Augusztus 20.

2010.08.20. 11:09
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Lezárásokra, forgalmi korlátozásokra kell számítani Budapesten az augusztus 20-i ünnepi rendezvények miatt. Sok helyen lesz útlezárás, a területekről elviszik az otthagyott autókat is a környező utcákba. A tulajdonosok a Forgalomirányító Központ 061-267-4673-as telefonszámán érdeklődhetnek, hogy hol van a kocsijuk. A BKV sűrített járatokkal próbál segíteni. Bővebben...

  •  

    D  FO20100820006
    Közjogi méltóságok jelenlétében ünnepélyesen felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját a Kossuth téren (Fotó: Földi Imre)

    Katonai tiszteletadás mellett felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját péntek reggel a Parlament előtt, a Kossuth téren. Ezzel megkezdődtek az idei augusztus 20-i állami ünnepségek. A ceremónián részt vettek a közjogi méltóságok: Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök. Bővebben...

  • Az államalapítás ünnepének tiszteletére látványos felvonulást tartottak a Magyar Honvédség katonazenekarai és a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége a fővárosi Andrássy úton, az Oktogon és a Hősök tere között.

    A menet elején motoros rendőrök vonultak a forgalom elől teljesen elzárt Andrássy úton, és a zenekarok felvonulását a huszárok zárták. Az Andrássy út két oldalán ezrek figyelték a zenekarok látványos zenei kísérettel történt felvonulását és hosszasan tapsolták őket. Amikor a Magyar Honvédség alakulatainak zenekarai bevonultak a Hősök terére, már több ezer ember gyűlt össze és várták az ünnepélyes eskütétel kezdetét.

    A Hősök terére nagyon sok kisgyermekes család látogatott ki, a környéket a rendőrség a Dózsa György utat a forgalom elől lezárta. (MTI)

  • Magyarország területének nagy részén napos idő várható pénteken, a napsütést csak néhol zavarják meg fátyolfelhők - mondta el Polyánszky Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese pénteken. Az előrejelzések szerint az esti tűzijáték idejére gyenge, mérsékelt légmozgást várnak Budapest térségére.

    D  FO20100820011
    Ragyogó kék ég várható egész nap (Fotó: Földi Imre)

    Az ország egész területén túlnyomóan napos idő várható, néha alakulhatnak ki gomoly-, illetve fátyolfelhők. A Duna-Tisza-közén és a Dunántúlon várható több felhő, de csapadékot a felhősebb területeken sem várnak. Budapesten jelenleg derült, száraz, napos idő van, gyenge, mérsékelt széllel.

    Az országban a maximum átlaghőmérséklet 25-29,  Budapesten 27 fok lesz. Az esti tűzijáték idejére is gyenge, mérsékelt légmozgást várnak, ami 25 km/órás szelet jelent.

  • Eddig hárommillió forint gyűlt össze az árvízkárosultak megsegítésére a 1749-es hívószámon keresztül- tájékoztatott a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság. A szám augusztus 31-ig hívható, illetve sms-ben lehet elküldeni rá az "összefogás" szót; mindkét módon 200 forinttal lehet hozzájárulni a károsultak megsegítéséhez.

    A beérkező felajánlásokat a Katolikus Karitász, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt közreműködésével juttatjuk el a bajbajutottakhoz.

    Az árvízkárosultakat segíti a tűzijáték előtti percekben a közös gyertyagyújtásból származó bevétel is: a gyertyákat napközben az ünnepi rendezvények helyszínein vásárolhatják meg azok, akik részt szeretnének venni a közös segítségnyújtásban. (FH)

  • Idén nem lesz légi bemutató biztonsági okokból a Duna felett. Helyette viszont délután fél háromtól 30 hajó vonul fel a Dunán, a Lánchíd és az Árpád híd között. Majd újraavatják a Lajta monitor nevű, az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó hadihajót, amely a tervek szerint múzeumhajóként üzemel azután.

    Fél 4-kor ünnepi köszöntő lesz a Clark Ádám téren, majd innét az Összetartozás láncszemei elnevezésű aratómenet megy a Bazilikáig. A menetben részt vesznek a Mesterségek Ünnepének hagyományőrzői, az árvízkárosult területekről érkező ötszáz gyermek, valamint a Határon Túli Magyar Fiatalok Találkozójának részvevői.

