Elítéltek egy rendőröket dobáló tüntetőt

2010.08.27. 12:37 Módosítva: 2010.08.27. 12:44
Jogerősen elítélt egy rendőröket dobáló tüntetőt a Fővárosi Bíróság. Négy erdélyi fiatalember azért került korábban bíróság elé, mert az ügyészség még a 2006. szeptember 20-án történt zavargások kapcsán hivatalos személy elleni erőszakkal vádolta őket. Ügyükben a Pesti Központi Kerületi Bíróság februárban hozott elsőfokú ítéletet, de egyikük fellebbezett.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség négy erdélyi fiatalember ellen felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat. Egyikük a vád szerint még 2006. szeptember 20-án, hajnalban a Dohány utca környékén kővel dobálta a rendőröket. Volt közülük, aki a Blaha Lujza térnél hajított köveket és üvegeket a rendőrsorfalra. Olyan vádlott is van, aki a vád szerint a Köztársaság tér sarkán betondarabokkal dobálta a sorfalat.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság idén február 4-én kihirdetett elsőfokú ítéletében három vádlottat bűnösnek talált, negyedik társukat viszont felmentette a vádak alól. Két fiatalember hat-hat hónap, egy pedig öt hónap felfüggesztett börtönt kapott. Az ítélet több vádlott esetében jogerőre emelkedett, de egyikük fellebbezett.

A pénteki, másodfokú tárgyaláson a fellebbező vádlott ártatlannak vallotta magát, és felmentését kérte. Ő egyébként egy huszonöt éves, büntetlen előéletű, kétgyermekes férfi, aki napszámosként dolgozik Erdélyben.

A Fővárosi Bíróság másodfokú, jogerős döntése meghozatalakor, miközben fenntartotta a hathónapos, két év próbaidőre felfüggesztett büntetést, értékelte a vádlott büntetlen előéletét, és azt is, hogy a 2006 őszén történtek óta nem került konfliktusba a hatóságokkal. Ezért úgynevezett előzetes mentesítésben részesítette, ami azt jelenti, hogy mostantól újra büntetlen előéletűnek számít, és tiszta erkölcsi bizonyítványt is kaphat. Ha a kétéves felfüggesztés ideje alatt azonban valamiért újra elítélnék, a hat hónap börtönt is le kell ülnie.