Lezúzták a választás másnapján a velencei szabadstrand fáit

2010.10.07. 17:55
A korábbi polgármester győzelmével végződő választás másnapján nekiláttak Velencén a civil szervezetek által régóta ellenzett Velencei-tó Kapuja nevű, tóparti beruházás kivitelezésének. Kilencvennyolc fát döntöttek ki tövestül a munkagépek.

Fák tucatjait döntötték ki hétfőn hajnalban, a velencei Ifi Szabadstrandon: az önkormányzati választás másnapján megkezdődött a Velencei-tó Kapuja nevű vitatott beruházás kivitelezése. Vasárnap Velencén a szavazatok 54,07 százalékával ötödszörre választották újra a polgármestert, Oláhné Surányi Ágnest. Oláhné a győzelméről nyilatkozva az MTI-nek azt mondta: a választók szerinte eddigi teljesítményét ismerték el, és sikerei közé sorolta az 1,4 milliárd forint európai uniós támogatással megvalósuló, 2,2 milliárd forint összköltségű Velencei-tó kapuja beruházás megindítását.

Olvasónk, Zsoldos Gábor képei
Olvasónk, Zsoldos Gábor képei

A tóparton a tervek szerint felhúznak egy központi épületet, abban szupermarket, harminckét üzlet, posta, rendezvényterem és belső fedett sétány lesz. A projekt részeként megújítanák a kikötőt és a Velencei-tó partfalát, a partot homokos szabadstranddá alakítanák át. A beruházást már 2003 óta tervezgette az önkormányzat, a támogatási szerződést pedig 2008 decemberében kötötték meg.

A polgármester nyáron kiadott kommünikéje szerint a Velencei-tó Kapuja projekttel többek közt azért jár jól a város, mert kialakul a városközpont, lesz közösségi tér, új munkahelyek jönnek létre, a korzó főépületével a város turizmusa kevésbé lesz kiszolgáltatott az időjárásnak, és nemcsak megmarad a szabadstrand, hanem „szebb és színvonalasabb lesz”.

A beruházás ellen viszont több civil szervezet is tiltakozott: a Sz.Épülő Velencéért Egyesület, a Gaja Egyesület és a sukorói kaszinóprojekt ellenzőjeként ismertté vált Angelika Egyesület. Szerintük lényegében egy tájidegen pláza és műtengerpart kerülne a tópartra, ha megvalósulna a terv.

A kivitelezőre kiírt pályázatról idén nyáron, júniusban döntött a velencei képviselőtestület. Július 28-án bejelentette a polgármester, hogy a következő hónap elején megkezdődik a kivitelezés. Ugyanekkor a beruházást ellenző egyik civil szervezet vezetője azt mondta: készek rá, hogy amint megindulnak a munkagépek, élőlánccal zárják el a területet.

vel4

A Sz.Épülő Velencéért Egyesület nyáron aláírásgyűjtés is indított Velencén a kivitelezés megkezdése ellen. Ezzel párhuzamosan a velencei testület öt képviselője helyi népszavazást próbált kezdeményezni az ügyben, de az erről szóló előterjesztést augusztusban leszavazta a képviselő-testület. Oláhné, a polgármester az ülésen épp arra hivatkozva ellenezte a képviselői indítványt, hogy már úgyis folyamatban van egy ugyanilyen tárgyú aláírásgyűjtés lakossági kezdeményezésre.

A lakossági aláírásgyűjtés azonban 4-500 aláírás megszerzése után elhalt – mondta a beruházás korábban ellenző egyik civil szervezet munkatársa, aki neve elhallgatását kérve nyilatkozott. Szerinte ennek már nincs is jelentősége, mert az önkormányzati választás eredménye azt mutatta, hogy a velenceiek többsége a polgármestert, és rajta keresztül a beruházást támogatta.

vel1

„A velenceiek így döntöttek, a demokrácia erről szól” - jegyezte meg. A kivitelezés azért nem kezdődött el végül a nyáron szerinte, mert a polgármester is meg akarta várni, ki nyeri a választásokat, az ellenzék ugyanis azt ígérte, leállítaná a beruházást.

„Kisemberek százezreinek és helyi lakosok ezreinek kedvenc helyét tették tönkre órák alatt, a Velencei Tó legszebb szabad strandját és gyönyörű parkját pillanatok alatt lezúzták ocsmány gépeikkel” - írta olvasónk, aki a fotókat küldte. Szerinte a kidőlt fák körül nézelődő helyieket felháborította és megdöbbentette a munkagépek megjelenése, mert azt hitték: a projekt terve elhalt, nem kezdik meg a kivitelezést.

vel3

A polgármester csütörtökön a Független Hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a környezetrendezési kiviteli terv alapján az építési területen 265 növényt vizsgáltak meg, döntő többségében fát. Közülük 146-ot kivághatónak minősítettek, de csak 98 darabra kért és kapott engedélyt a kivitelező- mondta Oláhné Surányi Ágnestől, aki szerint tényleg rossz ugyan a látvány, de azt ígéri: öt napon belül végeznek a fák kivágásával, és helyettük 238 fát, több mint 1700 cserjét, és 320 darab virágzó évelő növényt ültetnek el.

Az Angelika Egyesület elnöke, Szigeth Gábor a Független Hírügynökségnek azt mondta: más civil szervezetekkel együtt tiltakozó megmozdulásokat szerveznek.