚ BÉT. Itt még többet talál>>> Előre is elnézést kérünk.

    Második EP-képviselőként Szájer József szólalt fel, egy rossz szóviccel kezdett. "A parlament körül eltüntek a kordonok, a parlamentből eltűntek a Gordonok". Ezzel arra akart utalni, hogy Bajnai nem választott tisztviselő volt, ezért is kellett kordonokkal védeni, miközben most végre szabadság van, és hit abban, hogy "végre a saját kezünkbe tudjuk venni dolgainkat". Gratulált a parlamentnek ahhoz, hogy szerinte az elmúlt két hétben több ügyben döntöttek, mint korábban. Szerinte a Fidesz is képes olyan sikerek végrehajtására, mint Európa többi polgári kormánya.

    16
  • Ronald Reagan szelleme kísért a házban.

    Scheiring szerint a kormányprogram adóellenes populizmusra épül, ami őt Ronald Reagan politikájára emlékezteti. Az egyik legsikeresebb amerikai elnök szerinte ezzel a politikával csak a szociális, jóléti rendszer leépítését érte el az Egyesült Államokban. Úgy érzi, hogy a kormány egyoldalúan támogatja a vállalkozókat a többi réteggel szemben.

  • Miért baj, ha egy kormány mindenkit szeretni akar?

    Az elempés Scheiring Gábor szerint a kormányprogram közelebb áll hozzájuk, mint az eddigiek, de ellenzéki képviselőként nem az a szerepe, hogy dícsérje a programot. Neki leginkább az tetszik, hogy "a kormányprogram felismerte az újkapitalizmus bukfencét", mindazonáltal szerinte csak "zöldre festés" történt. Örül neki, hogy társadalmi szerződésről beszélnek, bár szerinte azt a szerződő felek közti egyeztetésnek kellett volna megelőznie. Szerinte ideje leváltani a növekedési konszenzust, ami "az eröltetett növekedésben látta a megoldást". Ha új rendszerről beszélnek, ahhoz új modellt kéne találni, ami szerinte az ökológiai fejlődés. Az új kormányprogram szerinte nem vállalja fel a konfliktusokat, mindenkit szeretni akar.

    15
  • Forradalomban nem illik nevetgélni. Pláne a szocialistáknak.

    Soltész felszólalásában külön kifogásolta, hogy a szocialisták nevetgéltek, amikor Orbán Viktor keddi bevezető felszólalásában a nők szerepét kijelölve az anyaságról beszélt. Orbán ezen mondatait akkor csak a kereszténydemokraták tapsolták meg.

  • Negatív felhanggal beszélt Soltész.

    A kereszténydemokrata Soltész Miklós is arról beszélt, hogy új rendszer építésére kaptak felhatalmazást. "A szocialisták nem értették, hogy miért nincsenek a programban számok" - mondta, majd számok sorolásába kezdett. Csökkent a termékenységi arányszám, az élveszületések száma, miközben az abortuszok számát tekintve európai összevetésben ötödik helyen állunk. Csökkent a házasságok száma, nőtt a házasságon kívül született gyerekek aránya, mondta érezhető negatív felhanggal. "Ha ezek alapján nem értik, hogy mi a baj az országban, akkor baj van a fejekben" - jelentette ki. A Fidesz a családi adózás bevezetésével kíván változtatni a folyamatokon.

  • A Jobbik EP-képviselője nem elégszik meg a brüsszeli munkával.

    A kormányprogram vitájában az európai parlamenti képviselők is felszólalhatnak, a lehetőséggel elsőként Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője élt, aki az emberi jogok nyilatkozatából vezette le, hogy "Magyarország a magyaroké". Reményét fejezte ki, hogy a kormány a jövőben nem a nép feje felett dönt majd. Második kérése az volt, hogy a kormány szerezze vissza "az elherdált nemzeti vagyont". Nemzeti vagyonleltárt készítene, de nem csak a mostani, hanem a húsz évvel ezelőtti állapotokról is, és a kettőt összevetve kezdene neki a vagyon visszaszerzésének. Sajnos nem fejtette ki, hogy ezt hogy képzeli, pedig jó kérdés, hogy hogyan lehet a húsz évvel ezelőtti vagyont leltározni.

    Morvai arra is kiváncsi volt, hogy kik a szélsőségesek, az előző nyolc év kormányfőit pedig diktátoroknak nevezte. Szerinte az elmúlt évek hőzöngői köszönetet érdemelnek, például azért is, hogy "az SZDSZ eltakarodott".

    14