Nyolc év után újra Orbán a miniszterelnök

2010.05.29. 13:03 Módosítva: 2010.05.29. 17:14
Az országgyűlés elfogadta a kormányprogramot, Orbán Viktort választotta Magyarország következő miniszterelnökévé és megalakult az új kormány. A parlamentben Orbán Viktor azt mondta: a kormányprogramban a célokat jelölték ki, a konkrétumok megvitatására lesz idő és alkalom. Felkérte a Fidesz és KDNP frakciót az új alkotmány előkészítésére. A Kossuth téren ünneplő tömegnek azt mondta: nem babazsúrra készülnek, az átmenet nehéz lesz, de Magyarországnak tehetsége van a sikerhez.

A nap eseményei részletesen

Kattintson a percről percrére.

Az országgyűlés 261 igen és 107 nem szavazat mellett elfogadta a Fidesz-KDNP kormányprogramját és miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A szavazáson tartózkodás nem volt, 18 képviselő nem szavazott. A frakciók egységesek voltak a szavazáson. Igennel szavazott 225 fideszes, 36 KDNP-s képviselő, nemmel voksolt 54 szocialista, 40 jobbikos és 13 LMP-s képviselő. (A miniszterelnök megválasztásához a képviselők több mint felének, azaz legalább 194 képviselőnek, az igen szavazata kellett.)

A szavazás előtt az országgyűlés szombat délelőtti ülésén Orbán Viktor reagált a Nemzeti Együttműködés Programja címet viselő kormányprogramot ért bírálatokra, amelyről a héten összesen tíz órában vitáztak a képviselők .

Forradalom

Többen vitatták azt a fideszes kitételt, hogy a 2010-es országgyűlési választásokon forradalom zajlott volna le a szavazófülkékben. Arra hivatkoztak, hogy egy demokráciában a forradalom csak a demokrácia megdöntésére irányulhat. Orbán szerint egy demokráciában is lehetséges mély, átható és tartós változás, amely alapjaiban változtatja meg az életet. Ez a forradalom egy demokráciában csak alkotmányos lehet, mondta.

Az MSZP örül, hogy a Fidesz örül

Az MSZP természetesnek tartja, hogy a Fidesz és a KDNP örömmel ünnepli az Orbán-Semjén kormány megalakulását. A szocialisták is gratulálnak az új kormány tagjainak, és sok sikert kívánnak munkájukhoz, áll Lendvai Ildikó közleményében.

"Az MSZP természetesen nem Orbánnak, hanem az országnak drukkol. Ezért abban érdekelt, hogy az Orbán kormány az országot szolgálva jól kormányozzon. partner az ezt szolgáló közös gondolkodásban, de kemény kritikus lesz, ha az ellenkezőjét tapasztalja" - fogalmazott.

Orbán Viktor ezután bejelentette: ha megvolt a kétharmados forradalom, az alkotmányozó forradalom volt, itt az ideje tehát, hogy megváltoztassák a régi rendszert és módosítsák az alkotmányt. Fel is kérte a Fidesz és a KDNP parlamenti frakcióit, hogy a jövő héten indítsák el az új alkotmány előkészítését.

Lesz idő a konkrétumok megvitatására

Orbán kitért azokra a bírálatokra is, amelyek hiányolták a konkrétumokat a kormányprogramból. Mint mondta, ők a dokumentumban csak a célokat jelölték ki, nem lehet a következő 4 év összes vitáját előre lefolytatni. Lesz bőven idő az intézkedésekről vitatkozni, mondta a képviselőknek.

Azért nincs más párt programja a kormányprogramban, mert nem más pártok, hanem a Fidesz-KDNP nyerte a választásokat - magyarázta Orbán Viktor. A kormány ettől függetlenül megfogad néhány javaslatot az MSZP részéről is, de Orbán figyelmeztette a szocialistákat, hogy nekik is el kéne fogadniuk a választás eredményét.

"Sok millió magyar ember vállán állunk, akiket munkánkkal szerényen és alázattal kell szolgálnunk" - jelentette ki Orbán, aki szerint bizakodásra ad okot, hogy minden frakció talált a kormányprogram valamit, amit támogatni tud. A vita most lezárul, és mostantól a munka élvez elsőbbséget - mondta.

