Hírszerző volt az egyik romagyilkos

2010.08.13. 08:58 Módosítva: 2010.08.13. 09:12
A honvédség kéme volt a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja. A Blikk információi szerint nem helytálló a Honvédelmi Minisztérium korábbi közleménye, mely szerint a halálbrigád tagja, a korábban szerződéses katonaként szolgáló Cs. István nem állt kapcsolatban a Katonai Biztonsági Hivatallal (KBH).

A Blikk úgy tudja, hogy a nyíltan szélsőséges nézeteket valló Cs. István hosszabb ideig ellátta a KBH-t információkkal különböző leszerelt és aktív katonákkal kapcsolatban. Ezt a roma sorozatgyilkosságok nyomozását ellenőrző parlamenti ténymegállapító bizottság fideszes tagja, Demeter Ervin is megerősítette.

A politikus elmondta, "az üggyel kapcsolatos iratanyag áttanulmányozása után nem volt kérdéses számunkra, hogy Cs. kapcsolatban állt a Katonai Biztonsági Hivatallal. Az, hogy ez milyen feladatvégzést vagy tevékenységet takart, nem volt érdekes". Demeter szerint más hibákat is feltártak az üggyel kapcsolatban.

Miután Cs. Istvánt a tiszalöki gyilkosság helyszínétől 34 kilométerre igazoltatták, a rendőrség kikérte a KBH véleményét és információit az üggyel kapcsolatban. Erre a szakszolgálat nem adott olyan adatokat, amelyek segítették volna a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak nyomozását. Később a KBH kiegészítette az információkat azokkal a tényekkel, amelyek a gyanúsított szélsőséges nézeteire vonatkoztak, olvasható a Blikkben.

Cs. István, aki a tiszalöki helyszín közelébe fuvarozta a K. fivéreket, teljes körű vallomást tett. A Népszabadság korábbi cikke szerint benne volt az utolsó, kislétai gyilkos akcióban is: ő szállította a három társát a községtől mintegy tíz kilométerre fekvő Máriapócsra, ahonnan azok gyalogosan, a szántóföldeken át közelítették meg a faluszéli Bocskai utcát.

Védője elmondta: Cs.-nek nem volt más választása, ugyanis Tiszalök után megkereste a katonai elhárítás, hogy tartsa nyitva fülét, és értesítse őket, ha valami a tudomására jut. Ezt ő közölte a többiekkel, akik ezután már nem hagyták kiszállni.