Nem lesz szimpátiaszavazás az államfőről

2010.06.02. 10:00 Módosítva: 2010.06.02. 10:28
Nem lesz szimpátiaszavazás, csak képviselőivel fog egyeztetni az új köztársasági elnök-jelöltről a Fidesz. A jelölt személyéről a június 28-ai frakcióülésen döntenek.

Bár az öt évvel ezelőttihez hasonló szimpátiaszavazás ötletét ugyan felhozták a párt berkeiben, ám ez kockázatos lenne, hiszen könnyen elképzelhető, hogy a nemzeti konzultáció eredményeképpen a jelenlegi elnök, Sólyom László kerülne ki nyertesen. Márpedig a Fidesz ezt nem nagyon szeretné - írja a Népszabadság.

Orbán Viktor miniszterelnök Lázár János frakcióvezetőt bízta meg azzal, hogy gyűjtse össze a lehetséges köztársasági elnök-jelöltek nevét pártja képviselőitől, és majd ennek a névsornak az alapján döntenek a végleges jelölt személyéről, június 28-ai frakcióülésükön - adta hírül a Népszabadság.

Az Országgyűlésnek legkésőbb július hatodikáig meg kell választania az új államfőt, mert a jelenlegi elnök mandátuma augusztus ötödikén lejár.

A kiszivárgott hírek szerint kevés az esély arra, hogy egy második ciklusra jelöljék Sólyom Lászlót. Erre lehet következtetni Pokorni Zoltán választások utáni elszólásából, bár a párt álláspontja szerint az alelnök csak személyes véleményét fogalmazta meg, mikor azt mondta: 2-3 év múlva már nem Sólyom lesz az államfő.

A másik nagy kérdés, hogy ugyanolyan feltételek alapján választják-e ki a jelöltet. Öt évvel ezelőtt ugyanis kritériumrendszert fogalmaztak meg a jelölttel kapcsolatban. Az akkori lista élén az a feltétel állt, hogy az államfő lehetőleg pártok fölött álló személyiség legyen. Ez viszont nem illik az esélyesként emlegetett emberek egy részére, például Schmitt Pál házelnökre és Pálinkás Józsefre, az MTA elnökére.

Az MSZP szombati frakcióülésén dönti el, hogy állít-e jelöltet - az ellenzéki pártok közül egyedül nekik van lehetőségük erre.

Szanyi Tibor, aki korábban legtöbbször negatív kontextusban emlegette Sólyom Lászlót, most őt tartaná a legalkalmasabb jelöltnek. Lendvai Ildikó nem kommentálta Szanyi véleményét.