Kuruzslással is meggyanúsították Geréb Ágnest

2010.10.07. 19:12 Módosítva: 2010.10.07. 19:21
Geréb Ágnes felfüggesztett szülész-nőgyógyásszal szemben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés valamint kuruzslás miatt további két korábban történt eset kapcsán is eljárást indított a rendőrség.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtök délutáni közleménye szerint Geréb Ágnest egy 2009-ben és egy 2010-ben elkövetett eset miatt gyanúsították meg.

A Büntető törvénykönyv szerint aki jogosulatlanul, ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet fejt ki, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Orvosi tevékenységet nem fejthet ki olyan, akit eltiltottak szakmája gyakorlásától. Geréb Ágnest 2007-ben három évre eltiltották szülész-nőgyógyász hivatásától.

Az ügyészség csütörtökön közölte, hogy indítványozzák Geréb Ágnes előzetes letartóztatását foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés és más bűncselekmény miatt. Álláspontjuk szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el, tanúk befolyásolásával, iratok megsemmisítésével vagy elrejtésével, illetve más módon a bizonyítást megnehezítené, avagy veszélyeztetné. Az előzetes letartóztatás kérdésében a Pesti Központi Kerületi Bíróság dönt.

Geréb Ágnest és még három embert kedd délután állította elő a rendőrség, mert a XII. kerületben egy szülésnél komplikációk léptek fel, és a kiérkező mentőknek kellett az újszülöttet újraéleszteni. A BRFK szerdán azt közölte, hogy a XII. kerületi helyszínről egy 58 éves nőt állítottak elő, akit foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki, majd őrizetbe vették.

Az Országos Mentőszolgálat szerint rohamkocsijukat kedd délután a XII. kerületbe egy újszülötthöz riasztották. Amikor a mentők megérkeztek, a kisfiú nem lélegzett, nem volt elégséges a vérkeringése, ellátását azonnal megkezdték. Az újszülöttet és az anyát kórházba szállították - közölte az mentőszolgálat.

Szerda délután több száz otthonszülést pártoló ember tüntetett az egészségügyért felelős államtitkárság épülete előtt, akik az őrizetbe vett Geréb Ágnes szabadon engedését és az otthonszülés jogi szabályozását követelték.