Katonák, rendőrök, civilek a gátakon

2010.06.01. 16:01

Fontosabb részletek
  • Az átlagosnál jóval csapadékosabb időjárás miatt országszerte óriási károkat okoz az árvíz és a belvíz.
  • A kormány hétezer embert rendelt a Hernád gátjainak mentésére.
  • Borsodban, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye több településén veszélyhelyzetet rendeltek el.
  • Az árvíz miatt kitelepítettek száma megközelítette a négyezret, főként Borsodban kényszerültek elhagyni otthonukat az emberek.
Ön is látta?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kritikus a helyzet a Komárom-Esztergom megyei Héregen. Czibok József katasztrófavédelmi igazgató elmondása szerint 25-30 ház van veszélyben a Szent László-pataknál. Néhány házat már körbe is vett a víz.

  • Nem zárták le az M1-es autópályát, csak korlátozzák a forgalmat - mondta el Czibik József, a Komárom-Esztergom megyei Katasztrófavédelem igazgatója." A haladósávot nem zárjuk le, de egy sávra szűkítjük."

    Az intézkedésre azért volt szükség, mert néhányan a víz fogságában rekedtek, és őket csak az autópálya felől megközelítve, csónakokkal tudják kimenteni. A korlátozás előreláthatólag egy-két órán át tart.

  • Homokzsákokkal védik a házakat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyecseden. Továbbra is fenntartják a másodfokú belvízvédelmi készültséget, mobil szivattyúk és a tűzoltóság segítségének köszönhetően stabilizálódott, kedden délutánra valamelyest javult a helyzet. Kitelepíteni senkit sem kellett. (FH)

  • Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerda estig a Dunántúlon borult, esős idő várható, az Alpokalját kivéve további jelentős csapadékkal, de a csapadék mennyisége szerdán már kevesebb lehet. A Dunántúl keleti felén szerdán egy-egy zivatar is kialakulhat. Keleten kedden csak kisebb, szerdán már nagyobb területen elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, főként északon és a Duna-Tisza-közén valószínű eső, zápor, az Alföldön egy-egy zivatar. (MTI)

     

    DPECS20100601012
    Az esőzés miatt kiáradt a patak Mánfán

     

  • Az időkép.hu térképe szerint fél négy körül az ország északi és déli megyéiben esett az eső. A Dunántúl nyugati felén és a középső sávban élők kicsit fellélegezhettek. A hőmérséklet jelenleg sehol sem haladja meg a 17 fokot.

  • Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el délután kettőkor a Sajón, elsőfokú a riasztás a Hernádon. A sok csapadék miatt árhullámok indultak el a térség folyóin. A Bódván Hídvégardónál 240 centiméteres vízállást mértek, itt az eddig mért legmagasabb vízszint - amelyet május közepén regisztráltak - 305 centiméter volt. (MTI)

  • Egy hónap alatt negyedszer vannak gondban a Tolcsva-patak völgyében elterülő települések. Háromhután, Erdőhorvátiban, Komlóskán és Tolcsván már védekeznek. Vámosújfalun azért imádkoznak, hogy a víz el ne vigye azt a közel kétszáz éves hidat, amit a Tolcsva-patak legutóbb már megmozdított. (FH)

  • Néhány vonalszakaszon csak korlátozásokkal vagy egyáltalán nem közlekednek a vonatok a rendkívüli időjárás miatt. A Mávinform tájékoztatása szerint több helyen pótlóbuszok helyettesítik a vonatokat. Indulás előtt érdemes tájékozódni a MÁV-Start honlapján.

  • Lezárják az M1-es autópályát Tatabánya előtt a Budapest felé vezető oldalon, közölte a rendőrség. A csomópont közelében hat ház került víz alá. A mentést csónakokkal végzik el, ehhez szükséges az útlezárás. (MTI)

  • Mátrakeresztesen és Endrefalván lakóházakat is veszélyeztet a víz, utóbbi településen attól tartanak, hogy az általános iskolát is körülveszi a víz. Nógrád megye több településére már 7500 homokzsákot szállítottak. Nógrádsipeken, Pilinyben és Ecsegen is homokzsákokkal védekeznek, munkagépekkel magasítják a patakok támfalait. (MTI)

  • Teljes útzárat rendeltek el az Aranyosi-völgy bejáratánál az Aranyos-patak áradása miatt, Bodrogolaszi és Sárospatak között pedig belvíz miatt nem lehet közlekedni. Az Aranyosi-völgy felé vezető 3705-ös út egy szakaszát kellett lezárni a patak áradása miatt. A 3801-es úton pedig - Bodrogolaszi és Sárospatak között - belvíz miatt rendeltek el teljes útzárat. A Sajó áradása miatt nem lehet közlekedni a 26-os utat Sajókazával összekötő úton, míg a tardonai bekötő utat vízátfolyás miatt zárták le. Tardona csak Kazincbarcika felől közelíthető meg. (MTI)

