Orbán: Nagy a feladat, nagy összefogás kell

2010.09.13. 14:39

Fontosabb részletek
  • Orbán Viktor kilenc nap alatt negyedszer tartott kormányzásértékelő beszédet.
  • A miniszterelnök szerint a legnagyobb gond, hogy sok ezer milliárd forintot kell adósságtörlesztésre fordítani a következő években.
  • Az ellenzék konkrét terveket követelt, elsősorban arra volt kíváncsi, mik a kormány tervei az önkormányzatoi választások utáni időszakra.
  • Orbán viszonválaszában határozottan bírálta a cigánybűnözés kifejezés használatát és használóit, azt mondta, emberi méltóságában mindenki egyenlő.
  • A miniszterelnök szerint az ország előtt álló feladatok nagyok, ezért komoly összefogásra van szükség.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Pénz a lelke mindennek.

    Továbbra is arról beszél a miniszterelnök, mennyi pénzt vettek el az emberektől, a nyugdíjasoktól a szocialisták. Ismétli a múlt heti értékelőjét, amit a professzorok előtt tartott, és részletezi, mennyi az adósság a nyugdíjakra, iskolákra, egészségügyre költött évi kerethez képest.

  • Bűn az élet!

    Orbán a költségvetésre tér rá. Magyarországot az elmúlt nyolc évben eladósították, és a hitelből nem a gazdaságot fejlesztették, hogy a tartozásokat visszafizethessük. Pedig vissza kell, ez örökség az MSZP-től. "Ezermillárdokat vontak ki a szocialisták a magyar gazdaságból" – Orbán ezt bűnnek tartja, a nyugdíjasokkal, a gyerekekkel, mindenkivel szemben.

  • Akkor is rázkódásmentesen ült a helyén, amikor Orbán Viktor, lecsapva a hisztis Mesterházy által feldobott magas labdát – az országot építési törmelék lepi el, nem romok, mondta a bátor frakcióvezető –, felhívta a figyelmet arra, hogy az építési törmelék közleketű neve a SITT. Nagy volt a nevetés mindenütt, kivéve a pulpituson. Szép volt, László!

  • Orbán még mindig Schiffer Andrásnak magyaráz, azt bizonygatja konkrét intézkedésekkel, miért nem igaz, hogy szociálisan érzéketlen a kormány. (Kilakoltatásstop, gázártámogatás fenntartása, fogyatékkal élők támogatása.) A tőkések nyomása alatt állunk – mondja a kilakoltatási moratóriumról, "azt hittem, itt egy oldalon állunk" – szólt még Schifferhez.

    09
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Ne szólj, szám.

    Bár jellemzően mindegyik párt ki szokta használni a napirend előtti felszólalások adta médiafelületet, most csak két főpolgármester-jelölt, a jobbikos Staudt Gábor és az LMP-s Jávor Benedek készül felszólalni, mindketten kampánytémában.

  • A móka nemesít.

    Orbán szerint meg kell adni a jogot, hogy az emberek arra költsenek, amire akarnak. Nem fogja fel, hogy mi a rossz abban, hogy másnak adhatnak például munkát. A munkavédelem is fontos, de csak akkor lehet nagyobb tisztességet elvárni a munkaadóktól, ha lesz elég munka és gazdasági növekedés. Ha munkaerő-hiány lesz, akkor lehet komolyabban munkavállalói védelemmel foglalkozni, magyaráz továbbra is Schiffernek.

  • Orbán egyetért azzal, hogy verseny van a régióban abban, hol kisebbek az adók és a bérek. Szerinte muszáj az adóversenybe benevezni, akár tetszik, akár nem, másképpen nincs felemelkedés.

  • Nem törnek át!

    Először emelte választási programját egy párt a kormányprogramba, mondta Orbán. Schiffernek mondja, hogy nagyon erős felhatalmazása van a kormánynak, előre szólt, hogy több mint forradalom lesz, úgyhogy nem kell csodálkozni a változtatásokon. Szerinte az adórendszert kell először rendbe rakni, és csak utána a járulékokkal foglalkozni. Annak is eléjön majd az ideje.

    10
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Babám!

    A következő metaforát bontotta ki a miniszterelnök: Az MSZP felgyújtotta a házat, zsarátnokot dobott a zsindelyre, most áll a poroltó mellett, magyarázza, hogy mit kellene tenni, miközben mások oltanak.

  • Fél konyak, sör, rakenroll!

    Orbán nem akarja Mesterházy stílusát értékelni, mert magánügynek tartja, de az MSZP elnöke szerinte elgondolkodhatna azon, hogyan mondhat olyat, hogy az országnak nincs szüksége arra a politikára, amit a kormány csinál. Ezt majd a választókl hamarosan eldöntik – ígérte. Az őszinteség kapcsán meg jó lenne ha az MSZP halkabb lenne, és idéz az őszödi beszédből. "Ez nem zenés szórakozóhely, ahol feladja a rendelést" – utal arra, hogy Mesterházynak nem azt kéne sorolnia, hogy neki mit kellene mondania.

