Ez a poszt a következő Percről percre része:

Tovább vitáznak a kormányprogramról

Szerdán folytatódhat a kormányprogram tíz órásra tervezett vitája. A vitában az EP-képviselők is felszólalhatnak.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tudósítónkat hallásvizsgálatra is elküldjük, újabb levelet kaptunk ugyanis az LMP-s képviselőtől. Íme:

    „Javaslom, hogy az index tudósító látogassa meg az SZTK-ban a hallásvizsgálatot is. Totálisan félreértettétek Harrachhal együtt (!), amit mondtam.

    Íme, ezt mondtam:

    Nem gondolhatja komolyan a család és a munka kiegyensúlyozását az a kormány, amely hetente több éjszakába nyúló és szombati üléssel nyit. Hiteltelenné válik a vasárnapi boltbezárás, ha a KDNP nem áll ki a családok és a munka összeegyeztethetősége mellett.

    Ha valaki komolyan gondolja, hogy egy LMP-s a multik, hiperek mellé áll a munkavállalókkal szemben, az nézzen magába vagy tájékozódjon. A hiteltelen, ájtatos családozást mindannyiszor kritizálni fogjuk."

  • Tapsteszt. Ilyen még nem volt.

    A szocialista Nyakó István egy teszttel kezdte, kíváncsi volt rá, hogy ki tapsolja meg Orbán Viktor a kormányprogram 45. oldalán található kijelentését, miszerint nem engedik meg, hogy egyesek bűnözéssel egészítsék ki a szociális segélyt.

    A kísérlet sikerült, a Fidesz és a Jobbik is tapsolni kezdett, sőt, abba sem hagyták, így Nyakó a taps zajában tudta csak elmondani, hogy ezzel Orbán a teljes roma lakosságot megbélyegzi, bár a kormányprogram egy másik részében maga is elítéli az ilyen bűnbakképzést.

  • Beszóltak Vonának.

    A Fidesz nevében Kocsis Máté beszélt a közbiztonság helyzetéről. Szűzbeszédében a józsefvárosi polgármester arról beszélt, hogy a cél egy törvényesen működő, erős, polgárait megvédeni képes államot építsenek. Szerinte ennek a célnak a kormányprogram megfelel. A cigánybűnözőző Volner János jobbikos képviselőnek üzente, talán Vona Gábor mellényes afférjára célozva, hogy a közrend fenntartását a magukat törvényen felülinek képzelő vezetőkkel szembeni fellépéssel kell kezdeni, de fel kell lépni azok ellen is, akik szegénységükre, vagy más okokra hivatkozva követnek el bűncselekményeket.

  • A jobbikos Volner János cigánybűnözésről beszél, ugorjunk.

    Volner János (Jobbik) elmondta, hogy

  • Egy laza csürhézés, figyeljék csak:

    A szocialista Bárándy Gergely szívesen szólna hozzá szakmai alapon a kormányprogramhoz, de az igazságszolgáltatásról szóló fejezet "egy bulvárlap színvonalát sem éri el". A kormányprogram ezen része szerinte csak a hangulatkeltést szolgálja, lényegében semmiről sem szól. A kormányprogram szerinte azt az egy célt szolgálta, hogy még egy utolsót belerúghassanak a szocialisták kormányába. Bár a Fidesz őket vádolja azzal, hogy nem védték a rendőrséget, szerinte ellenzékben egyszer sem szólaltak fel a rendőrök védelmében, amikor "a csürhe rájuk támadt".

  • A fideszes Gulyás Gergelyt egyszer maga a közelmúltban a politikatudományi intézetből kirúgott Fricz Tamás politológus osztott ki a Magyar Nemzetben. Igaz, Gulyás akkor még nem volt képviselő.

    A fideszes Gulyás Gergely a gazdaságról a jogbiztonságra, azon belül is a demokratikus normák helyreállítására terelte a szót, amely a kormányprogram ötödik, zárófejezete. Szerinte az előző kormányzatnak sikerült megvalósítania azt a bravúrt, hogy egyszerre korlátozta a szabadságot és bomlasztotta a rendet. Fő feladatnak a bírósági perek felgyorsítását, illetve az új alkotmány megalkotását nevezte.

