Megbuktak a felvételin az iskolák

2010.09.24. 07:35
Az Oktatási Hivatal jelentése szerint a november és április között vizsgált iskolák csaknem hetven százaléka követett el valamilyen szabálytalanságot a középfokú felvételi eljárás során, írja a Magyar Nemzet.

Az egyik leggyakoribb hiányosság az volt, hogy az iskolák nem vagy nem megfelelő módon szabályozták, hogyan rangsorolják az azonos pontszámú jelentkezőket, olvasható a Magyar Nemzetben.

Több esetben is előfordult, hogy az azonos pontszámot elérő jelentkezők között az ábécésorrend döntött. Az intézmények tizenöt százalékában fordult elő, hogy az iskola felvételi tájékoztatója nem tartalmazta a felvételi követelményeket.

Minden iskola lehetővé tette a kijavított írásbeli felvételi dolgozatok megtekintését, ám annak időpontja több esetben nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Az intézmények 35 százaléka például nem biztosította az előírt nyolc napon belüli megtekintési időt.

A szóbeli felvételi vizsgák szervezése kapcsán is történtek szabálytalanságok: a szóbeliztető intézmények közel harminc százaléka csak egy napot jelölt ki a meghallgatásokra, holott a jogszabály szerint erre legalább két napot kell meghatározni, de előfordult olyan is, hogy az intézmények nem tájékoztatták megfelelően a fiatalokat a szóbeli felvételi vizsgák időpontjáról.