    Öt órakor a katolikus egyház ünnepi szentmisét és Szent Jobb-körmenetet tart a Szent István téren. Este 8 órakor felavatják Magyarország Tortáját, 9 órától pedig ünnepi tűzijáték kezdődik a Duna-parton. A tűzijáték a kormány korábbi tájékoztatása szerint feleannyiba kerül, mit tavaly. A megspórolt pénz - 150 millió forint - az árvízkárosultakhoz kerül. Idén sem a Citadelláról, sem a hidakról nem lőnek fel rakétákat, csak a Dunán lévő három uszályról.

    Az ünnepi rendezvénysorozat záró eleme a Lánchíd pesti hídfőjénél este fél tízkor kezdődő világzenei koncert lesz. (FH)

  • Ha fotózott augusztus 20-án, ne habozzon, töltse fel az Indafotóra, holnap reggelre válogatást készítünk belőlük!

  • Magyarország és mi, magyarok csak akkor leszünk ismét erősek, ha lélekben mindannyiunk hitvallása, vállalása az lesz: a hazáért, mindhalálig - hangsúlyozta ünnepi beszédében Schmitt Pál köztársasági elnök a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett tisztek avatásán a Hősök terén. Az államfő szavai szerint az a nemzet, amely ennyi szent királyt érdemelt, igazán különleges. Bővebben...

  • Ha fotózott, vagy fotózni fog augusztus 20-án, ne habozzon, töltse fel az Indafotóra, holnap reggelre válogatást készítünk a legjobb képekből.

  • Meghirdettük a honvédség újjáépítését, visszatérünk a helyes irányba - mondta Hende Csaba az augusztus 20-i ünnepélyes katonai tisztavatáson elhangzott köszöntő beszédében pénteken. A honvédelmi miniszter a Hősök terén, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem végzett hallgatói előtt azt mondta: a magyar tiszt most kizárólag a magyar hazát, a magyar nemzeti érdeket szolgálja, nem valamely birodalomét, ideológiáét vagy üzleti csoportét. A miniszter kiemelte: Afganisztántól a Balkánon át az árvízi védekezésig a magyar katonák mindenhol helyt állnak.

    Az avatáson 69 végzett hallgató tette le a katonai esküt, amelynek aláírt példányát az eskü szövegét előmondó Kis Balázs hadnagy, kiváló eredménnyel végzett hallgató át is adott Schmidt Pál köztársasági elnöknek. Az ünnepélyes esküt követően három kiváló eredménnyel végzett hallgató megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékkövét. Az ifjú tiszteket a Magyar Honvédség harci helikopterei, csapatszállító és vadászrepülőgépei a Hősök tere feletti kötelékrepüléssel köszöntötték. (MTI)

  • Eddig semmi rendkívüli nem történt a kormány által szervezett budapesti augusztus 20-ai rendezvények helyszínein - közölte a kormányzati kommunikációs államtitkárság péntek kora délután az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a szervezők sok résztvevőről és jó hangulatról számoltak be. Az operatív törzshöz szintén nem futott be jelentés semmi rendkívüli eseményről.

  • A Több Technót a Parlamentbe (TTP) szervezet ingyenes augusztus 20-i partit rendez a budapesti Erzsébet téren. A 18 órakor kezdődő rendezvényen dj-k játszanak technozenét, amellyel alkotmánymódosítási javaslatukra szeretnék felhívni a dokumentum átalakításával foglalkozó kormánypárt figyelmét.

    A TTP Facebookos szavazásán hat darab technoszámot választottak ki,
    amelyet az alkotmány részévé szeretnének tenni, mondták a szervezők. A szám összesen harminc perc hosszúságú. A TTP rendezvényén részt vesz a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) főpolgármester-jelöltje is. Victora Zsolt együttműködési megállapodást kötött a TTP-vel, amelyért cserébe kopogtatócédulákat gyűjt a helyszínen.

    A parti fél 11-től a Gödörben folytatódik, 300 forintos belépti díj mellett.

