A hajléktalanokért aggódnak szociológusok

2010.09.13. 17:21
Szociológusok szerint a hajléktalanokat a közterületekről eltávolító jogszabály-tervezet nem foglalkozik a hajléktalanság okaival, és az sem világos, mi történik velük a későbbiekben, mivel az intézményi elhelyezés sokba kerül és nem is végleges megoldás.

Megütközéssel fogadják szociológusok, hogy a hajléktalanok problémáját az épített környezet védelméről, illetve a területfejlesztésről szóló törvény módosítása kapcsán kívánja kezelni a kormány.

A Belügyminisztériumban kidolgozott, a napokban vitára bocsátott jogszabály-tervezet egyik paragrafusa, mint az indoklásából kiderül, kifejezetten azért készül, hogy a hajléktalanokat el lehessen távolítani a közterületekről, illetve büntetni lehessen őket. Az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszéke szerint ez a felfogás hibás, a hajléktalanok nem azért alszanak az utcán, mert így érzik jól magukat.

Az állásfoglalás szerint a tervezett szabályozás komoly hibájának tartják, hogy a hajléktalanokat pusztán mint a közterületek nyugalmát zavaró tényezőket veszi figyelembe. A tervezet nem foglalkozik azzal, miért kerültek az utcára, és miért nem tudnak kitörni a hajléktalanságból.

Mint írják, a közhiedelemmel és a politikusok szavaival ellentétben Budapesten, ahol a legtöbb hajléktalan él, nincs elegendő hely számukra a hajléktalan szállókon. A szociológusok szerint kérdéses, mi történik majd a hajléktalanokkal, ha a Belügyminisztérium kezdeményezésére "eltüntetik" őket a közterületekről.

Az intézményi elhelyezés sokba kerül, ráadásul csak első lépése lehet annak a folyamatnak, amiben visszakerülhetnek a normális életbe. A szakemberek szerint sok hajléktalan dolgozik, mégsincs lehetőségük kitörni a hajléktalan életből, a munka és a lakhatás együtt vezethetnek a megoldáshoz, ezekről azonban a tervezett szabályozás egyetlen szót sem ejt, írják.

A hajléktalanok jelentős része fizikailag és pszichésen rossz állapotban van, szerintük illúzió azt gondolni, hogy felszólításra vagy szankció hatására azonnal öngondoskodóvá válhatnak. Azt szeretnék, hogy a kormány vonja be a szociális, a foglalkoztatási és az otthonteremtési szakterületeket a hajléktalanokat is érintő jogszabály megalkotásába.

Megbecsült szociális szakemberek, jól működő foglalkoztatáspolitika és a közösségi bérlakásszektor helyreállítása nélkül nem szüntethető meg a hajléktalanság, írják. Az állásfoglalás alkotói a nemzeti együttműködés értékeinek megfelelően készek segíteni a kormánynak.