  • Az árvízi védekezésre valószínűleg több pénzt kell fordítani a tervezettnél, az időjárási előrejelzések ugyanis azt valószínűsítik, hogy lesz utánpótlása a víznek, mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, aki zuhogó esőben, gumicsizmában, esőkabátban tekintette meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóecseget. (MTI)

    D VAJ20100601008
    Navracsics Sajóecsegen Rabi József polgármesterrel és Ódor Ferenccel, a megyei közgyűlés elnökével
  • Helyenként húsz centiméteres víz áll a Csongrád megyei Zákányszék utcáin. A járdákat és az udvarok nagy részét is elöntötte a belvíz, szinte minden érintett házban szivattyúk működnek. A megyében tizenöt településen van belvízvédelmi készültség, öt helyen elsőfokú, hat helyen másodfokú, négy településen - Mórahalom, Zákányszék, Csanytelek, Bordány - harmadfokú. (MTI)

  • Honvédségi járművel védekeznek Sásdon, a települést ismét az áradó Baranya-csatorna fenyegeti. Székely Szilárd, Sásd polgármestere elmondta: még megközelíthető a település, de az emberek kimerültek, a gátak sem bírják sokáig. A kritikus helyeken próbálják erősíteni a nyúlgátakat, a víz továbbra is házakat fenyeget. (MTI)

  • Szinte az összes patak és kisebb vízfolyás árad Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Rövidesen újabb árhullám indulhat el a Bódva és a Sajó folyókon is. Edelénynél ismét védekezésre kell készülni. A megemelkedett belvíz miatt már védekeznek Ózd, Mezőkövesd és Encs térségében, Miskolcon pedig ismét - egy hónap alatt harmadszor - a Szinva okozhat gondokat. (FH)

  • A német és az osztrák szakaszon árad a Duna, Nagybajcsnál legkorábban szerdán vezethetnek be elsőfokú árvízvédelmi készültséget, közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. "Komárom, Esztergom térségében az I. fokú készültséget meghaladó vízszintek lehetnek" - írták. (MTI)

  • Eddig mintegy 2,6 milliárd forintot fordítottak az árvíz elleni védekezésre az államigazgatási szervek. A kormány megduplázta a vis maior alapot, közölte Pintér Sándor belügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Az elmúlt hetekben 518 településen keletkeztek árvízi károk, legalább kétezer ház került veszélybe, és több mint háromezer embert kellett elszállásolni, mert lakása, háza lakhatatlanná vagy életveszélyessé vált. (MTI)

  • A folyamatos esőzés miatt ismét árvízzel fenyegeti Sátoraljaújhely városát a Ronyva patak, így újra megkezdték a védekezést. A Bózsva-patak vízszintje ismét rekordközeli magasságba emelkedett. Bár házak egyelőre nincsenek veszélyben, a védekezésre már felhívták a lakosság figyelmét, és a város középiskolásait is megkérték a homokzsákok pakolására. (MTI)

  • Folytatódik a gyűjtés a Nemzeti Segélyvonalon az árvízkárosultak megsegítésére a 1752-es telefonszámon. A segélyvonalra kedd délig 193 731 hívás érkezett, a tényleges banki befizetések összesen 1 millió 319 ezer 25 forintot tettek ki, olvasható a segélyvonal honlapján, ahol az érdeklődők a gyűjtés aktuális állását számlálón követhetik nyomon. (MTI)

  • Több településen lakóházakat veszélyeztet az árvíz és a belvíz Tolna megyében. Csikóstőttősön és Bonyhádon homokzsákokkal védik az ingatlanokat. A Mecsekben lehullott sok csapadék miatt ismét emelkedett a Baranya-csatorna és Hábi-árok vízszintje. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Soha nem esett még ennyi eső májusban

    Rekordmértékű esőzés volt májusban Magyarországon. Az ország nagy részén többhavi eső esett, az Alpokalján viszont a szokásosnál kevesebb csapadékot mértek májusban. A hónap utolsó éjjelén sok helyen ismét egyhavi mennyiség esett.

  • cikkünk a témában:

    Árvizek szerte az országban

    Újabb árhullám indult el a szabolcsi folyók felső szakaszán. Tatabányánál utakat zártak le, Komlón egy partfal dőlt meg, Sásdon hazaküldték az iskolából a gyerekeket. A Tiszán is készültség van, Szegednél és Szolnoknál is figyelnek a folyóra.

  • cikkünk a témában:

    Megint vörös jelzést adott ki az OMSZ

    Ismét vörös, illetve narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a Dunántúlra és az ország északi területeire. Kedd éjfélig akár 90 milliméter csapadék is várható, de helyenként az ennél több sem kizárt. Az Alföldön kisüthet a nap.