Házakra dőlhet a löszfal Súron

2010.08.01. 11:58
A napokban leesett csapadék miatt újabb repedések keletkeztek a földben, illetve tovább nyíltak a már meglévőek a Komárom-Esztergom megyei Súron. Májusban egy körülbelül 80 méter hosszú és 2-10 méter magas löszfal indult meg a településen.

Sógorka Miklós Súr polgármestere elmondta: a májusi nagy esőzések óta több helyen repedések nyíltak a földben, a partoldal egy része le is omlott és fák dőltek ki a mozgó talaj miatt.

A löszfal legmeredekebb részén körülbelül 6 ingatlan van veszélyben, de további 10-15 ház kertjét is betemetheti a föld, ha megindul. A polgármester azonban hangsúlyozta: jelenleg nincs közvetlen életveszély. A partoldalon lévő repedések azonban minden esőzéskor tovább nyílnak és újabbak is keletkeznek.

A polgármester hozzátette: a löszfal már évek óta okoz problémákat a településen, ezért építési engedélyt nem is adnak ki az egyik utcában. Mint mondta, az itt élőknek korábban felajánlottak másik lakást, öt család ki is költözött az utcából, három épületet azonban nem hagytak el tulajdonosaik.

Az érintett szakaszon a támfal kiépítése becslések szerint több száz millió forintba kerülne, erre azonban nincs pénze az önkormányzatnak. Így csak annyit tehetnek, hogy folyamatosan figyelik a partoldal állapotát és a helyiektől is azt kérik, ha újabb repedésekre bukkannak, azonnal értesítsék a hivatalt.