Feldarabolják a Köztársasági Őrezredet

2010.06.09. 07:29
Még ezen a héten, lényegében azonnali hatállyal ki kell költöznie korábbi székhelyéről a Köztársasági Őrezrednek, melyet az új kormány szét is darabol, értesült a Népszava.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) kapja meg a Köztársasági Őrezred korábbi központi székházát, ezzel egyidejűleg alapvető változást vezet be az Orbán-kormány a közjogi méltóságok biztosításának rendszerében, írja a Népszava. A napilap szerint a kijelölt vezetők és létesítmények védelmére rendelt őrezred néhány napot kapott a költözésre.

Az államfő és a miniszterelnök védelmére külön testőrséget hoznak létre, a többi hasonló feladatot meghagyják a "maradék" kormányőrségnek. A speciális védelmi egység parancsnoka Orbán Viktor korábbi civil testőrfőnöke lesz, és az új rendőri kommandó tagjainak nagy része is a Fidesz alkalmazásában állt eddig.

Budapestre látogató államfőt kísérnek a kormányőrök
Budapestre látogató államfőt kísérnek a kormányőrök

Az érdekképviseletek értetlenül állnak Pintér Sándor belügyminiszter intézkedései előtt. Ráadásul sérelmezik, hogy a döntésről nem tájékoztatták őket.

A Népszavának azt is megerősítették, hogy Orbán Viktor nem költözik a miniszterelnöknek járó rezidenciára. A lakása védelmére a Fidesz által már kialakított biztonsági rendszert is "bérbe veszi", továbbfejleszti a rendőrség elnöki testőrsége (EBI). Ilyen jellegű védelmet kell biztosítaniuk felcsúti házára is.