Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Holnap zárul a Molnár-ügy

2007.04.23. 15:42
A legutolsó szakértői jelentés szerint összesen 1700 forintos értéket képviselnek azok az ajándéktárgyak, melyek elfogadásával Molnár Csaba volt rendőralezredest el kell marasztalni vesztegetés bűntettében. A K&H vagy Kulcsár-ügy egykori főnyomozója ellen három éve tartó eljárásban már két felmentő ítélet is született, az ügyészség ezek hatására az államtitoksértés és a hivatali visszaélés vádjától már visszakozott, kedden a Fővárosi Ítélőtábla így csak a vesztegetésről dönt.

Kedden hirdethet ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a Molnár Csaba volt rendőralezredes ellen folyó eljárásban. A brókerügy főnyomozójának kálváriája másodszor éri el ezt a fórumot, előbb a fővárosi, majd a Nógrád megyei Bíróság mentette fel minden vádpont alól, bűncselekmény hiányában. A kettő között azonban a másodfokon eljáró ítélőtábla az első ítéletet hatályon kívül helyezte, és új eljárásra dobta vissza az ügyet. A vád időközben így is alaposan megfogyatkozott, kedden csak arról döntenek, megvesztegették-e az egykori főtisztet néhány bazári bizsuval azok az arab pénzváltók, akikkel hivatalból kapcsolatot kellett tartania.

1700 forintért eddig három év

A fából készült asztali tolltartó, névjegykártya tartó, bizsu karkötő és néhány arab sütemény értéke a legutolsó szakértői jelentés szerint együttesen is csak 1700 forint, de a korábbi vélemények is maximum 5000 forintos összértékről szóltak. A védelem azon túl, hogy az ajándékok értéke miatt azokat alkalmatlannak mondta a vesztegetésre, azt emelte ki: az alezredesnek hivatalból kellett kapcsolatot tartania az arab származású pénzváltókkal, akik informátorként is segítették a munkáját, az ő szokásaik szerint pedig sértő lett volna az ajándékok visszautasítása.

A három éve tartó eljárásban ez az egy vádpont maradt a holnapi ítélethozatalra: az ügyészség korábban államtitoksértéssel és hivatali visszaéléssel is megvádolta Molnár Csabát, az eddigi ítéletekben azonban a bíróság mindvégig megalapozatlannak találta - a vesztegetéssel együtt - ezeket a vádpontokat. A másodszor a Nógrád Megyei Bíróság által hozott elsőfokú ítéletet követően az ügyészség előbb még az ítélethozatalkor tudomásul vette az államtitoksértés miatti felmentést, majd az írásos fellebbezésben elállt a hivatali visszaéléstől is.