Arc nélkül ünnepeltek a szexmunkások

2010.09.20. 15:41
Tíz éves lett a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete, és a vezetőség ennek örömére tortázást és performance-t hirdetett a Parlament elé. A sajtó képviselői körülbelül háromszor annyian voltak, mint a szexmunkások (ők a prostituáltak, akiket egy ideje az egyesület szerint nem píszí prostituáltnak nevezni). Azok az iparági dolgozók, akik eljöttek, maszkkal takarták arcukat, utalva arra, milyen sanyarú a magyar prostituáltak helyzete. Az ünneplésen sem vettek részt.
Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete tíz éve azon dolgozik, hogy aki prostituáltként szeretne dolgozni, az legálisan tehesse, aki pedig új életet szeretni kezdeni, az befejezhesse a szexmunkát.

Az egyesület az utóbbi években két nagy összegű EU-s támogatást is kapott: 48 millió forintot az EU-s Támop, és 57 ezer eurós segítséget a Demnet projekt keretein belül. Ezekből a pénzekből tandíjmentes OKJ-s képzésekre és jogsegélyszolgálatra költenek, hogy minél alkalmasabban segíthessék a Magyarországon működő 10-12 ezer szexmunkás nőt és férfit.

Földi Ágnes, az egyesület elnöke a Parlament kávéházban tartott hétfői eseményen azt mondta, azért vonulnak piros esernyővel a Parlament elé, mert a vörös szín a szépséget szimbolizálja, az esernyő pedig ellenállást jelent a visszaélésekkel szemben. Földi szerint a szexmunkásokat számtalan atrocitás éri a kliensek, a rendőrök, és a társadalom nagy részéről, és a törvényhozó hatalom is mostohán bánik velük. „Kormányoktól függetlenül az utcáról eltüntetendő problémaként tekintettek a szexmunkásokra.”

06

Dr. Árva Tamás, az egyesület által fenntartott jogsegély-szolgálat munkatársa is felszólalt. Mint mondta, az átlagos szexmunkás lakásban dolgozik, diplomás vagy érettségizett, elvált, gyermekét egyedül nevelő nő, akinek volt férje nem fizet gyerektartást, nincs stricije, de retteg attól, hogy valaki megjelenik nála és onnantól védelmi pénzt kell fizetnie. „És az átlagos szexmunkás a rendőrségtől is tart, pedig Magyarországon ez egy TEÁOR-számmal bejegyzett tevékenység”

A preformance-on Dömötör László költő – aki korábban Kurvák dicsérete címmel adott ki verseskötetet - felolvasott egy költeményt, ami úgy kezdődött, hogy „Ha tudnék, se tennék tán ellene”, de sajnos többet nem lehetett hallani, mert nem volt mikrofon, viszont jött a kettes villamos.

07

A prostituáltak Földi Ágnessel az élen fehér maszkban felvonultak azországház elé, ott megálltak, majd visszavonultak a kávézóba. A tortabontásra már csak a sajtó és az egyesület pár fős vezetése maradt, a lányok fehér maszkjaikat hátrahagyva szó nélkül elhagyták a helyszínt.

Az esemény után találomra felhívtunk egy szexmunkást, nevezetesen a Bors magazin Újpesti Lili néven futó hirdetőjét, és az egyesület tíz éves munkásságáról érdeklődtünk nála. Közölte, szívesen segítene, de soha nem hallott erről a szervezetről.