Hétmilliárdos szerződést hekkelt meg Demszky főtanácsadója

2010.05.28. 14:40 Módosítva: 2010.05.28. 14:44
A Központi Nyomozó Főügyészség újabb bűncselekménnyel gyanúsította meg Mesterházy Ernőt, akit csütörtökön vittek újabb kihallgatásra. A Demszky Gábor volt főtanácsadója a BKV Zrt. veszteséges működése ellenére a társaság egyes vezetőit arra utasította, hogy a társaság takarítási munkáira vonatkozó szerződést egy általa megjelölt kft.-vel kössék meg. A takarítás nagy üzlet a közlekedési cégnél, Kocsis István hétmilliárd forintra szerződött a Renomé Kft. és a PQS International Hungary Kft. konzorciumával.

A cég nem is lett volna képes önmagában a feladatok teljes körű elvégzésére. Emiatt ennek a vállalkozásnak a képviselője rávette a BKV-nál már régebb óta a takarítási munkákat végző céget egy konzorciumi szerződés megkötésére. Ennek következtében a közlekedési társaság egyes üzemi területein 2008-tól a korábbi költségekhez képest indokolatlanul drágán végezték a takarítást.

Ezzel Mesterházy Ernő, mivel a megalapozott gyanú szerint ő adott utasítást erre az üzletre, majdnem 163 millió forintos kárt okozott.

A takarítási szerződéssel kapcsolatban Mesterházyt „bűnszervezetben, felbujtóként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel” gyanúsítják. Mesterházy Ernő a főügyészség szerint érdemi vallomást tett, de tagadta bűnösségét és panaszt tett az újabb gyanúsítás ellen.

Februári cikkünben már bemutattattuk a hétmilliárdos BKV-s takarítási biznisz furcsaságait. A szerződést az akkor frissen kinevezett Kocsis István vezérigazgató kötötte. A BKV a szerződéssel a Renomé Kft. és a PQS International Hungary Kft. által alkotott konzorciumot bízta meg három évree a vállalat „valamennyi járművének, irodaépületének, telephelyének, utasforgalomi területének, vonali létesítményének évszaknak megfelelő takarításával”.

A BKV a feladat ellátására nettó 6,8 milliárd forintot szánt, de kikötötte, hogy a keret az elvárásoktól függően további 20 százalékkal növekedhet.

A Renomé egy volt BKV-s alkalmazott fusi cégéből nőtte ki magát a közlekedési vállalat egyik legnagyobb alvállalkozójává. A fővárosi közlekedési cégnél az egyébként székesfehérvári központú PQS volt az újonc.

A BKV vezetése a konzorciummal annak ellenére hozta össze a három évre szóló megállapodást, hogy a Renomé 2008 eleje óta állandó szereplője a fél évnél régebbi, 100 millió forintot meghaladó tartozást görgető cégek névsorának, vagyis az APEH feketelistájának.

A BKV kommunikációs osztályán kérdésünkre, hogy nem zavarta-e a vállalatot, hogy a Renomé a nyilvános cégadatbázisban is regisztráltan APEH-feketelistás volt, akkor az alábbi választ kaptuk: „A társaság valamennyi járművének, irodaépületének, telephelyének, utasforgalmi területének, vonali létesítményének évszaknak megfelelő takarítása tárgyban a 2008. évben zárult közbeszerzési eljárás. A 2008 decemberében megkötött szerződés 3 évig hatályos. Jelenleg is ez a szerződés hatályos, ez alapján látják el a takarítási feladatot.

Az eljárásnyertes a PQS International Hungary Kft. és a Renomé Kereskedelmi és Szolgáltató alkotta konzorcium lett, a 2008 decemberében megkötött szerződés egyébként honlapunkon megtalálható.”

A Központi Nyomozó Főügyészség közben pénteken indítványozta a bíróságon Mesterházy Ernő előzetes letartóztatásának újabb két hónapos meghosszabbítását.