Iszapömlés Veszprém megyében

2010.10.20. 12:16

Fontosabb részletek
  • Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál.
  • A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek.
  • Kolontáron 50, Devecserben 230-270, Somlóvásárhelyen 21 ház rongálódott meg vagy vált lakhatatlanná.
  • Az erősen lúgos szennyeződés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élővilága elpusztult.
  • A Magyar Tudományos Akadémia jelentése szerint a vörösiszap önmagában nem okoz környezeti problémát, a lúgos oldószer hatását kell semlegesíteni.
  • Orbán Viktor október 11-én napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás aló vonják.
  • A Nemzeti Nyomozóiroda eddig három embert gyanúsított meg közveszélyokozással és környezetkárosítással.
  • Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a kontrollt a Mal Zrt. felett

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Valaki valahol vörösiszapot engedhet a Marcalba ömlő Torna patakba. Devecser kapujában éppen vízmintavétel közben beszélgettünk a zöldhatóság zöldkommandójának szakembereivel. Egyikőjük elmesélte, hogy a Torna patak vize korábban már "egész szépen letisztult, de nemrég, a hatóságok előtt is ismeretlen okból visszavörösödött". Az élővíz emiatt jelenleg pontosan úgy néz ki, mint ahogyan azt közvetlenül a katasztrófa után készült képeken láthattuk. Fontos ugyanakkor, hogy a szemünk előtt leolvasott adat szerint a víz pH-értéke 7,9, vagyis megfelel a magyar élővizek átlagának.

  • A nyomasztó tudósítás legfelemelőbb pillanata: a Pizza Paradiso nevű hely falán egy olyan antik Schlossgold reklám függ, amin Jeszenszky Géza ex-külügyminisztert egy hatalmas, dagadt nő a fülénél fogva vezeti el a sörözgető Pinokkió és Torgyán József társaságából. Az iszap nem növeli a vicces kedvet, ezen kívül egy darab, iszappal felírt "Tiszta udvar, rendes ház" feliratot láttunk egy ház falán.

  • Most kaptuk a hírt, hogy beszakadt az az út, amin a teherautók a devecseri kertekből és házakból kiszedett szennyet, iszapot és hulladékot a timföldgyár egyik üres iszapkazettájába szállították. Így e pillanatban áll a mentés.

  • Valamennyit javult ugyan, de még mindig kritikus az állapota annak az idős férfinak, akit a győri kórház égésplasztikai osztályán kezelnek napok óta. A kolontári férfi testének 70 százalékán szenvedett égési sérülést az iszapkatasztrófa idején. Ebben az intézményben összesen három olyan beteget ápolnak, akik az iszapömlésben sérültek meg. (FH)

  • A vörösiszap-katasztrófa miatt elrendelt vadászati tilalmat nyolc vadászati jogosult esetében visszavonták, közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. Ezek a következők: Somlótája Vadásztársaság, Marcal-Bitvaközi Vadásztársaság, Marcal-völgyi Sólyom Vadásztársaság, Hertelendy Vadásztársaság, Takácsi-Malomsok Gerencementi Vadásztársaság, Bakonyér-menti Vadásztársaság, Rába-menti KKVE, Noszlopi Vadásztársaság. (MTI)

  • Átjöttünk Devecserből Kolontárra, a falu katasztrófa sújtotta részében - ahol az áldozatok többsége meghalt - jelenleg nem folynak munkálatok. Csak mi vagyunk itt, az iszap és a maradványok.

  • A VI. számú iszapkazettához vezető út valóban alámosódott és használhatatlanná vált, erősítette meg Töttős Györgyi, a katasztrófavédelem szóvivője. Tudósítóink először a tűzoltók rádióján hallották a hírt, hogy emiatt ideiglenesen leáll a mentés Devecserben. Mivel az út kulcsfontosságú, mielőbb használhatóvá kell tenni, közölte a szóvivő.

  • Kolontár teljesen elpusztult felében a következőt tapasztaltuk, mi, az alumíniumipar Bálint gazdái:
    - a tuja jól bírja a sárlavinát, csak sokára dől ki, de egyben marad
    - az almafa nem bírja jól, és nem marad egyben
    - a karalébét a kétméteres lúghullám sem tudja kimosni
    - a káposzta pedig nevet az egészen, az egyik kertben az ágyás egyharmada megdöbbentő módon újjáéledt.

