Egy ismeretlen szocialista lemondatná Pintér Sándort

2010.06.12. 14:41
A szocialista Harangozó Tamás szerint bár két hét eltelt a kormány megalakulása óta, a közbiztonság nem javult érdemben, azaz nem teljesült a miniszterelnök és a belügyminiszter ígérete. Az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: ideje, hogy "a szemfényvesztés és a bohóckodás után" Pintér Sándor a sarkára álljon.

Harangozó Tamás választ vár arra, hogy az Orbán Viktor által kedden bejelentett 15 százalékos bértömegcsökkentés miként érinti a rendőrséget, illetve hogy a belügyminiszter folytatott-e a tárgyalásokat a pénzügyi kormányzattal a rendőrség anyagi helyzetének javítása érdekében.

Harangozó a belügyminiszternek címezve megkérdezte: hogyan engedheti, hogy a Köztársasági Őrezredből "Orbán Viktor magánhadsereget alakítson ki"? A politikus ezzel azokra a sajtóértesülésekre utalt, amelyek szerint a miniszterelnök testőrségének tagjait a rendőrség állományába veszik.

Érthetetlen okból

A szocialista képviselő kifogásolta, hogy a kormány százmilliós költségeket okozva "érthetetlen okból egyik épületből a másikba költözteti" a honvédelmi és rendészeti szerveket.

Arra is kitért, hogy a Fidesz a rendőrség létszámának növelését ígérte, továbbra sem tudni azonban, hogyan biztosítható rövid időn belül több ezer, az utcára vezényelhető rendőr.

A kormány gazdasági akciótervéről - amelyet első Orbán-csomagnak nevezett - szólva Harangozó Tamás kijelentette, félő, hogy az adójóváírás megszüntetése tovább csökkenti a tiszthelyettesek és körzeti megbízottak jövedelmét, és ez a rendőrség állománymegtartó képességét veszélyezteti.

Ideje, hogy a sarkára álljon

Ideje, hogy Pintér Sándor ezekben az ügyekben a sarkára álljon annak érdekében, hogy a ciklus végére Magyarország valóban biztonságosabb hely legyen, fogalmazott Harangozó Tamás.

A kormányfő és a belügyminiszter korábbi ígéretéről, amely szerint a kabinet hivatalba lépése után két héttel már érezhető lesz a közbiztonság javulása, az MSZP politikusa azt mondta: a kijelentést szakmai körökben viccként kezelték, mivel nyilvánvaló, hogy Szabolcsban, Hevesben vagy az Ormánságban nem oldódhattak meg ennyi idő alatt a közbiztonsági problémák.

Szavai szerint az ígéretet csak az indokolhatta, hogy a belügyminiszter "meg akart felelni Orbán Viktor és a Fidesz demagóg kampányszlogenjeinek", két hét elteltével viszont eljött az ideje, hogy a rendészeti kormányzat a valódi gondokkal nézzen szembe.