Elhúzódó védekezésre számítanak az áradás miatt

2010.06.04. 16:42
Edelénynél átszakadt a gát, öt borsodi településre nem lehet bejutni autóval, Ócsalános teljes lakosságát kitelepítették – országszerte utakat zárnak le az árvíz miatt, házakat mosnak el a kiáradt folyók, közmunkásokat és tartalékos katonákat rendelnek ki a gátakra. Szakemberek szerint kritikus a helyzet.

Továbbra is áradnak a folyók Észak-Magyarországon, mind a Bódva, mind a Hernád, mind pedig a Sajó soha nem látott mennyiségű vizet hoz magával, a tetőzéseket péntekre, szombatra, illetve vasárnapra várják a szakemberek, akik elhúzódó védekezésre rendezkedtek be; a Hernád és a Vadász patak áradása miatt elrendelték a Borsod megyei Ócsanálos lakosságának kitelepítését. A magyarországi folyókon mintegy 2100 kilométer hosszan van készültség.

Öt borsodi településre nem lehet bejutni péntek dél óta a Hernádon levonuló árhullám miatt; Halmaj, Kiskinizs, Nagykinizs, Hernádkércs, Felsődobsza megközelíthetetlen személyautóval. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ismét eleredt az eső, a folyók gátjain, az árvízzel fenyegetett községek belterületein több mint tízezren védekeznek. Mind a Bódva, mind a Sajó, mind pedig a Hernád mentén kritikusnak nevezik az árvízi helyzetet a szakemberek. A megyében egyre több utat zárnak le vízátfolyás miatt.

Nem bírnak a Bódvával Edelénynél, a helikopteres beavatkozás ellenére a folyó körülbelül húsz-harminc méteren újból megbontotta a homokzsákos töltésmagasítást. Már csak másfél méternyi hiányzott ahhoz, hogy elzárják a nyúlgáton keletkezett rést, de a folyó erősebbnek bizonyult.

Kitelepítések, gátszakadások

A Bódva éjszaka szakította át a gátat Edelényben, két utcát kellett kitelepíteni. Napközben helikopterrel, a levegőből erősítették a töltést, így próbálják meg elzárni a víz útját. Több méter hosszan sodorta le a homokzsákokat és átcsapott a gáton a víz hajnalban Edelényben, a volt kisvasúti híd közelében. Emiatt a Bódvához legközelebb eső két utcát ki kellett telepíteni, ez 150 házat érintett. Később a belváros felé, a híd előtt átszakadt a gát, itt a főközlekedési utat lezárták.

Kiürítettek egy falut is, Ócsalános teljes lakosságát Ongára telepítették volna, néhány család azonban nem akarja elhagyni a települést, ők saját felelősségre maradnak. A védelmi bizottság súlyos döntésekre készül: át akarják vágni a gátat, hogy egy részét tehermentesítsék, de ez azt is jelenti, hogy a falu egy része víz alá kerül.

Alámosta az áradó Ipoly a Nógrád megyei Hont község vasúti töltését, emiatt tíz lakóház került veszélybe, és ötből már ki is költöztették az embereket. A katasztrófavédelmi szakemberek ötezer homokzsákkal elindultak a településre, hogy megkezdjék a védekezési munkálatokat.

Már a hivatalos vízmércét sem lehet látni a Borsod megyei Szendrőben, ahol a Bódva árvize már azt is ellepte. 316 centiméter körül lehet a folyó vízállása, de pontos adatot az óriási víztömeg miatt nem lehet tudni.

A Duna vízszintje 13 órakor Budapestnél elérte a 653-cm-es magasságot, ezért a Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte az árvízvédelmi munka előkészületeit a Margitszigeten. A tájékoztatás szerint a szakemberek a tetőzést hétfőre várják, a jelenlegi számítások szerint 815 centiméteres - plusz-mínusz 15 centiméter - vízállással.

Önkéntesek és kirendelt közmunkások

Miután a kormány hétfői, első ülésén 800 millió forintról 1,5 milliárd forintra emelte az árvíz sújtotta településeknek adható vis major támogatás összegét, ma újabb kormányzati intézkedést jelentett be Nagy Anna kormányszóvivő és Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Az érintett térségekben közfoglalkoztatási program keretében munkanélkülieket vonnak be a védekezésbe, ugyanis az ár- és belvíz okozta rendkívüli helyzet kezelése jelentős nagyságrendű kézi munkaerőt igényel.

A kétezer fő foglalkoztatásához szükséges 260 millió forintos támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja. Az összeg a foglalkoztatáshoz szükséges költségeket teljes mértékben fedezi. A közmunkásokat közvetlenül az Országos Vízügyi Védelmi Központ, illetve a területileg illetékes Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságok alkalmazhatják legfeljebb egy hónapig. A vízügyi igazgatóságok a regisztrált álláskeresőkkel munkaviszonyt létesítenek, törekedve arra, hogy a foglalkoztatottak a leghátrányosabb helyzetű tartós munkanélküliek közül kerüljenek ki.

Több mint 800 katona csaknem 100 technikai eszközzel vesz részt most az árvízi védekezésben országszerte. Bevetettek már helikoptereket is Edelényben, illetve lánctalpasokat Székesfehérvár közelében.