Élje át újra a taxisblokádot!

2010.10.25. 22:34

Éppen taxiban ült, amikor éppen 20 évvel ezelőtt a sofőr csatlakozott a tiltakozókhoz? Két blokád közé szorulva, az autójában töltötte az éjszakát? Szidta a kormányt? Szidta a taxisokat? Új albérletbe költözött? Elindult külföldre? Vizet, netán pálinkát vitt a demonstrálóknak? Hogyan élte meg a taxik közé zárt napokat? Írja meg, és mi megírjuk!

Ott volt, ön is látta?
  • Talált taxisblokádos képet az asztalfiókban, a papa fotóalbumában? Küldje el és megosztjuk a többi olvasóval!
Fontosabb részletek
  • Több hetes tagadás után 1990. október 25-én az ipari minisztérium szóvivője átlagosan 65 százalékos üzemanyagár-emelést jelent be.
  • Több száz taxis gyűlik össze a Felvonulási téren, majd átmennek a Kossuth térre.
  • A taxisok a parlament lépcsőjén tárgyalnak a közlekedési miniszterrel, sikertelenül.
  • A feldühödött taxisok elkezdik elfoglalni a budapesti hidakat.
  • Vidéki taxisok is csatlakoznak a közlekedési blokádhoz.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Pártunk központjában csütörtök éjszakától izzottak a telefonok, és a vi­déki szervezeteink kérdezték: mi az álláspontunk? Az éjszaka fogalmaztuk meg álláspontunkat, és péntek reggeltől kezdve az volt a véleményünk: nem szabad egyik oldalra sem állnunk, hanem az alkotmányosság talaján kell maradnunk. Nem az volt tehát a feladat, hogy a kormányt támogassuk, vagy biztassuk a mozgalom résztvevőit, hanem arra kellett törekednünk, hogy visszavigyük ezt a konfliktust az alkotmányosság keretei közé. Tehát, hogy a blokád minél hama­rabb feloldódjék, és megszülessen a kompromisszum. (Orbán Viktor)

  • Mint minden nagyobb városnak, Budapestnek is van egy általános vészhelyzetre kidolgozott csomagterve. Ez az előregyártott keretterv a közlekedési válsághelyzet megoldását szolgálja. Tehát nem ilyen krízisekre dolgoztuk ki. (Barna Sándor, egykori budapesti rendőrkapitány)

  • Hazánkban ilyen demonstráció - szerencsére - még nem volt, tehát telje­sen váratlanul ért bennünket. Noha a taxisoknak az utóbbi időben már volt egy­két túlzott megmozdulása. Gondolok itt például az általuk elfogott, s indokolat­lanul gyilkosnak tartott szovjet katona esetére. Tudtuk, hogy a taxisok kissé indulatos, ám CB-n kiválóan összehangolható együttest alkotnak, tehát, ha kivonulnak, egy perc alatt lezárják az utakat. Úgy gondoltuk, kimegyünk - s lévén törvénytelen a lépésük - lebeszéljük őket. Ez volt az első verziónk. (Barna Sándor egykori budapesti rendőrkapitány)

  • Tele voltak az emberek feszültséggel, nekem tehát a nyu­galmat kellett erősítenem. Persze, nem tagadom, néha keményen szóltam... de nem fenyegetőleg. Én se voltam oké, hisz csütörtök reggel hattól vasárnap éjfé­lig nem voltam otthon, s ez idő alatt két részletben alig hat órát aludtam. A Mo­sonyi utcai esetnél megüzentem a taxisoknak, hogy rögtön vigyék el onnan a kocsijukat, a rendőrség blokkolását nem tűröm! Különben úgy szétrúgom őket, mint tyúk a töreket! Megértették. (Barna Sándor, egykori budapesti rendőrfőkapitány)

Vissza az összes bejegyzéshez