Gyurcsány: A rendőrök pártján állok

2010.09.24. 09:12 Módosítva: 2010.09.24. 09:59
Gyurcsány Ferenc levélben közölte Kövér László házelnökkel, hogy nem megy el a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki ülésére. A volt kormányfő rosszindulatú, hazug politikai játéknak tartja a testület munkáját.

A szocialista politikus az Országgyűlés elnökének küldött levelében úgy ítéli meg, az albizottság alkalmatlan feladatának teljesítésére, mert tagjai közül többen sértettként, vagy sértettek jogi képviselőjeként, terrorcselekmény előkészületével és az alkotmányos rend elleni szervezkedéssel meggyanúsított személy védőjeként közvetlenül érintettek a testület vizsgálatát képező cselekményekben. Az albizottság tevékenységét "rosszindulatú, hazug politikai színjátéknak" nevezi.

Gyurcsány Ferenc a levelében közölte: annak ellenére, hogy nem megy el a pénteki meghallgatásra, néhány kérdésre írásban válaszol a 2006. őszén történtekkel kapcsolatban.

Sokakat megrázott

Úgy fogalmazott: tudja, hogy sokakat megrázott és felháborított az őszödi beszéd, érti és elfogadja, hogy belső politikai vitában használt szenvedélyes túlzásai, túlfűtött megfogalmazásai sérthették a választók egy részének érzékenységét, megingathatták hitüket a kormányban. Ezt akkor is fontos és mérlegelendő körülménynek tartja, ha szerinte sokan voltak és vannak olyanok is, akik megértették a szöveg valóságos üzenetét, és hazugság helyett igazságbeszédként tartják azt számon.

Külön értékelik

Az albizottság külön értékeli Gyurcsány Ferenc házelnöknek írt levelét, jelentette be Gulyás Gergely, a testület elnöke. A déli órákban tartanak sajtótájékoztatót, akkor reagálnak rá.

A volt kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a felháborodás, a kormány ellen megfogalmazott bármilyen éles kritika sem teszi jogszerűvé azt a felfordulást, azt a rombolást, amelyet megdöbbenve és megütközve tapasztalt az ország többsége 2006. őszén.

"Nincs ok megérteni és felmenteni az elszabadult brutalitást, a rendőrök megtámadását, a televízió felgyújtását. A kormányt szabad kritizálni, lehet ellene tüntetni, de az alkotmányos rendre, a köztársaságra nem lehet rátámadni, márpedig a demonstrálók jelentős része, a hangadók ezt tették" - közölte.

Vadai igazat mondott

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, a Fidesz 2006 végén keresetet nyújtott be Vadai Ágnes ellen azt sérelmezve, hogy a szocialista képviselő egy sajtótájékoztatón azt mondta: "bizonyíték van arra, hogy a szervezett rendbontók politikai kapcsolatai nem kizárólag a szélsőjobboldalhoz - Hatvannégy Vármegye, Lelkiismeret '88 vagy a kuruc.info köré csoportosuló személyekhez - kötődnek, hanem egészen az Orbán Viktor irányította Fideszhez vezetnek."

Felidézte: a Fidesz keresetében annak megállapítását kérte, hogy Vadai Ágnes valótlanságot állított, de jogerősen elvesztette a pert, vagyis - mint írta - a bíróság szerint a képviselő igazat mondott akkor, amikor azt állította, hogy a Fidesznek politikai kapcsolatai voltak a szervezett rendbontókhoz.

"Önök a bajkeverőket mentették"

A volt miniszterelnök véleménye szerint ma már tudni lehet, hogy a rendőrség nem volt kellően felkészülve a kialakult helyzet kezelésére. Tragikusnak tartja, hogy ártatlan civilek és munkájukat tisztességgel végző rendőrök százai sebesültek meg, ami miatt a sajnálatát fejezte ki.

Gyurcsány Ferenc úgy látja: a rendőrök - minden hiányosság ellenére -  a köztársaságot, annak intézményeit védték, a demonstrálók jelentős része pedig átlépve az alkotmányosság kereteit, a köztársaság rendjére tört. "Ezért én, és az akkori kormánypártok alapvetően a rendőrök, és (...) a köztársaság pártján álltunk, önök ezzel szemben a bajkeverőket, a randalírozókat mentették" - írta az Országgyűlés elnökének.