  • Keveset szerepel a hírekben Somlóvásárhely, Kolontár és Devecser után a harmadik érintett, vagyis elöntött település, ezért átugrottunk megnézni, mi folyik itt. Hát az a helyzet, hogy semmi. A falu 8-as úttól távolabbi részét kapta el az itt már csak maximum térdig érő áradat. A pusztítás emiatt nem annyira szívbemarkoló. Mentési munkálatoknak viszont nyomát sem láttuk.

  • A Mal Zrt. egyelőre azt vállalta, hogy létrehoz egy összesen másfél milliárd forintos káralapot, amiből öt éven át évente 300 millió forintot fizetnének ki. Ruttner György, a társaság jogi képviselője szerint az első részletet még a jogi felelősség megállapítása előtt gyorssegélyként kellene kifizetni. Ez egy-két héten belül megtörténhetne, de két feltétele van: a jelenlegi felügyeletet ellátó kormánybiztos hozzájárulása, másrészt határozzák meg, pontosan mire költik az összeget.

    Ebben még nézeteltérés van, mert Magyar György, a károsultak képviselője szerint ezt először a közösségi, vagyis a településeket ért károk enyhítésére kell fordítani. Úgy véli, ez a pénz kevés arra, hogy az egyedi károkat enyhítsék. Az egyeztetés pénteken folytatódik a devecseri polgármesteri hivatalban.

  • Endrédy István lett a Mecsekérc új vezérigazgatója, közölte szerda délután az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A társaság eddigi vezérigazgatóját, Varga Józsefet a katasztrófavédelmi kormánybiztos az állami felügyelet gyakorlása keretében felkérte a Mal Zrt. termelésfelügyelő funkciójának ellátására, ezért 2010. október 19-i hatállyal lemondott posztjáról és kezdeményezte a cégnél fennálló határozatlan idejű munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszűntetését. Az új vezérigazgató - éppúgy, mint elődje - a megszüntetett igazgatóság jogkörének gyakorlására is jogosult. Endrédy István eddig a felügyelő bizottság tagja volt, erről a tisztségéről vezetői kinevezésével egy időben lemondott.

    A Mecsekérc állami társaságként a Mecseki Ércbányászati Vállalat átalakulásával, annak jogutódjaként jött létre 1998-ban. A társaság alapítója és egyszemélyes tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (A Mecsek Zrt.-ből 2004-ben vált ki a Mecsek-Öko Zrt., mint a bánya-rekultivációs állami feladatokat végző, szintén MNV Zrt. tulajdonú vállalat). A Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. fő tevékenységei a bányaművelés, a hidrogeológiai vizsgálatok elvégzése, a vízkémiai és talajmechanikai elemzések.

  • A Magyar Villamos Művek Zrt. 100 millió forint értékű segítségnyújtást ajánlott fel a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak. Az MVM-nél dolgozói gyűjtés is indult, a cégcsoport munkavállalói összesen 1,32 millió forintot adományoztak. A tagvállalatok eszközökkel és önkéntes munkával is segítenek: a Paksi Atomerőmű Zrt. több száz polgárvédelmi ruhát, légzésvédőt, gumicsizmát, takarító eszközt szállított a veszélyeztetett helyszínre, illetve önkéntes munkatársai napi váltásban utaznak a katasztrófa sújtotta területre, hogy segítséget nyújtsanak a kárelhárításban.

  • Az ÁNTSZ továbbra porálarc viselését javasolja a vörösiszappal elöntött területen, mivel a vörösiszap kiszáradása után porlik, ezért belélegezve elsősorban lúgossága miatt ingerli a légutak nyálkahártyáját. Porbelégzés miatt eddig sem a lakók, sem a területen dolgozók nem betegedtek meg. Mivel gyermekeknek készült, megfelelő méretű álarc nincs forgalomban, ezért nekik célszerű a jó minőségű, többrétegű, archoz igazítható sebészeti műtőmaszk használata.

