Schmitt Pálnak nem kellenek Sólyom emberei

2010.08.02. 19:24 Módosítva: 2010.08.02. 20:36
Távozik a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) munkatársainak túlnyomó része, közülük többen a közigazgatás más területén helyezkednek el, míg vannak olyanok, akiket az elnökváltás időpontjában felmentenek.

Kumin Ferenc, a KEH főosztályvezetője megerősítette az InfoRádió azon értesülését, miszerint a pénteken hivatalba lépő Schmitt Pál köztársasági elnök a több mint ötvenfős hivatal hat munkatársát tartaná meg.

Kiss Norbert, az elnöki hivatal leendő társadalmi és kommunikációs hivatalvezetője azt mondta: az újonnan megválasztott köztársasági elnök nagyra becsüli azt a munkát, amit az elmúlt öt évben Sólyom László és munkatársai végeztek az ország és a nemzet érdekében.

Közölte: a ciklusváltás követően azok a közvetlen munkatársak, akik Schmitt Pál munkáját fogják segíteni augusztus hatodikától, a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársai lesznek.

Ezek az emberek érhető okokból új emberek, és azok a munkatársak, akik eddig Sólyom László munkáját segítették, a későbbiekben ugyanebből az okból kifolyólag nem tudnak munkát vállalni a hivatalban - jelentette ki.

A ház üzemeltetése terén dolgozók továbbra is az elnöki hivatal alkalmazottai lesznek, tette hozzá.

Elmondta, hogy Tari Sándor hivatalvezetőn keresztül Vajna Márton, a KEH jövendő külügyi hivatalvezetője, és ő maga intézte a hivatal átadás-átvételét.

Az MTI úgy tudja: csütörtökön délután találkozik Sólyom László és Schmitt Pál a Sándor-palotában. Ezzel a találkozóval zárul az elnöki hivatal átadás-átvétele, mely azóta zajlik, hogy az Országgyűlés június 29-én megválasztotta az új államfőt.

Schmitt Pál elnöki szerepfelfogása még nem ismert, de korábban kifejtette, hogy nem akar a törvényhozási munka gátja lenni. Az ellenzék ezt máris úgy fordította le, hogy megszűnik a kormány fölött a demokratikus kontroll.

Más oldalról is támadták a leendő államfőt. Ugyan még Schmitt az Országgyűlés elnöke, de a napokban már Lezsák Sándor jár el helyette első alelnökként.