  • A Big Four nálunk a Manchaster United-Chelsea-Liverpool-Arsenal. Izraelben a Beitar Jerusalem-Hapoel Tel Aviv-Maccabi Haifa-Maccabi Tel Aviv. És Pőszénél? És önöknél? Itt lehet választani.

    A jobbikos Pősze Lajos szerint alulreprezentált a kormányzati struktúrában a vidékfejlesztés, pedig "a vidéken fog eldőlni a meccs", az egymillió munkahelyből nyolcszázezret ott lehet megteremteni. Ő viszont nem látja az erőt a vidékfejlesztésért felelős minisztérium mögött. Aggályait fejezte ki amiatt, hogy a gazdaságért két minisztérium is felel majd, szerinte máris látszanak az ütközések. Megregulázná a bankokat is, amelyeknek szerinte az lenne a feladata, hogy hitelt adjon a magyaroknak. A vidékfeljesztést decentralizálná. Orbán Viktor nevetgélve hallgatta Pőszét, aki azt is kifogásolta, hogy a kormányprogram csak az MSZP felelősségéről beszél, az SZDSZ felelősségéről hallgat. Követelte még a multik megadóztatását, szerinte a magyar közigazgatást "a négy Big Four, a négy nagy könyvvizsgálócég irányítja, és a nyereségüket kiviszik az országból". Árhivatal felállítását javasolta.

  • Vajon a 40 centis kilátóhoz is 79 kilónyi papírral kellett pályázni?

    kilato 02 235228
    Forrás: keresztur.tx.hu - Deák Tamás

    A fideszes Kovács Zoltán több korábbi felszólalóhoz hasonlóan a bürökratikus terhek csökkentését és a közigazgatás hatékonyabbá tételét nevezte meg a hazai kisvállalkozások felemelkedésének zálogaként. Példaként említette, hogy egy EU-s pályázathoz 79 kilónyi papírt kell leadni. Szólt még a közigazgatás létszámcsökkentéséről és az olcsóbb és hatékonyabb állam létrehozásának szükségességéről is. Mindemellett fontosnak nevezte az önkormányzatok támogatását, hogy azok aztán élénkíthessék a piacot.

  • Ehhez nem tudunk mit hozzátenni.

    A kijelölt miniszterelnök a programvita kezdete óta szorgalmasan jegyzetel, néha bólogatva fejezi ki egyetértését akár még az ellenzéki képviselőkkel is. Délután háromra azonban már elgémberedhettek a tagjai, immár állva hallgatja a felszólalókat.

  • Megszakítjuk adásunkat. Mindenki mindenkivel csinálja az új Kylie Minogue-videóban.

    A szocialista Sós Tamás jónak tartja, hogy a szakképzés kiemelten szerepel a kormányprogramban, de örülne, ha a részletes tervek is ismertek lennének. Sommás véleménynek tartja a kormányprogram azon állítását, hogy kevés a gyakorlati képzés a szakképzésben. A tények ezzel szemben szerinte azt mutatják, hogy a legrosszabb esetben is fele-fele arányban szerepel az elméleti és a gyakorlati képzés, a képzés rendjét pedig a szakmai kamarákkal egyeztetve dolgozták ki. Fontos és hiányzó elemnek nevezte a pályaorientációt, mert így lehetne összhangba hozni a képzési igényeket a képzési kínálattal.

  • Kiköltözött az erszényből a kormos kenguruk homlokcsillagot viselő csemetéje a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

    A fideszes Pesti Imre szerint nem lehet jövőt tervezni a jelen értékelése nélkül, ezért a múlttal foglalkozott, a szocialisták egészségpolitikáját bírálta. Most válságkezelésre van szükség, mondta. Állítása szerint a kormányprogramban az egészségügy stratégiai ágazatként szerepel, azaz finanszírozása nem a maradékelven fog alapulni. Az egészségügy szerinte amúgy gazdasági szempontból is fontos, versenyképességi kérdés.