  • A hitről, a nemzettudatról, a megújulásról, a cselekvő emberről és az összefogásról beszélt egyebek mellett Káli Sándor (MSZP) Miskolc polgármestere a diósgyőri vár falai között megtartott ünnepségen, amelyen a történelmi egyházak képviselői megszentelték az új kenyeret. Szent Istvánt magáénak érzi az egész keresztény világ - fogalmazott a polgármester, megemlítve II. János Pál pápa 1978-ban kelt üzenetét, amelyben arról szólt: "Őt jobban tekinthetjük nemcsak a Ti hazátok védelmezőjének, hanem az egész keresztény hit apostolának", hisz ő a magyar államiság történelmének kezdetét is jelentette.

    Mindig is cselekvő emberekre volt szüksége a hazának, ezért hisszük: ha a nép, az ország, ez a város össze tud fogni, akkor annak igenis lesz eredménye - jegyezte meg, utalva a közelmúltban Miskolcot is sújtó özönvízszerű esőzést követő árvízre, amikor mindenki összefogott, egyként rakta, cipelte a homokzsákot, s nem azt nézte, hogy a mellette lévő milyen pártállású, milyen véleménnyel van a világról, mi a vallása. Miskolc bizonyította, hogy alkalmas arra, hogy koncentrálni tudja erőit, és össze tud fogni a bajban - mondta a város polgármestere. (MTI)

  • Az esztergomi önkormányzat kezdeményezi a kormánynál, hogy Alkotmánybíróság működésének tényleges helye Esztergom legyen. Kérik továbbá, hogy a kormány az Alkotmánybíróság székhelyét megyei jogú városi címmel ismerje el. Az erről szóló határozatokat pénteken, ünnepi ülésén fogadta el a város képviselő-testülete. Meggyes Tamás polgármester (Fidesz) rámutat, hogy az Alkotmánybíróságról szóló 1989. évi XXXII. törvény a szervezet székhelyéül Esztergomot jelöli meg, azonban az Alkotmánybíróság a mai napig nem költözött oda.

    A képviselő-testület ellenszavazat nélkül elfogadta a polgármester azon előterjesztését is, melyben megyei jogú városi címert kérnek Esztergomnak, mely a várost az Alkotmánybíróság székhelyeként illetné meg. A cím odaítélése melletti érvek között szerepelt, hogy Esztergom az elmúlt évek során számos megyei intézményt vett saját fenntartásába és ezzel a város körzeti közszolgáltatási és térségfejlesztési jellegét megteremtette. A képviselők elfogadták továbbá, hogy a város kezdjen tárgyalásokat, hogy Esztergom középkori vára a világörökség részét képezze. (MTI)

  • Az ökomenikus kenyérszentelés után elindult a budai Clark Ádám térről a bazilika elé a Szent István-napi aratófelvonulás péntek délután. A Lánchíd budai hídfőjénél felállított színpadon Sebestyén Márta adott elő az első magyar királyhoz kötődő énekeket, valamint felléptek a Népművészeti Egyesületek Szövetségének tagszervezetei és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület táncegyüttesei. Nem véletlen, hogy a Szent István-napi aratófelvonulás a budai Vár lábától, a 0. kilométerkőtől indul, hiszen az első magyar király mindig szorosan kötődött Budához, a II. világháború előtt itt őrizték a szent koronát is. (MTI)

  • A társadalmi igazságosságra ma is tudatosan és elszánt szeretettel kell törekedni - mondta szentbeszédében Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek pénteken Budapesten. Igazságosságra kell törekedni az idősebb nemzedékek iránt, akik egész életük során azért nem kapták meg munkájuk ellenértékét, mert az állam garantálta nekik öregségük és betegségük esetére a teljes ellátást és gondoskodást - mondta. Különösen az anyaság és a családi élet teremt olyan értéket, amely a bérmunka fogalomvilágában nem jelenik meg, de amelytől népünk élete, testi-lelki egészsége, jövője függ - hangsúlyozta. (MTI)

  • Túlzással, igazságtalansággal és vad indulatokkal lehet hódítani, de megmaradni csak méltányossággal, türelemmel lehet, és csak így lehet újra kezdeni - mondta Kövér László pénteken Pápán az Erzsébet-ligetben rendezett Szent István-napi ünnepségen. "Ezer éve él a magyarság, e kis nép a nagyhatalmak viharzónájában, s megtanulta, hogy egyetlen kötelessége van önmagával és a világgal szemben: megmaradni" - mondta a parlament elnöke a 300-350 ünneplő jelenlétében.

