Lefilmezték a magyar–orosz titkos vacsorát a Tabánban

2010.06.23. 07:57
Már az orosz partner elhappolásának előkészületei alatt lebukott a Diagon Kft. két volt alkalmazottja, később mégis a legnagyobb magyar ipari kémkedési ügy főszereplői lettek az egyik magyar biokémiai vállalkozás munkatársai. Mobiltelefonos videó készült a Moszkvából elcsábított üzletemberrel folytatott budapesti megbeszélésről, ami rögtön a Diagon tulajdonosának kezébe került. Az alkalmazottak az előkerült bizonyíték hatására visszaadták azt a 11 ezer fáljnyi informatikai anyagot, amit munkaadójuktól mentettek ki, és amit maguk akartak értékesíteni. Egy hónap múlva mégis ugyanazzal dokumentációval kapták el egyiküket a ferihegyi repülőtéren, amikor a moszkvai gépre igyekezett felszállni.

Egy moszkvai üzletemberrel vacsorázott a Tabán Terasz étteremben a Diagon Kft. két volt alkalmazottja 2008. április 15-én. Vendégük, az orosz Lytech képviselője egy nagyszabású üzlet reményében érkezett Budapestre.

A Lytech korábban az orosz egészségügyi piacon már jelentős eredményeket elérő Diagon Kft.-vel alakított ki együttműködést: létrehoztak egy közös céget hematológiai oldatok gyártására, ám közben ugyanarra a területre befutott egy másik ajánlat is. Az orosz fél számára kedvezőbb konstrukció a Diagon két volt vezető beosztású munkatársától, Harmat Sándortól és Tomra Lajostól érkezett. Ők a kapcsolatfelvétel után otthagyták a Diagont, és egyenesen a hazai konkurenciához, a Fidesz-közeli Kékessy család, valamint a baloldali kötődésű üzletemberként ismert Nyíri Viktor közös vállalkozásához, a Diachemhez igazoltak át.

A Fővárosi Bíróságon a napokban indult a precedens jellegű ipari kémkedési ügy tárgyalása. A vádirat szerint Harmat, Torma és a Diachem Kft. ügyvezetője, Pallai Zsolt különösen nagy értékre történő iparjogvédelmi jogsértést és gazdasági titoksértést követett el. Az ügyészség szerint a kárérték négy milliárd forint körüli összegre tehető.

Mint arról beszámoltunk, az ügy akkor pattant ki, amikor 2008. május 22-én a VPOP emberei Ferihegyen letartóztatták Harmat Sándort, lefoglalták laptopját és pendrive-jait, amelyek az oroszországi Puscsinóban tervezett hematológiai oldatgyártás megvalósításának lépéseit, műszaki leírásait, tervrajzait tartalmazták, de rajtuk volt többek között a Diagon teljes, 70 oldalnyi ügyféllistája is.

A Kern József tulajdonában lévő Diagonnál akkor kezdtek gyanút fogni, amikor Harmat, majd néhány héttel később Torma felmondott, de a végleges távozás előtt mindketten nagyarányú adatmentésbe kezdtek. Egy véletlen folytán a cégnél arról is tudomást szereztek, hogy Harmat önállósult, és levelezésben kezdett a Lytech képviselőjével, Nyikolaj Prozorovszkijjal.

A hatmilliárdos éves forgalmú, brazil és indonéz érdekeltségekkel is rendelkező Diagon az orosz leányvállalaton, a Diagon Russián keresztül próbált volna nagyobb szeletet kihasítani az ottani piacból, de a tervben az is szerepelt, hogy harmadik országokba is exportálnak a koprodukcióban készülő termékekből. Harmaték ennél lényegesen szerényebb részesedést kértek a milliárdos üzletből: összesen 400 ezer euróért és a forgalom 5 százalékát kitevő „jogdíjakért” átengedték volna a termelést és az értékesítést az orosz félnek.

Az üzlet nyélbe ütéséhez Harmat 2008 áprilisában Budapestre invitálta Prozorovszkijt. A hatezer oldalas nyomozati anyagban szereplő levelezésük tanúsága szerint Harmat állította össze az orosz üzletember számára a látogatás programját, amelyben szerepelt a Diachem megtekintése, és az ottani csapattal egy üzleti vacsora is. A találkozóról természetesen sem Harmaték, sem az oroszok nem értesítették a Diagont, pedig akkor még a moszkvaiak sem mondták fel az eredeti megállapodást.

Az orosz üzletember április 15-én érkezett Budapestre. A találkozóról Kernék úgy szereztek tudomást, hogy az egyik be nem avatott, az esemény konspiratív jellegével tisztában nem lévő meghívott elkotyogta a tabáni vacsorát a Diagon tulajdonosának. A meglepett Kern kérésére ő készített telefonjával videót a vacsora résztvevőiről. A rövid felvételen egymás mellett látható Prozorovszkij és a két volt diagonos.

Kern József a felvétel alapján még aznap este kérdőre vonta a felmondási idejét töltő Torma Lajost, hogy miről tárgyaltak a cég orosz partnerével. (Torma felmondási ideje május 1-jén járt le, Harmat viszont ekkor már a Diachem alkalmazottja volt.)  Torma a szembesítésen részletesen elmondta, hogy milyen tervekkel fogadták a Lytech képviselőjét, és azt is, hogy ehhez kellett az óriási mennyiségű dokumentáció, amit a cég rendszeréből mentettek le.

A nyomozati anyagok között szintén szereplő április 15-i keltezésű jegyzőkönyv szerint Torma egy ügyvéd jelenlétében még aznap visszaadta a CD-ken és ujjlenyomatos pendrive-okon tárolt adatállományt, gépéről pedig minden diagonos fájlt töröltek. A lebukás után hasonlóképp alávetette magát Kernék kérésének Harmat Sándor is, akinek a Diachemnél lévő gépéről törölték a régi munkaadótól elhozott anyagokat.

A lelepleződés ellenére Harmaték orosz kapcsolatai nem álltak le. A periratokban látható, hogy az április 15-i közjáték után is folytatódott a gyár tervezése. Harmat egyik emailjében azzal nyugtatta az orosz felet, hogy „Kern bírósággal fenyeget minket, de a folyamat évekig is eltarthat, ahogy a magyar jogi folyamatokat ismerem”. A jogi folyamatokat illetően tévedett, mert Kern feljelentése nyomán májusban a repülőtéren őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték.

A ferihegyi rajtaütés után kiderült, hogy a Moszkvába igyekvő Harmat laptopján ugyanazok a fájlok (összesen mintegy 11 ezer darab) vannak, amelyeket néhány nappal korábban visszaadtak, illetve töröltek.

Harmat a bírósági tárgyaláson azt állította, hogy a Diagonnál lementett dokumentáció nem a Diagon tulajdona, hanem az internetről szabadon letölthető.