  • Tényleg forradalmi időket élünk. Most Mikola István, az 1990-es parlament nyitónapján az MDF-es Mezey Károly kezdeményezte a dohányzást betiltását a parlamentben. A rendszerváltás félresiklott, a javaslatból semmi sem lett. Íme, az 1990-es javaslat:


    Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szeretnék egy javaslatot tenni a bizottságok mûködésére vonatkozóan egészségügyi szempontból. Ismeretes, és a tudomány bizonyította azt, hogy a dohányzás nemcsak azokra ártalmas akik szívják, hanem minden betegséget - a tüdõráktól az érszûkületig - megkaphatnak a passzív dohányosok is. Ezért ez demokrácia kérdése. Arról van ugyanis szó, hogy egyrészt létezik a dohányzók joga a dohányzáshoz, másrészt pedig létezik a nemdohányzók joga az egészség megõrzéséhez, és ez alapvetõ emberi jog. Ezért azt gondolom, hogy ez az Országgyûlés, amely a demokrácia útján akar elindulni, ezt a kettõt mérlegelve szükséges volna hogy döntsön arról, hogy minden olyan esetben, ahol dohányzók és nemdohányzók kényszerûen egy helyiségben tartózkodnak, ott legyen tilos a dohányzás. Javaslom elnökünknek, hogy ezt határozati javaslatként szíveskedjen szavazásra bocsátani.

  • Ügyeskedünk, ügyeskedünk?

    A jobbikos Varga Géza azt hiányolta a kormányprogramból, hogy nem esik szó benne a földtulajdonról. A földmoratórium 2011-ben lejár, mondta, és nem tudni, hogy hogyan védené meg a külföldi felvásárlástól a hazai földeket. Arra is kiváncsi, hogy a kormány milyen álláspontot képvisel majd a közös EU-s agrárpolitika 2013-as revíziójában. Hiányolja a piacvédelmi intézkedéseket is. Elismerte, hogy a piacvédő intézkedéseket szigorú keretek közé szorítja a GATT és a WTO, épp ezért szerinte komoly egyeztetésekre, szakmai tapasztalatra van szükség ezen nemzetközi egyezmények kijátszásához.

  • Több elempés ma már nem lesz, kimerült az időkeret.

    Az elempés Jávor Benedek arról beszélt, hogy a népegészségügyről nem lehet anélkül beszélni, ha nem adnak stratégiai választ a légszennyezés, az élelmiszerbiztonság kérdéseire is. Szerinte egyébként az egészségügyi kérdésekben a legnagyobbak az egyenlőtlenségek, egyes térségek, társadalmi csoportok harmadik világbeli szinteken élnek, erre kéne figyelmet fordítani.

  • És mi lesz a fideszes dohányosokkal?


    A fideszes Mikola István a 2001-2002 közötti kormányzásra hivatkozott, amikor több népegészségügyi programot is indítottak, például ő megtiltotta a dohányzást az egészségügyi minisztériumban. Ezt a parlamentben is megpróbálta, de elbukott.

    Szavai alapján ezt újra megkísérelné. Állítása szerint a programban kiemelten szerepel a népegészségügy. A programból szerinte is csak a sorok közül lehet kiolvasni, hogy hogyan lehetne kezelni az orvosi és a gazdasági lehetőségek közti csillagászati különbségeket. A népegészségügyi trendeket térségenként kell felmérni, és a finanszírozást ehhez kell igazítani, mondta.

  • Végül is minek fejtsék ki a lépéseket a kormányprogramban? Mi ez, százlépés?

    A kereszténydemokrata Hoffmann Rózsa nem ért egyet Hiller Istvánnal, szerinte attól függetlenül, hogy milyen mértékben szerepel a csak a célokat megjelölő kormányprogramban az oktatás, az oktatás igenis kiemelt területe a kormányzásnak. A lépéseket valóban nem fejtették ki, de ettől függetlenül meg fogják tenni, ami szükséges.

  • Szar a kormányprogram, na.

    Hiller szerint nincs szó a kormányprogramban a közoktatás fenntartásáról. A felsőoktatásról is csak annyi szó esik, hogy mi a szakképzésben és a felsőoktatásban résztvevők aránya, amelyeken módosítani akarnak, de nem esik szó róla, hogy mi a tervük a felsőoktatással, pedig érdemes lenne beszélni róla. Szerinte ez koncepcionális tévedés, kérte, hogy ezen változtassanak.

