Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Budapesten nem lesz Red Bull Air Race

2010.07.13. 15:01 Módosítva: 2010.07.13. 15:33
A Nemzeti Közlekedési Hatóság elutasította a Red Bull Air Race Világbajnokság magyarországi futamának megrendezéséhez szükséges kérelmet. Korábban a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa azt állapította meg, hogy a repülőverseny túl zajos lenne, és veszélyeztetné az egészséges környezethez való jog érvényesülését.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság július 6-i határozatában elutasította a Red Bull Air Race Világbajnokság 2010-es magyarországi futamának megrendezéséhez szükséges, légtér kijelölésére vonatkozó kérelmet.

A döntést azzal indokolják, hogy a rendezvény közrendvédelmi, közbiztonsági, tűz- és vagyonvédelmi szempontból is túlságosan kockázatos.

DSC0911

Mint írják, egy esetleges légibaleset Budapest belvárosában kiszámíthatatlan következményekkel járna. A szervező által térítés ellenében felkért biztonsági erők mellett ráadásul a rendőrségnek, a tűzoltóságnak, a katasztrófavédelemnek, ezeken kívül pedig a mentőszolgálatnak is további egységeket kellene készenlétben tartaniuk.

Nem fellebbeztek

A hatóság álláspontja szerint a légi bemutató közvetett biztonsági költségei sokszorosan meghaladják egy esetleges másik helyszín kiadásait. A kérelmező az elutasító határozattal szemben tíz munkanapon belül fellebbezhet, ez azonban máig nem történt meg, áll a hatóság közleményében.

SZT 8731

Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar hatóságok tíz decibelt ajándékoztak a Red Bullnak, amikor szabadidős helyett az enyhébb kategóriás közlekedési zajforrásként sorolták be a repülős versenyt. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa számos hibát talált a 2008-2009-es Air Race engedélyeinek kiadásában. Fülöp Sándor arra kéri a szervező céget, hogy ne a Lánchídnál, hanem más helyszínen tartsa meg a versenyt.

Törölték a futamot

A budapesti Red Bull Air Race szervezői bejelentették, hogy az engedélyeztetési procedúra elhúzódása miatt a budapesti futamot törölték a versenynaptárból. A szervezők közleménye szerint a világbajnokság 2010-es idényének bajnokát a német pályán avatják fel.

Bernd Loidl, a Red Bull Air Race GmbH ügyvezető-igazgatója csalódott a törlés miatt, amely döntést mindössze egy héttel a portugál verseny elmaradásának bejelentése után kellett meghozni.

A portugál futamot a házigazda városok közti megállapodás késlekedése miatt mondták le a szervezők. Bernd Loidl ugyanakkor hozzátette, hogy reméli, 2011-ben Budapest ismét szerepel majd a gyorsasági műrepülő világbajnokság versenynaptárában, amelyet az augusztus eleji németországi futamot követően jelentenek majd be. A következő évi futamok között New York is szerepel, ahol az első versenyt júniusban rendezték meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!