Lehetnének még vádlottak Kulcsár-ügyben

2010.10.13. 16:20
A Kulcsár- vagy K&H-ügy egykori főnyomozója fogta el Bécsben a sikkasztással gyanúsított brókert, fél évig irányította a nyomozást, majd ellene indult büntetőeljárás. Molnár Csaba bírósági kálváriája véglegesen mai, jogerős felmentésével fejeződött be. Most kártérítésért perli az ügyészséget. Úgy véli, naívitás volna részéről azt gondolni, hogy nem a nyomozói munkája miatt hurcolták meg.
Fotó: Nagy Attila
Fotó: Nagy Attila

Hányadik ítélete ez?

A hatodik. Mondhatnánk: 6-0, mind felmentő ítélet volt, bár volt egy olyan ítélet is, ami eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezett egy korábbit. Mindenesetre egyetlen fórumon sem találták megalapozottnak az ellenem felhozott vádakat, egyetlen bíróság sem talált bűnösnek.

Volt idejük átgondolni.

Hat év és napra pontosan 9 hónap telt el, 2004. január 13-án hallgattak ki először gyanúsítottként, akkor még a sütis ügyként ismert történet miatt. A vesztegetés alól már korábban jogerősen felmentettek, de annak az ügynek is több fórumot kellett az évek alatt megjárnia. A ma végleg, jogerősen befejezett második büntetőügy 2004. október végén indult. (A bíróság ma az elsőfokú felmentést mindenben megerősítő ítéletet hozott.) Ebben egyrészt hivatali visszaéléssel, másfelől közokirat-hamisítással gyanúsítottak, azért, mert 2003 májusában megtagadtuk egy nyomozás elrendelését. Mint később bebizonyosodott, a ma már csak Kulcsár-ügyként ismert folyamathoz kapcsolódó történetről volt szó, az első, még hiányos információk alapján azonban nem volt megállapítható bűncselekmény gyanúja.

De hát erről valójában az ügyészség mondja ki a végső szót.

Felül is bírálták akkori döntésünket, amit egyébként szakmailag azóta is megalapozottnak tartok. Az ügyben az első tíz nap alatt a hűtlen kezelésére irányuló gyanút nem lehetett megfelelően igazolni. Időközben érkezett két másik feljelentés is, számos további adattal, az ügyészség már ezek ismeretében dönthetett az ügyek egyesítéséről, a nyomozás elrendeléséről. Innen kezdve nem is hűtlen kezelés, hanem sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt nyomoztunk. A Kulcsár-ügy több mint hét éve nem zárult le, több hatóság is nyomozott benne: azt róják fel nekünk, hogy az első, még hiányos információk alapján néhány nap alatt nem állt össze a kép? Az józan ésszel nem is érthető, hogy merülhet fel, hogy a megtagadással magunknak milyen előnyt szereztünk, esetleg másnak milyen hátrányt okoztunk, noha ez a hivatali visszaélés egyik eleme. Én és az ügyben gyanúsított volt kollégám nyomoztuk az ügyet a következő fél évben.

2004-ben a bíróság előtt
2004-ben a bíróság előtt

2003 decemberéig, amikor is egy arab pénzváltókkal fenntartott, bűnösnek beállított kapcsolatról szóló cikk miatt szabadságolták. Azóta is rendre felmerül: nyilván találtak valamit a Kulcsár-ügyben, ami valakinek nem tetszett, ezért kellett önt félreállítani.

Nem tudom, illetve nem akarok találgatni, de naiv lennék, ha nem így gondolnám. Az ellenem indított eljárásokat kezdettől fogva megalapozatlan, mondvacsinált ügyeknek tartottam, így nehéz is lenne más magyarázatot találni.

Tudja, kinek a lábára lépett? Másképp alakult volna a máig lezáratlan Kulcsár-ügy, ha ön viheti végig a nyomozást?

Az, hogy az ügy nincs lezárva, már a bíróságnak is köszönhető, hiszen az első ítélet után új eljárást rendeltek el.  Ami a kérdés másik részét illeti: mondjuk úgy, hogy vannak sejtéseim. Egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy nincs ott mindenki a vádlottak között a Kulcsár-ügyben, akinek pedig ott kellenne lennie. De ezek az én gondolataim, én régen kiszálltam ebből az ügyből, a volt kollegáim munkáját sem akarom megkérdőjelezni.

Még mindig védi a mundér becsületét? Nem csalódott a rendőrségben és az igazságszolgáltatásban?

Az igazságszolgáltatásban mindenképpen, de a rendőrséget nem hibáztatom. Az ügyészséget annál inkább, egy kártérítési pert már hónapokkal ezelőtt el is indítottam, amiért megalapozatlanul vádoltak meg. Januárban lesz a legközelebbi tárgyalás.

2005-ben a vádlottak padján (Fotó: Honéczy Barnabás)
2005-ben a vádlottak padján (Fotó: Honéczy Barnabás)

Tönkretette az életét az elmúlt hét év? Mit csinálna ma, ha nem jön a Kulcsár-ügy?

A karrieremet mindeképpen tönkretették. Én mindig rendőr akartam lenni, jó rendőr voltam, és biztosan ma is rendőr lennék, ha nem hurcolnak meg. Leszerelésem óta tanácsadóként dolgoztam. Hiába volt meg az ügyvédi szakvizsgám, az eljárások miatt nem lehettem kamarai tag, nem praktizálhattam. A bíróságról most átszaladtam a kamarába, már itt van nálam a felvételi csomag.