  • Szerteágazó dolgok hangzottak el, de igyekszik mindenre válaszolni.

  • Lázár szerint az elmúlt nyolc év politikai hajléktalanok tömegeit hagyta hátra. "Mi nem akarunk fideszest nevelni belőlük" – mondta, de a kormány a nemzeti közép kormánya, célja mindenki meghallgatása. "Száz nap alatt nem tudtuk megváltoztatni az országot, de ha lesz összefogás, abból sokat lehet meríteni" – mondta.

    11
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Eddig, és ne tovább.

    Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azzal kezdte, hogy ez a kormány nem kért száznapos türelmi időt, mert az előző kormány akkora kuplerájt hagyott, hogy azonnal munkához kellett kezdeniük. Szerinte Mesterházy Attiláék azért türelmetlenek, mert nyáron a türelem nem termett szekfűt. Megintette Mesterházyt, hogy kortesbeszédet tartott, nem pedig visszafogottan értékelt. "Magyarország elvesztette a türelmét" – mondta. Ezután Gyurcsány szombati konferenciáján élcelődött, reményét fejezte ki, hogy a Becsapott ország című rendezvényen arról is beszámolt, hogy hogyan csapták be az EU-t, és talán még a sukorói titkokra is kitért. "Nincs türelem a számadás kikényszerítését illetően" – jelentette ki. "Szeretnénk az ügyek tisztázását" – mondta, és felszólította a kormányt, hogy kérje is számon az elmúlt években történteket a felelősökön. "Az emberek türelmetlensége nagy hajtóerő, ez hajtotta el az MSZP-t is" –- mondta. Szerinte az elmúlt száz napban újfajta kultúra alakult ki. Az új kormány nem gondolja, hogy nála van a bölcsek köve, a kormány legnagyobb érdeme az, hogy visszahozta a kételkedés jogát. "Mi nem felülről akarjuk megmondani és reformdiktatúrával kikényszeríteni egy szűk elit elképzeléseit" – mondta.

  • Harrach Péter az ellenzéki pártok kampányplakátjait veszi sorra. "Le a zoknit!" – utal Jávor Benedek LMP-s főpolgármester-jelöltre, és szerinte ez jobb, mintha a gatyát vennék le (ezzel egy régi SZDSZ-es plakátra utalhatott). Csodálkozik, milyen kicsi a szekfű az MSZP plakátjain. A Jobbik megtermékenyítésről szóló javaslata szerinte nem fog megtörténni.

    hi07
    Fotó: Huszti István
  • Nem a méret a lényeg.

    Felelős magatartás kell, ez nem szegényellenesség, hanem a jogok  és kötelességekről szól, amire mindnekire vonatkozik - reagált Schiffer Andrásra Harrach. Azzal egyetért, hogy az áruházláncok alkalmazottai és a devizahitelesek is védelemre szorulnak. A kis kábítószer is kábítoszer, a kis lopás is lopás, mondja a büntetőjogi szigorról.

  • Szervusztok!

    Harrach Péter a kettős állampolgárságról szóló törvényt és a kisebb parlamentet méltatja. Meg a rövidebb kampányt, a kisebb önkormányzatokat és az alkotmánybíróság feltöltését. A három csapás elvét, és a kisértékű lopások büntehtetőségét is üdvözli.

  • Mind megették.

    Harrach Péter a KDNP nevében reagál. Szerinte az államadósság és a korrupció a két fő probléma. 2002 óta 52-ről 78 százalékra nőtt a GDP-arányos államadősság, évente 3000 milliárdot törleszt az ország. Az előző időszak vezetői az állami vagyont hazavitték – mondta a korrupcióról.

  • Meg kell szüntetni az élősködést az országban. Mi élősködik? Az álláshalmozó politikusok, a multinacionális cégek és a cigánybűnözés. Ezzel kell szembe nézni, erre koncentráljon a miniszterelnök.

  • Orbán Viktor hívja vissza csapatait!

    Nem tisztelte a valóságot a kormány, amikor azt ígérte, két hét alatt rendet tesz a közbiztonság terén. Milyen jó lenne egy Magyar Gárda, amikor leszúrtak egy focidrukkert a hétvégén! Bezzeg a drága terrorelhárító központ csak a politikusokat védi. Vona követeli, hogy Afganisztánból a kormány hívja vissza a katonákat.

  • Kim Wilde csapata is kért egy pezsgőt, bár a márkát nem részletezte, de biztos legyen az öltözőben egy nagy és egy sminktükör is. Mesterházy Attila irtó lendületes, de a végére elvesztette a fonalat. Kövér László higgadt, aztán vicces, Vona Gábor meg, ha jól értettem, buzikabát-lopási ügybe keverte volna Gyurcsány Ferenc exminiszterelnököt. Kövér házelnök nem ugrott a csalira, és nem utasította rendre a pálcára áhítozó fiúcskát.