  • Újrakeresztelték a Lajta nevű, több mint 100 éves hadihajót pénteken a Dunán, a Parlament előtt; az ünnepélyes újrakeresztelésen jelen volt többek között Hende Csaba honvédelmi miniszter is. A miniszter ünnepi beszédében azt mondta, hogy a Lajta monitor (őrző, figyelő hadihajó) története "hősköltemény". "Olyan hősköltemény, amelyet a katonaélet szokott írni, és amely a hivatásról, a szolgálatról és a kötelességteljesítésről szól" - hangsúlyozta.

    A Lajtát az Osztrák-Magyar  Monarchia hadiiparának büszkeségeként bocsátották vízre, és a maga korában a világ legmodernebb hadihajói közé tartozott. A Lajta részt vett az első világháborúban. A trianoni békeszerződés után mint kotróhajó működött tovább. A hajótestet 1993-ban nyilvánította védetté a hadtörténeti múzeum. A 172 tonna súlyú monitort 1887-es állapotába állították vissza a felújítások során uniós pénzből. Így kijavították a páncélozott testet, újraépítették a forgó lövegtornyot és a belső fedélzetet is beépítették.

    A hajót Hende Csaba felesége, Hendéné Stiber Szilvia, mint keresztanya keresztelte újra, majd egy ökumenikus szertartás keretében meg is áldották a vízi járművet. A honvédelmi miniszter az átkeresztelt Lajta monitor múzeumhajót a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred tiszteletbeli zászlóshajójává nyilvánította. (MTI)

  • A Gyorskocsi utcába vitték a rendőrök Ináncsi Józsefet, a Magyar Nemzeti Gárda új főkapitányát a Jobbik augusztus 20-ai ünnepi rendezvényéről - közölte a Jobbik pártigazgatója péntek délután. A Jobbik kampánynyitó és egyben augusztus 20-át is köszöntő rendezvényén, amit a margitszigeti Nagyréten tartottak, tíz rendőr odalépett a főkapitányhoz, majd tudomása szerint elvitték őt a XIII. kerületi rendőrkapitányságra.


    Ináncsi József éppen a büfénél beszélgetett ismerőseivel, amikor a rendőrök odaértek. Szabó Gábor elmondása szerint azért vitték el a főkapitányt, mert zöld pólójára a "Magyar Nemzeti Gárda Mozgalom" felirat volt hímezve. Az incidens ellenére a résztvevők folytatták a békés ünneplést, bár azok közül, akik a helyszínen értesültek a történtekről, többen felháborodtak a rendőri intézkedésen. (MTI)

  • Több tízezer ember gyűlt össze, hogy megnézze az idei, az elmúlt évekhez viszonyítva sokkal szerényebbre tervezett ünnepi tűzijátékot. A rakétákat idén csak a folyón lévő uszályokról lövik fel. Az attrakció kezdete előtt mintegy három órával már felsorakoztak a Dunán azok az uszályok, amelyekről majd a rakétákat kilövik: a Margit híd és a Lánchíd között kettő, míg a Lánchíd és az Erzsébet híd között egy uszály áll készültségben, közöttük rendőrségi motorcsónakok és tűzoltóhajók várakoznak. Sokan - annak ellenére, hogy a tűzijáték idén is 21 órakor kezdődik - már este 7 óra előtt elfoglalták helyüket a parton, illetve a szállodák teraszain.  A 20 percig tartó tűzijáték alatt az Örömzene hallható majd, amely az Örömtánc tehetségkutató fesztivál győztes darabja, valamint a Henna együttes Áldás című dala. A tűzijátékot követően egy összetartozást jelképező meglepetéssel zárul a rendezvény.

