Dávid Ibolya hallgatott

2010.07.07. 09:18 Módosítva: 2010.07.07. 15:14
Nem tett vallomást, de panasszal sem élt a gyanúsítás ellen Dávid Ibolya, akit szerda délelőtt hallgatott ki a Központi Nyomozó Főügyészség a lehallgatási botrány miatt.
SZT 9034

Az MDF volt elnökét kétrendbeli személyes adattal visszaélés vétségével és egyrendbeli kényszerítés bűntettével gyanúsítják. Az ügyben kedden gyanúsított lett Tóth Károly, a országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának volt szocialista alelnöke is. Az ügyészség kihallgatja Herényi Károly MDF-es politikust is.

Fazekas Géza, a  Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta: kihallgatásakor Dávid Ibolya annyit közölt, hogy álláspontja szerint nem követte el azokat a cselekményeket, amelyekkel gyanúsítják.

A kihallgatás után Dávid Ibolyáról fényképfelvételt készítettek és rögzítették a személyes adatait. A szóvivő cáfolta azokat a sajtóinformációkat, hogy ujjlenyomatot és DNS-mintát vettek le Dávidról. Fazekas közölte: a jelenleg érvényes jogszabályok szerint azt csak olyan súlyosabb bűncselekményeknél alkalmazzák, amelyek esetében a kiszabható büntetés minimum öt év.

Szerda délután gyanúsítottként hallgatták ki Herényi Károlyt is, közölte Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője. Társtettesként gyanúsították meg személyes adattal visszaéléssel.

Ezzel az UD Zrt.-ügynek már négy gyanúsítottja van: Herényi Károly, Dávid Ibolya, valamint Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának egykori MSZP-s alelnöke és Szilvásy György volt titokminiszter.

Az ügy az MDF 2008-as tisztújításáig vezethető vissza: ekkor mutatott be Dávid Ibolya egy hangfelvételt, amin állítólag az ellene szóló adatgyűjtésről van szó. Az ügy kapcsán hírbe hozták Almássy Kornélt, az MDF akkori egyik elnökjelöltjét, aki emiatt lépett vissza a jelöltségtől, illetve az UD Zrt.-t, amelyet a titkos adatgyűjtéssel vádoltak. A cégről már bebizonyosodott, hogy nem volt közük a lehallgatásokhoz, ezért nemrég több kártérítési pert is indítottak.

Az ügyben kedden szintén gyanúsítottként hallgatták ki Tóth Károlyt. A volt képviselőt egyrendbeli, hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett, különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsítják. Tóth Károly megtagadta a vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen.