Lezárták a Margitsziget pesti oldalának egy részét

2010.06.10. 12:37 Módosítva: 2010.06.10. 19:03
A Margitszigeten, a Hajógyári szigeten és a Duna partvonalánál kifejezetten veszélyes fák árnyékát keresni, mert a Duna áradása és a sok eső miatt átnedvesedett talajból könnyen kifordulnak még a nagyobb gyökerű fák is.

Lezárták a Margitsziget pesti oldalának egy részét, mivel csütörtökön három egészséges fa is kidőlt a Duna áradása, valamint a tartós esőzéstől átnedvesedett talaj miatt. A Főpolgármesteri Hivatal szerint a megemelkedett talajvízszínt miatti fakidőlések új jelenségnek számítanak, az eddigi árvizekkor erre nem volt példa.

A Fővárosi Védelmi Bizottság ezért elrendelte, hogy a Margitsziget pesti oldalának a partszakasztól a főútig tartó területét zárják le a Casino és a termálszálló között. A BRFK munkatársai elkerítették a területet, az árvízvédelmi szakemberek és a Főkert munkatársai folyamatosan a helyszínen vannak, de a vízszint csökkenéséig nem tudnak javítani a fák állapotán.

Az árvízvédelmi szakemberek és a Főkert munkatársai jelenleg is vizsgálják, hogy a Budapest mely területei áztak fel, és váltak különösen veszélyessé. A Főpolgármesteri Hivatal arra kéri a fővárosiakat és a turistákat, hogy ne pihenjenek, napozzanak közvetlenül a vízpart mentén, illetve kerüljék a különösen átázott, átnedvesedett területeket.

A kirándulásra csábító jó idő ellenére továbbra is le vannak zárva az esőzések miatt károsodott útszakaszok a Pilisben. Fakidőlésekre a lezárt útszakaszokon kívül, az egész erdőben bárhol számítani lehet. Kedden a Nagykovácsi útra, szerdán a Normafánál dőltek ki fák. Le vannak zárva a Pilis völgyeiben futó turistautak, nem látogatható a Rám-szakadék, a Holdvilág-árok és a pilisszentkereszti Szurdok, valamint a kijelölt útvonalak közül tilos a kerékpározás a Visegrád, Apátkúti-völgy - Pap-rét - Szentedre, Sztaravoda, a Pilismarót - Hoffmann-kunyhó - Kétbükkfa-nyereg és a Pilismarót - Királykúti-nyereg aszfaltutakon.