Demszky: Veszélybe kerülhet a BKV fizetőképessége

2010.07.26. 13:40
Demszky Gábor főpolgármester szerint októberben veszélybe kerülhet a BKV fizetőképessége, ha az Orbán-kormány nem fizeti ki a Bajnai-kabinet által 2009. decemberben vállalt támogatást. Nehéz helyzetbe hozhatja a kormány a következő városvezetést, ha nem teljesíti a BKV finanszírozásáról kötött kormány-főváros szerződést.

A főpolgármesteri hivatal hétfői közleményében azt írta, nem érkezett meg a kormány és a főváros között szerződésben rögzített 7,4 milliárd forintos részlet a július 15-ei határidőig. Demszky Gábor ezért levélben hívta fel Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter figyelmét arra, hogy a támogatás folyósításának elmaradása esetén már októberben veszélybe kerülhet a BKV fizetőképessége.

A Bajnai-kormány és a főváros vezetése tavaly decemberben állapodott meg arról, hogy a központi költségvetés 2010-ben a budapestiek adójából 17,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a BKV finanszírozására. A megállapodás értelmében a támogatás első, 5 milliárdos részletét februárban folyósították, amelyet tavasszal egy újabb 5 milliárdos rész követett, a harmadik, 7,4 milliárd forintos részletet pedig július 15-éig kellett volna utalnia a kormánynak.

A vissza nem térítendő támogatás mellett a megállapodás arról is rendelkezett, hogy az Magyar Fejlesztési Bank állami kezességvállalás mellett 5 milliárd forint hitelt nyújt a BKV-nak a társaság októberben lejáró hiteltartozásainak refinanszírozására. A hitelszerződésről áprilisban még az előző kormány döntött, de a kormányváltás után a készfizető kezességvállalás végrehajtása már nem történt meg.

A támogatásokat szigorú feltételekhez kötötte a Bajnai-kabinet, amelyet a főváros és a BKV teljesített, így a Fővárosi Közgyűlés 15 milliárd forintra növelte a BKV-nak nyújtott önkormányzati támogatás összegét, és 4 százalékos, inflációkövető tarifaemelésről is határozott. Az állami szerepvállalás elengedhetetlen a BKV pénzügyi hiányának finanszírozásához és fizetőképességének fenntartásához. A folyósítás késedelme rövidtávon is komoly kockázatot jelent a BKV pénzügyi stabilitására, mivel a finanszírozó bankok hitelezési készségét a megállapodásban foglaltak teljesülése alapvetően befolyásolja.

Demszky Gábor szerint a hitelező bankok bizalomvesztéséhez vezethet, ha azt érzékelik, hogy a kormány nem kívánja betartani a megállapodást, és így az egyéb lejáró hitelek meghosszabbítása is meghiúsulhat, ami a teljes, mintegy 80 milliárd forintos hitelállomány konszolidálásának igényét hozhatja magával. "Egy ilyen bizalomhiányos állapot kialakulása teljes finanszírozási válságot okozhat a BKV-nál, amelyet az új városvezetésnek kellene már októberben menedzselnie, és a kezelés jóval többe kerülne az adófizetőknek, mint az eredeti megállapodás betartása".