  • Hiller István egyik utolsó intézkedéseként pénzt adott a Hócipőnek, a Mozgó Világnak, az ATV-nek és a Pallas Páholynak. Most nem erről beszélt.

    A kétperces reakciók után Hiller István felszólalásával tért vissza a vita az eredeti mederbe. A még kulturális miniszter Hiller szerint a kormányprogramnak konkrétumokat kéne tartalmaznia. Ezek hiányában megpróbálja beleképzelni magát a program készítőinek a helyébe, hátha így rájön, mi a koncepció. Szerinte a kormányprogram nem egy ciklusra, hanem egy kurzusra készült, valójában egy több cikluson átívelő kormányzás programjának első fejezete csupán. Bár a vitában elhangzanak konkrétumok az oktatásügyről, a kormányprogram ebből szerinte semmit sem tükröz. Két területet kiemeltek az oktatásból, de mással nem foglalkoznak, ahogy a kultúráról is alig esik szó.

  • This is a beginning of beautiful friendship

    Harrach Péter örül neki, hogy Ertsey Katalin beavatta a családi életébe, de szerinte az alapvető probléma az, hogy megteremtsék a feltételeket. A vasárnapi szabadnap kérdése szerinte világnézeti kérdés, sajnálja, hogy dolgozó anyák nem tudnak a családi asztalnál ülni vasárnap délben.

  • Na, de mi van a kutyaszarral?

    L. Simon László szerint az szép, hogy hétszáz településen hoztak létre integrált közösségi szolgáltató tereket, de hárommilliárd forintnyi forrás hiányzik a rendszer működtetéséhez. Mindezt Gőgös Zoltán felvetéseire válaszolta.

  • A KDNP emberére akadt Ertsey Katalinban.

    Ertsey Katalin Harrach Péternek válaszolva azt mondta, csak hinni tud benne, hogy a kormányprogramban nem szereplő, de most elhangzott ígéretek megvalósulnak. Gyermekét egyedül nevelő képviselőként kikelt a KDNP vasárnapi nyitvatartást ellenző javaslata ellen is, hiszen a szombati éjszakákba nyúló ülésnapok mellett nem tud mikor bevásárolni.

  • Radikalizálódik az elempé.

    Az elempés Vágó Gábor az e-kormányzást hiányolta a kormányprogramból, a Kalózpárt szövetségeseként pedig az Artisjus szétbombázását javasolta.

  • És mi van a kutyaszarral?

    A szocialista Gőgös Zoltán szerint L. Simon László el akarja rontani annak a négyszáz településnek az örömét, akik pályáztak és nyertek a kulturális pályázatokon. Az építettörökség-védelem pedig szerinte köszöni, de jól van, soha ennyi parókiát még nem újítottak fel, mint az elmúlt nyolc évben.

  • A férfi Harrach szerencsére pontosan tudja, hogy mi kell a nőknek.

    A kereszténydemokrata Harrach Péter még Ertsey Katalin kétpercesére válaszolt két percben. Szerinte a nőknek ma Magyarországon nincs választása, vagy dolgozik, vagy gyereket nevel, de ez utóbbit nem választhatja, mert az egykeresős családmodell nem működik. Ezért a családi adózás megteremtésével lehetővé kell tenni, hogy az egykeresős családmodell is működőképes legyen, amennyiben pedig a nők a gyermeknevelés mellett dolgozni is szeretnének, ahhoz meg kell teremteni a gyermekek elhelyezésének lehetőségét.

    K EPA20100526078
    Szávay Ágnes például egy keményen dolgozó nő, bár ma éppen kikapott az orosz Nagyja Petrovától a francia nemzetközi teniszbajnokság női egyesének második fordulójában 6:1, 6:2-re (Fotó: Ian Langsdon)
  • És mi van a Rácalmásról Pestre költözőkkel?