    A hatóságok Devecseren négy helyen, Ajkán két helyen, valamint Kolontáron, Apácatornán, Somlóvásárhelyen, Karakószörcsögön, Kisberzsenyen és Tüskeváron mérik, elemzik a levegő porszennyezettségét. A szálló por október a 7-e és 16-a között időszakban Devecser több részén illetve Somlóvásárhelyen átlépte az egészségügyi határértéket, de nem érte el az úgynevezett tájékoztatási küszöbértéket, amikor már fel kell hívni a lakosság figyelmét arra, hogy fokozottan figyeljenek a gyerekek és idősek porterhelésére. A szálló por mennyisége egyelőre nem látszik veszélyesnek, nem egy esetben a főváros forgalmas kereszteződéseiben magasabb szálló por értékeket mérnek. (FH)

  • Vasárnapig el kell takarítani Devecser utcáiról és udvarairól a vörösiszapot, a kármentesítésben katonák és önkéntesek segítik a katasztrófavédőket, hangzott el a polgármesteri hivatal előtt tartott eligazításon. Devecser elöntött részein mindenütt munkagépek dolgoznak, a kastélykertből három markolóval pakolják teherautókra a veszélyes anyagot, amely a település huszonegy utcájában csaknem háromszáz házat tett átmenetileg, vagy véglegesen lakhatatlanná. (MTI)

  • Csütörtökön a katasztrófa sújtotta térségbe érkezik a honvédelmi miniszter és a kormányszóvivő, Devecserben és Kolontáron tájékozódnak a kármentesítési munkákról. Hende Csaba Meggyeserdőpusztán átadja a honvédelmi tárca által felújított, az iszapkárosultaknak kiutalt lakásokat, majd Nagy Annával megtekinti a kolontári Torna patakon épülő híd munkálatait. (MTI)

  • Nem kell légbefúvásos technikát alkalmazni a Marcalon szerda óta, mivel folyamatosan javul a víz minősége, közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A víz pH-értéke itt továbbra is 8.2, csakúgy, mint a Mosoni-Dunán, vagyis természetes állapotú. Ennek ellenére továbbra is fenntartják a harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget a Marcal folyón. (FH)

  • Elkészült az új vasúti pálya a Veszprém megyei Kolontáron, de a használhatatlanná vált szakaszon a közlekedés megindításáról csak a védelmi bizottság dönthet. Az iszapkatasztrófa során az Ajka és Devecser közötti pályaszakasz használhatatlanná vált, a legnagyobb károk Kolontár megállójánál voltak, ahol a Torna patak leszakadt hídja melletti sínpálya is megtört. (MTI)

  • Eddig mintegy ötszáz egyéni károsult jelentkeztek a Devecseren működő kárrendezési irodában, közölte Magyar György ügyvéd, a károsultak jogi képviselője. A devecseri iroda egyelőre csak munkaidő után, délután négykor nyithat ki, mivel az ott dolgozó önkéntesek előbb nem tudják elkezdeni a károsultak adatainak felvételét. Szerdán egyébként munkakezdés után nyolc önkéntes dolgozott a volt tsz-irodában. (MTI)

  • A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara munkatársai tételes felmérést készítenek Kolontáron a bontásra ítélt ingatlanokról. A lakóházat és a melléképületet négyzetméterenként vizsgálják, nem piaci forgalmi értéken próbálják felbecsülni, milyen értéket képviselhetett az ingatlan a katasztrófa előtt. (MTI)

  • Az esős idő újra veszélyezteti a folyókat, ezért fel kell készülni a Marcalon zajló védekezésre, hogy a folyókba újra beszivárgó vörösiszap ne szennyezhesse a Dunát, közölték vízügyi szakemberek Kolontáron. (MTI)

  • Az ajkai zagytározó állapotát várhatóan nem romlik tovább, az elmúlt napokban nem keletkeztek újabb repedések, és a katasztrófa sújtotta térségben a szálló por koncentrációja nem haladja meg az egészségügyi határértéket, közölte Nagy Anna kormányszóvivő. A tározó sérüléseit folyamatosan ellenőrzik, annak mozgása megállt. A levegő Budapesten az egészségre ártalmasabb a szmog miatt, mint a két hete vörösiszappal elöntött Devecserben és Kolontáron, mondta Nagy Anna. Eddig 374 ember tért vissza Kolontárra, és 191-en nyilatkoztak úgy, hogy más településen szeretnének élni. (MTI)