Támogatták Boda kinevezését

2010.06.29. 10:31 Módosítva: 2010.06.29. 11:03
Ellenszavazat nélkül ment át a bizottsági meghallgatáson a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat leendő vezetője. Boda József sokáig terrorelhárító volt, háborús bűnösök után is nyomozott.

Sem személycserét, sem szervezeti változtatást nem tervez a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál Boda József főigazgató-jelölt, aki erről kinevezése előtti meghallgatásán beszélt a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt.

Boda József
Boda József

Mint mondta, a legfőbb cél a szakszolgálatnál a törvényesség betartása, az információbiztonság garantálása, a szervezet felkészítése a XXI. század kihívásaira; hozzátette: fontos, hogy a szervezet lépést tartson a csúcstechnika fejlődésével.

Közvetlen célként a soros EU-elnökségből adódó többletfeladatok színvonalas teljesítését jelölte meg, ehhez kapcsolódóan pedig a személyi és anyagi feltételek biztosítását, a jó munkahelyi légkör biztosítását nevezte fontos feladatának.

A nemzetbiztonsági bizottság hat fideszes, egy KDNP-s és egy LMP-s tagja támogatta Boda József kinevezését, a két szocialista tag tartózkodott.

Háborús bűnösöket keresett

Dobokay Gábor távozó főigazgatót 2009 decemberében nevezte ki Bajnai Gordon akkori miniszterelnök a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat élére, távozását a szolgálat éléről nem jelentették be hivatalosan.

Boda József szakmai életútját ismertetve elmondta: 19 éves honvédségi szolgálat után került át a rendőrséghez, a honvédségnél felderítési területen dolgozott, mélységi felderítéssel, értékeléssel, elemzéssel foglalkozott, ebből írta doktori disszertációját is.

A rendőrségnél a terrorelhárítás, valamint a nemzetközi oktatás területén tevékenykedett, vezetőként dolgozott a nemzetközi rendőri békefenntartó missziókban, például Bosznia-Hercegovinában, Mozambikban, Kambodzsában és Grúziában, feladata volt a háborús bűnösök, népirtással vádolt személyek elleni titkos és nyílt nyomozások szervezése, irányítása. A hágai törvényszék négy szerb háborús bűnöst elítélt azok közül, akiket az általa irányított nyomozócsoport derített fel.

1974 óta tölt be különböző szintű vezetői beosztásokat, jelenleg a nemzetközi oktatási és polgári válságkezelő központ vezetője, száz rendvédelmi szakember irányítása, köztük egy különleges nyomozócsoporté, amely Bosznia-Hercegovinában háborús bűnösöket keres.