100 milliárd forintnyi kárt is okozhatott az árvíz

2010.06.06. 15:52
Az árvíz az erdőgazdaságokban és a földeken is nagy károkat okozott. A vetés egy része még mindig víz alatt van, a gyümölcstermés is pusztul. A Magyar Agrárkamara szerint nemcsak a mennyiségben, hanem a minőségben is komoly romlásra lehet számítani.

A gyors felmérések szerint mintegy 100 milliárd forintos kár keletkezett a mezőgazdaságban, de milliárdos károk vannak az erdőgazdaságban is, írja a Magyar Agrárkamara vasárnapi közleményében.

A kamara információi szerint az országban a belvízzel borított terület nagysága akár 180 ezer hektár is lehet. Az őszi búza országos vetésterületének mintegy 5 százaléka, vagyis körülbelül ötvenezer hektár van víz alatt, de hasonló az arány az őszi káposztarepcénél is. A napraforgónál ez 3,5 százalékot, vagyis 18 ezer hektárt jelent, míg a kukorica vetésterületénél mintegy 18 ezer hektárt.

A felmérés szerint ebből már biztosan kipusztult legalább 50 ezer hektárnyi növényzet. A növényállományt legnagyobb mértékben Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár Bereg megyékben sújtja belvízkár.

Kidőlt fák, bevetetlen földek

Országosan is jelentős, mintegy 110 ezer hektár nagyságú a vetetlen területek aránya, amelyeket az idén nár nem tudnak hasznosítani a gazdálkodók.

Jelentős a kár az erdőterületeken is. 4-500 ezer köbméterre, vagyis az éves kitermelés 10 százalékára vár kényszer-kitermelés. Az erdőkárok kétharmadát Veszprém megyében észlelték.

Az őszi kalászosok is kevesebb terményt adnak, mivel a gabona megdőlt a víznyomásos területeken. Emellett a legfontosabb munkálatok, a kalász növényvédelme és a kártevők elleni védelem sem teljesíthető, mivel a talaj a legtöbb helyen szántóföldi gépekkel teljesen járhatatlan, vízzel telített.

Kevesebb lehet idén a gabona és a gyümölcs

A közlemény úgy fogalmaz, hogy sok mindent befolyásolhat az elkövetkező 2-3 hét és a betakarítás körüli időjárás is. Ha a betakarításkor is csapadékos idő lesz, az a gabonafélék termesztőit akár katasztrófával is sújthatja.

Tavaly ősszel a termelők 1,057 millió hektáron vetettek búzát, ami eleve 82 ezer hektárral kisebb volt az előző évinél. Ez a terület idén a bel- és árvizek miatt több tízezer hektárral kevesebb lesz, és évtizedek óta először fordulhat elő, hogy az ország búza betakarítás kori területe egymillió hektár alá megy.

A tavasszal vetett kukorica állapotáról még nincs átfogó országos adatsor. A magasabb szárú őszi káposztarepce kultúrákban az erős, viharos szél hatására jelentős az állománydőlés.

A FruitVeb felmérései szerint pedig a gyümölcs-zöldség ágazatban 30-40 milliárd forintos kár keletkezhetett. Egyes alágazatokban válságos a helyzet. A felmérések szerint például a korai cseresznyetermés 80 százaléka elpusztult.