Hangosítást követelt a Budaházy-per hallgatósága

2010.09.16. 10:55 Módosítva: 2010.09.16. 10:57
Váratlanul félbeszakadt Budaházy György büntetőperének tárgyalása a fővárosi ítélőtáblán, mert a hallgatóság nem hallotta jól a bíróságot, a védőt és a vádlottat, ezért hangosítást követelt.

Csütörtökön folytatódott az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészületével vádolt Budaházy György ügye. Most megkülönböztetett, de nem rendkívüli biztonsági intézkedések mellett kezdődött a tárgyalás, amelyen most is csak előre regisztrált újságírók és érdeklődők vehetnek részt.

A tárgyalás elején a bíróság ismertette azokat a döntéseket, amelyekkel elutasították Gaudi-Nagy Tamás védő korábban tett feljelentéseit, bejelentéseit, panaszait. A védő szerint azonban az elutasítói határozatok nyilvánvalóan jogsértőek, majd hozzátette: megfordult a szél és kisodorja azokat, akiket kell.

A tárgyaláson folytatódott Budaházy György meghallgatása, aki azt mondta, úgy érzi, politikai fogolyként van több mint egy éve börtönben. Majd így fogalmazott: "Mások helyett vagyok börtönben, olyanok helyett, akik tönkretették az országot".

Budaházy meghallgatása nem folytatódhatott, mert a hallgatóság mind erőteljesebben követelte, hogy oldják meg a hangosítást. Minderre tekintettel a bíróság bizonytalan időtartamú szünetet rendelt el. Ha sikerül a hangosítást megoldani, Budaházy beszél, szeptember 23-án várható az ügyészi és a védői perbeszéd, míg október elsején megszülethet a fővárosi ítélőtábla másodfokú döntése.

Legutóbb idén április 9-én szakadt félbe a per, miután Gaudi-Nagy Tamás, Budaházy védője kijelentette, hogy a bíróság épületében rejlő túlzott rendőri jelenlét miatt pszichésen gátolják a munkáját.

Budaházyt első fokon a Fővárosi Bíróság 2008 januárjában felmentette, mert a bíróság szerint a vádlott az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására konkrétan nem buzdított. 2008 novemberében a Fővárosi Ítélőtábla a felmentő ítéletet hatályon kívül helyezte. A Fővárosi Bíróság a megismételt eljárás után egy év felfüggesztett börtönre ítélte Budaházyt.