    A fideszes L. Simon László felszólalása elején lebunkózta a budapestieket, mert míg Rácalmáson sehol egy csikk vagy kutyagumi, addig a főváros tele van szeméttel, ez pedig szerinte kultúra kérdése. Ezzel át is tért szakterületére, a kultúrára. Szerinte a benyújtott kormányprogramban az eddigi legátgondoltabb kulturprogram jelenik meg. De nem erről beszélt, hanem arról, hogy a szocialisták tönkretették a vidéki kultúrát. Összességében pedig arról beszélt, hogy fontos lenne az egyházak támogatása, mert például a kistelepüléseken az épített kulturális örökség egésze egyházi épület.

  • Reméljük, jól láttuk a felszólalót, és most nem kapunk levelet.

    Az elempés Ertsey Katalin kétperces felszólalásban mondott hálát Pokorni Zoltánnak a felszólalásáért, reméli, hogy ezzel a véleményével Pokorni nem marad kisebbségben a kétharmados frakcióban. A nők szerepével kapcsolatban meg a családbarát munkahelyekről beszélt, kiemelve a munkahelyi és családi szerepek összehangolásának fontosságát.

  • Senki nem válaszolt szegény Szilágyi Lászlónak, az illetékes biztos kint dohányzott az erkélyen.

    Az elempés Szilágyi Lászlónak inkább kérdései vannak a kormányprogrammal kapcsolatban. Örül, hogy az egészségügy fontos helyen szerepel a programban, de kíváncsi rá, hogy a kormány milyen lépéseket tervez az egészségre nevelésben, hogy mit kíván tenni a kormány a stressz, a dohányzás, az alkoholfogyasztás káros hatásai ellen. Az iránt is érdeklődött, hogy támogatja-e a kormány a dugódíj bevezetését, illetve, hogy mit gondolnak a klímaváltozásról.

  • Még csak most fogadták el a kettős állampolgárságról szóló törvényt, máris határon túlra küldenék az iskolásokat.

    Pokorni két javaslatot is tett a kormányprogramhoz. Pokorni XII. kerületi polgármesterként két programot is bevezetett a kerületi iskolákban. Azt javasolta, hogy minden általános iskolás osztály menjen osztálykirándulásra határon túli területre, a középiskolás osztályok pedig végezzenek társadalmi munkát is ezeken a területeken. A másik javaslata pedig arra vonatkozott, hogy az iskolások végezzenek karitatív munkát is az iskolai foglalkozások keretében.

  • És most visszaugrunk az időben egy korábbi vitához.

    Pokorni Zoltán tíz másodperces hatásszünet után kezdett bele a kormányprogram oktatási fejezetének ismertetésébe, visszautalva Osztolykán Ágnes korábbi felszólalására, amiből a rideg integráció kifejezést magáévá tette. Szerinte az előző kormány hősi pózba képzelte magát, hogy a rossz és rasszista lakossággal szemben keresztülviszi az iskolai integrációt. Pokorni szerint viszont a többségi társadalom veszélyként fogta fel ezt a fajta integrációt, és ezért kimenekítették gyermekeiket az integrált iskolákból, melyek így elgettósodtak. Az integrációs kísérlet tehát szerinte kudarcot vallott. Szerinte az integrációhoz nem elég a parancs, pénz is kell rá.

  • Tudták önök, hogy a jobbikos Hegedűs Tamás még a Népszabadságan is publikált vitacikket?

    A jobbikos Hegedűs Tamás nehéz helyzetéről panaszkodott, mivel a kormányprogramban adott gazdasági helyzetértékeléssel egyetért, de bírálni kénytelen a konkrétumok hiányát. A konkrét tervek hiányában vagy késedelmet szenved a cselekvés, vagy ötletszerű, voluntarista programokat indítanak be, amelyek inkább csak rontanak a helyzeten. Szerinte szükség lenne az adósság átütemezésére. Hegedűs szerint arról legfeljebb hitvita folyik, hogy előnyös vagy hátrányos volt-e az EU-csatlakozás, mert nincs elszámolás, amiből ez kiderülne. Jobbikos képviselőtársaihoz hasonlóan ő is bírálta a kormány euroatlanti elkötelezettségét. Mindemellett támogatásáról biztosította a kormányprogramot, mint mondta, konstruktív partnerek kívánnak lenni.