Budapesten nem lesz Red Bull Air Race

2010.07.13. 15:01 Módosítva: 2010.07.13. 15:33
A Nemzeti Közlekedési Hatóság elutasította a Red Bull Air Race Világbajnokság magyarországi futamának megrendezéséhez szükséges kérelmet. Korábban a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa azt állapította meg, hogy a repülőverseny túl zajos lenne, és veszélyeztetné az egészséges környezethez való jog érvényesülését.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság július 6-i határozatában elutasította a Red Bull Air Race Világbajnokság 2010-es magyarországi futamának megrendezéséhez szükséges, légtér kijelölésére vonatkozó kérelmet.

A döntést azzal indokolják, hogy a rendezvény közrendvédelmi, közbiztonsági, tűz- és vagyonvédelmi szempontból is túlságosan kockázatos.

DSC0911

Mint írják, egy esetleges légibaleset Budapest belvárosában kiszámíthatatlan következményekkel járna. A szervező által térítés ellenében felkért biztonsági erők mellett ráadásul a rendőrségnek, a tűzoltóságnak, a katasztrófavédelemnek, ezeken kívül pedig a mentőszolgálatnak is további egységeket kellene készenlétben tartaniuk.

Nem fellebbeztek

A hatóság álláspontja szerint a légi bemutató közvetett biztonsági költségei sokszorosan meghaladják egy esetleges másik helyszín kiadásait. A kérelmező az elutasító határozattal szemben tíz munkanapon belül fellebbezhet, ez azonban máig nem történt meg, áll a hatóság közleményében.

SZT 8731

Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar hatóságok tíz decibelt ajándékoztak a Red Bullnak, amikor szabadidős helyett az enyhébb kategóriás közlekedési zajforrásként sorolták be a repülős versenyt. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa számos hibát talált a 2008-2009-es Air Race engedélyeinek kiadásában. Fülöp Sándor arra kéri a szervező céget, hogy ne a Lánchídnál, hanem más helyszínen tartsa meg a versenyt.

Törölték a futamot

A budapesti Red Bull Air Race szervezői bejelentették, hogy az engedélyeztetési procedúra elhúzódása miatt a budapesti futamot törölték a versenynaptárból. A szervezők közleménye szerint a világbajnokság 2010-es idényének bajnokát a német pályán avatják fel.

Bernd Loidl, a Red Bull Air Race GmbH ügyvezető-igazgatója csalódott a törlés miatt, amely döntést mindössze egy héttel a portugál verseny elmaradásának bejelentése után kellett meghozni.

A portugál futamot a házigazda városok közti megállapodás késlekedése miatt mondták le a szervezők. Bernd Loidl ugyanakkor hozzátette, hogy reméli, 2011-ben Budapest ismét szerepel majd a gyorsasági műrepülő világbajnokság versenynaptárában, amelyet az augusztus eleji németországi futamot követően jelentenek majd be. A következő évi futamok között New York is szerepel, ahol az első versenyt júniusban rendezték meg.