  • A Jobbik vezetője szerint nem haladnak a megtorlások, az előző évek vezetőinek, így Gyurcsány Ferencnek már bíróság előtt kellene állnia. A devizahitelesekért is aggódik, szerinte a kormány csak tűzoltásra képes. Javasolja a magánnnyugdíjpénztárak államosítását.

    hi05
    Fotó: Huszti István
  • Bravó, most először szállt be a verbális ringbe László, és egyből le is aratta a babérokat. Mesterházy heveskedő beszéde után Kövér somolyogva gratulált a szocialista politikus mértéktartásához, amin még a szocialisták is nevettek. Aztán folytatta, hogy az időkerettel való mértéktartásához gratulál.

  • Vegye el tőlük valaki.

    Vona Gábor szerint az álláshalmozók esetében is be kéne tartani a kétmillió forintos bérplafont. Az egyszerre önkormányzati és parlamenti képviselők ugyanis jóval többet keresnek mint kétmillió. Ez ellen a Jobbik törvénnyel készül.

  • Vona Gábor, a Jobbik elnöke nem akar hisztiben partner lenni, mert szerinte Mesterházy Attila bagolyként csúfolta a veréb-Fideszt. Vona inkább megtermékenyítené a Fidesz programját.

  • Mondja? Nem mondja?

    Mesterházy ezután Orbán fejére olvasta a svájci frank árfolyamának elszabadulását, majd újra követelte, hogy Orbán már most mondja el, mit tervez október 3-a után, hiszen a magyar választóknak joguk van tudni. "Arra kérjük önöket, hogy amit mondanak, igenis tartsák be. Ez az ország már megszenvedte azt, hogy sok esetben" – mondta, de megszakította a Fidesz padsoraiból felharsanó hangos kacagás. "Az, amit ön tett, az politikai kalandorság volt" – értékelte az elmúlt száz napot. Számon kérte azt is, hogy míg az alkotmányos rend átalakítására elég volt a kétharmados többség, a gazdaság rendbetételéhez folyamatosan időt kér a kormány. A legsürgősebb feladatnak a devizahitelesek megmentését tartja. "A választási kampányban azt mondta, ön az a politikus, aki sosem hazudott, most miért teszi?"

  • A csintalan fideszes nebulók nem bírják tovább, szellemes megjegyzésekkel dobják fel Mesterházy szocialista frakcióvezető svungos beszédét. Nagy a hangulat, nevetnek, a tanár úr eddig hagyja a bulit.

  • "Ha egy mondatban kéne összefoglalni, amit hallottunk, azt mondhatnám, nesze semmi, fogd meg jól. Azt is mondhatnám, hogy maga valóságból fel van mentve" – kezdte válaszát Mesterházy Attila, a szocialisták frakcióvezetője. "Amikor pedig romokról beszél, azt ajánlom, nézze meg jobban azokat a romokat, és látni fogja, hogy az építési törmelék" – folytatta. Ezután számon kérte az egészségügyi dolgozóknak és a rendőröknek ígért béremelést és a radikális adócsökkentést. "Ön nem meri elmondani a választóknak, hogy mi fog történni október 3. után" – mondta, majd azt követelte, hogy Orbán beszéljen arról, hogy fog felemelkedni a gazdaság, hogy lesz egymillió új munkahely, hogy mit tesz a kormány a devizahitelesek érdekében.

  • Hiába a bizalmas információk, a friss házelnök most nyilvánosan megdicsérte Schiffer "Hajrá Vasas!" András LMP-s frakcióvezetőt, és példának állította a töbi nebuló elé, mert belül maradt a 8 perces időkereten.

    07
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Rick Astley lekváros pirítósra vágyik teával és kávéval, de jöhet egy kis narancslé is, na meg ásványvizek és diétás kóla. Kövér László ehhez képest szerényen ül a pulpituson. Úgy tűnik, leginkább a számítógépes rendszer köti le, többször is segített neki a mellette ülő teremszolga.

  • A szegényeknek nincs mit örökölni.

    Az előző "álbaloldali" kormányhoz hasonlítja Schiffer az Orbán-kormány szociálpolitikáját. Szerinte az örökösödési illeték eltörlése is csak a gazdagabbaknak kedvez. Kevés az első generációs értelmiségi, a kormány falakat épít és nem kapukat nyit a társadalmi mobilitás területén. Adózási fegyelmet, az offshore-lovagok elküldését a közbeszerzésből és a munkavállalók fokozottabb védelmét, zöld munkahelyek teremtését kéri számon. Az áruházláncok szinte rabszolgasorban tartják dolgozóikat. A sikereseket támogatja a kormány az adókedvezménnyel, a többieknek a szegénység, a rendőrség meg a börtönök maradnak.

    hi04
    Fotó: Huszti István