    A tűzijáték kivitelezője a szombathelyi Kopula ,96 Kft., a nettó 50 millió forintos költséget a cégvezető, Farkas Mihály vállalkozó fizeti, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az áfát vállalta át. (MTI)

  • A magyar királyok koronázó templomában, a pozsonyi Szent Márton dómban péntek este magyar nyelvű ünnepi szentmise volt az államalapító tiszteletére. Révkomáromban a helyi magyar civil szervezetek képviselői megkoszorúzták Szent István egy éve felállított lovas szobrát. Vasárnap a szobrot Sólyom László, volt magyar köztársasági elnök is megkoszorúzza. Tardoskedden csütörtökön, Nagymegyeren pedig pénteken Szent István Napok kezdődtek. Mindkét hétvégi rendezvényen a magyar nemzeti ünnepről való megemlékezésen kívül gazdag kulturális, szórakoztató és sportprogram várja az érdeklődőket. Vágkirályfán a Szent Király Szövetség emlékműnél pénteken este ünnepélyes zászlófelvonásra került sor. Szombaton előadások és szórakoztató programok vannak tervben, vasárnap újraszentelik a helyi haranglábat.

  • Az elmúlt évekhez viszonyítva rövidebb és szerényebb volt, de az MTI tudósítása szerint az Erzsébet és Margit híd közötti szakaszon a Duna két oldalán összegyűlt emberek ugyanolyan lelkesedéssel és nagy tapssal honorálták, mint az elmúlt években. Az idei tűzijátékon a rakétákat kizárólag a Dunán lévő három uszályról, az Erzsébet és a Lánchíd között egy, a Lánchíd és a Margit híd között pedig kettőről lőtték fel, ugyanazon koreográfia szerint, így a több kilométer hosszú partszakaszon álló emberek ugyanazt a látványt élvezhették. A tűzijátékot a Budai várból ötszáz árvízkárosult gyermek is megtekinthette. Az esemény végén az emberek a kijelölt útvonalakon hagyhatták el a Duna-partot, a Kossuth téri metróállomás zsúfolásig megtelt, hosszú tömött sorokban álltak a távozni szándékozó emberek a mozgólépcsők előtt. Sok ezer ember indult el gyalogosan is a környező utcákba. (MTI)

    Az ünnepet hagyományosan lezáró tűzijátékot élőben közvetítette az Index is. Részletek >>>
  • Rendbontás nélkül fejeződtek be az állami, kulturális és vallási rendezvények a fővárosban - közölte a BRFK pénteken késő este. A BRFK 1400 rendőrrel őrködött az állampolgárok biztonsága felett. A zseblopási alosztály munkatársai nyolc emberrel szemben intézkedtek. Négy főt fogtak el a VII. kerületi Wesselényi utcánál, akik a villamoson megloptak egy külföldi állampolgárt, majd néhány órával később két zsebest akadályoztak meg bűncselekmények elkövetésében az Astoria aluljárójánál. Végül 19 óra körül a Margit-híd budai hídfőjénél két tolvajt értek tetten a nyomozók.  Az okozott kár minden esetben megtérült, az értékek visszakerültek tulajdonosaikhoz. A rendőrség négy esetben nyújtott segítséget biztonsági intézkedés keretében, a tűzijáték alatt pedig egy eltévedt gyereknek segítettek megtalálni a szüleit. (MTI)

  • Egyesülési joggal való visszaélés miatt indult nyomozás a Magyar Nemzeti Gárda új főkapitánya ellen. Ináncsi Józsefet péntek délután állították elő a rendőrök a Jobbik rendezvényéről, ahonnan a XIII. kerületi rendőrkapitányságra vitték. A férfi szabadlábon védekezhet.

    A Budapesti Rendőr- főkapitányság közleménye szerint a csak monogrammal jelölt férfi egy jogerősen feloszlatott társadalmi szervezet nevét, valamint jelképeit viselte a pólóján. Felszólították a szabálysértés abbahagyására, aminek ő nem tett eleget, végül ezért állították elő a XIII. kerületi rendőrkapitányságra. Kihallgatásakor az is kiderült, hogy részt vesz a feloszlatott szervezet vezetésében is, vagyis felmerült a bűncselekmény gyanúja. (Független Hírügynökség)