Megesküdött

Az országgyűlés ezután elfogadta a kormányprogramot és ezzel együtt Orbán Viktort megszavazta miniszterelnöknek. A kormányfő a történelmi zászlók előtt letette esküjét, majd a képviselők elénekelték a Himnuszt.

Az esküokmány aláírása után Orbán Viktornak gratuláltak a parlamenti pártok elnökei, illetve frakcióvezetői, ezután az új kormányfő a páholyba ment, ahol Sólyom László köztársasági elnökkel is kezet fogott. Medgyessy Péter, Bajnai Gordon, Boross Péter és Mádl Ferenc is kezet fogott Orbán Viktorral az egyik díszpáholyban. Gyurcsány Ferenc nem volt ott a parlamentben.

Orbán Viktor szombati kormányfővé választása és eskütétele után aláírta előterjesztését kormánya minisztereiről, és átadta azt Sólyom László államfőnek. Sólyom László délután egy órakor, a Sándor-palotában átadta a miniszteri kinevezési okiratokat a leendő minisztereknek, ezzel megalakult a második Orbán-kormány. A miniszterek a parlamentben letették az esküt.

A gyurcsányizmus, a demszkyzmus és a hagyóizmus

A Fidesz szombat délutánra ünnepi nagygyűlést hirdetett a Kossuth térre. A kormány megalakulását ünneplők megtöltötték a Parlament előtti teret.

A Fidesz a Kossuth téren (fotó: Huszti István)

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kettős állampolgárság könnyített megszerzését lehetővé tevő törvényre utalva azt mondta: a magyar nemzet közjogi értelemben egyesült. Semjén szerint "a gyurcsányizmus ezzel a történelem szemétdombjára került", mert Gyurcsány Ferenc és két tettestársa nem szavazták meg a könnyített állampolgárságot.

Kósa Lajos a Fidesz alelnöke egy angol mondást idézett: a kampány a miniszterelnök eskütételével kezdődik, vagyis a jó kampány a jó és tisztességes kormányzás. "A gyurcsányizmusnak van egy torzszülött ikertestvére, a demszkyzmus. És van egy unkokatestvére: hagyóizmusnak hívják. A debreceni polgármester szerint a főváros az utolsó bástyája annak, amit szeretnének múlttá tenni, Budapest a legfontosabb magyar város, ezért szorítanak neki az önkormányzati választásokon.

Orbán: Nehéz lesz

"Nem hitegettük egymást, hogy könnyű lesz. Nem áltattuk egymást sem 2002-ben, sem 2006-ban. Most sem mondhatok mást: nehéz lesz. De nincs olyan súlyos feladat, amelybe ne vágnék bele, ha ezt a Kossuth téren született közösséget magam mögött tudhatom" - mondta Orbán Viktor az egybegyűlteknek. Az új kormányfő szerint 2002-ben nem voltak elég erősek, 2006-ban nem voltak elég okosak, meg kellett érteniük, hogy a rossz rendszert meg kell dönteni, és újat kell alakítani. Mostanra elég erősek és okosak lettek, hogy az átmenet korszakát lezárják és szakítsanak a kommunista múlttal.

A Fidesz elnöke megismételte: Magyarországnak tehetsége van a sikerhez. "Azért kell dolgoznunk, hogy ezt a Magyarországot előhívjuk önmagunkból, dolgoznunk kell, hogy mindenkinek jobb legyen itt élni, azoknak is, akik nem a Fideszre vagy a KDNP-re szavaztak." Felsorolta, hogy már most mennyi sikert értek el: megváltoztatták a választási rendszert, kevesebb lesz a képviselő, lehetővé tették a kettős állampolgárságot.  "A gyors sikerek senkit se tévesszenek meg. Nem babazsúrra készülünk. Le kell győzni a szocialista örökséget, az elszegényedést, a munkanélküliséget, a szélsőségeseket" - zárta beszédét Orbán Viktor.