A kormány alá rendelhetik az ügyészséget

2010.09.30. 06:06
1998-hoz hasonlóan ismét kísérletet tesz a kormány az ügyészség kormány alá rendelésére. A javaslatot egyéni képviselői indítványként nyújthatják be, így kikerülhetik az egyeztetési kényszert a szakmai szervezetekkel. A kormány alá rendelt ügyészség gondolata még a Népszavának nyilatkozó szakértők szerint sem "az ördögtől való".

Egyéni képviselői indítványként vinné az országgyűlés elé az ügyészség kormány alá rendeléséről szóló törvényt a Fidesz, írja a Népszava. Ha egy törvényjavaslatot a kormány terjeszt a parlament elé, a szabályok egyeztetést írnak elő a szakmai szervezetekkel. Egyéni képviselői indítványoknál ez a kötelezettség nem áll fenn ez a kötelezettség.

A Fidesz már 1998-ban is a kormány alá akarta volna rendelni az ügyészséget, ám a javaslat akkor kétharmados többség hiányában az ellenzék ellenállásán elbukott.

A magyar baloldal ragaszkodik hozzá, hogy az ügyészség a parlament alá rendelve dolgozzon. Ugyanakkor a paralament alá rendelt ügyészség szovjet örökség, a nyugati demokráciában az ügyészség hagyományosan a végrehajtó hatalom alárendelt szerve, a törvénykezés szabadságának garanciája a bíróságok függetlensége. Az Egyesült Államokban például az igazságügyi miniszter egyben a legfőbb ügyész is. Még a Népszava is azt írja, hogy a lapnak nyilatkozó szakértők nem tartották "ördögtől valónak" az ügyészség kormány alá rendelését.

A Népszava információi szerint egyelőre nem tdni, hogy pontosan milyen javaslat kerül a parlament elé. 1998-ban az ügyészség igazságügyi minisztérium alá rendelését javasolta a Fidesz.