A rendkívüli vizsgálat rendben találta az ország zagytározóit

2010.10.31. 09:42
Lezárult a vörösiszap-katasztrófa után elrendelt rendkívüli ellenőrzése az ország zagy-és iszaptározóinak. Az eredmény szerint a tározók megfelelően működnek. Az ünnepek miatt felfüggesztették kedd reggelig a szennyezőanyag elszállítását Devecserből. Kolontáron hétfőre elkészülhet az új híd.

Megfelelő állapotú az ország valamennyi zagy- és iszaptározója, nincs szükség védelmi intézkedésekre - állapította meg a rendkívüli hatósági vizsgálat, amelynek eredményét Petróczi Tímea, a katasztrófavédelmi kormánybiztos szóvivője ismertette vasárnap.

Az október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófát követően Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár rendelte el, hogy a környezetvédelmi felügyelőségek azonnal vizsgálják felül az országban található zagytározók engedélyét és azok állapotát.

Üzemelő zagy- és iszaptározók találhatók a Dél-Dunántúlon, az Észak-Dunántúlon, Észak-magyarországon, a Közép-Dunántúlon, valamint a Nyugat-dunántúli és a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség területén.

A soron kívüli, helyszíni ellenőrzés október 5-én kezdődött. Petróczi szerint a vizsgálat arra jutott, hogy a vörösiszap- és zagytározók rendeltetésszerűen működnek, a kazetták oldalfalain szivárgás, repedés nem található, jelentős részüket már rekultiválták, állapotukat folyamatosan ellenőrzik.

Három család lakik még mindig közösségi szálláson

A vörösiszap sújtotta Devecserben három család tölti még a következő napokat is közösségi szálláson. Az otthonukat elhagyni kényszerült emberek száma két hete nem változik, továbbra is mintegy 700 ember nem tudott még hazatérni. Közülük 22-en még mindig a devecseri zeneiskola tantermeiben kialakított közösségi szálláson tartózkodnak.

Kolontáron, ahol 35 ház vált lakhatatlanná, a tulajdonosok rokonoknál, ismerősöknél, illetve karitatív szervezetek által felajánlott albérletekben vannak.

Bakos György, a megyei katasztrófavédelem szóvivője vasárnap Devecserben azt mondta, a közösségi szálláson lakó család lakhatását albérletbe költözéssel segít megoldani egy segélyszervezet, de a mostani hétvégét még a volt bíróság épületében kell tölteniük.

A Veszprém megyei kisváros kármentesítésén vasárnap félezer ember és mintegy 200 technikai eszköz kezdte meg a munkát. A kisvárosban lévő, még mintegy 10 ezer köbméternyi vörösiszapos földet a megsérült zagytározó melletti, védőgáttal körbekerített területre hordják reggeltől a munkagépek, mert az eddig használt tározó megtelt.

Az ünnepekre leáll a szennyezőanyag elszállítása

Mindenszentek és halottak napja miatt vasárnap déltől kedd reggelig leállítják a vörösiszappal elöntött területekről a szennyezőanyag elszállítását, de a kárfelszámolási munka kézi erővel tovább folytatódik - közölte a kárhelyszíni parancsnok-helyettes vasárnap Devecserben.

Takács Árpád ezredes szerint Devecser 21 elöntött utcájában a közvetlen lakókörnyezet takarításával hétfő estig végeznek, a szállítás leállta alatt üres telkeken deponálják az összegyűjtött vörösiszapos földet, és azt kedd reggeltől a már megnyitott új területre, az egy hónappal ezelőtt megsérült zagytározó X-es kazettája mellé pakolják le a teherautók. A kárhelyszíni parancsnokhelyettes azt is elmondta, hogy Kolontáron vasárnap estig befejeződik a Táncsics utca kármentesítése.

Az elmúlt napokban ötven 20 tonnás teherautóval hordták a településekről a törmeléket és a vörösiszapos földet, és néhány ezer köbméternyi szennyezőanyag maradt a belterületi ingatlanok közelében.

A másfél napos leállás alatt a katasztrófa sújtotta térségben tovább folytatja a munkát a kárfelszámoláson dolgozó mintegy ötszáz ember. Kézi erővel és kisgépekkel gyalulják majd le az udvarokat, és a kármentesített területet gipsszel vastagon felszórják, illetve zúzott kővel, murvával fedik le az utakat.

A Veszprém megyei kisváros utcáiban vegyszeres oldattal és vízzel már elkezdték mosni a járdákat és a házfalakat. Takács Árpád azt mondta, hogy kedd reggelig zúzott kővel megerősítik az új hulladéktároló területéhez vezető utat, így a megsérült kazetta és a Mal Zrt. által épített védőgát közötti terültre könnyebben tudnak majd bejutni a szennyezőanyagot szállító teherautók.

A vörösiszap-katasztrófával érintett Kolontáron és Devecserben a halottak napjára és mindenszentekre való tekintettel feloldották ugyan a behajtási tilalmat, de az érintett településekre továbbra is csak fokozott rendőri felügyelet mellett lehet belépni.

Hétfőre elkészülhet az új kolontári híd

Határidőre, halottak napjára elkészül Kolontáron az az új, vegyes szerkezetű híd, amelyet a Magyar Honvédség erői a Torna-patakon a megsemmisült építmény helyére készítenek - mondták a munkálatokon dolgozó katonák vasárnap a helyszínen.

A 20 tonna teherbírású, 15 méter hosszú és 5,8 méter széles híd vascölöpökön áll, lábazata fém, padlózata és korlátja fából készül. Építését a hét elején kezdték meg a honvédség szakemberei. Vasárnap délután a híd korlátjait szerelték a katonák, és a padlózatot rögzítették.

A szerkezet a megsemmisült és a még lakható településrészt, a Kossuth és a Malom utcát köti össze. A Torna-patakon a katonák korábban már épített egy ponton-hidat, amelyet két héttel később - amikorra elszállították a munkagépek a lebontott 10 lakóház törmelékeit és az összegyűjtött vörösiszapot - elbontották, és 20 méterrel távolabb egy fém szerkezetű, gyalogos hidat építettek.

Ha elkészül az új híd - amelynek várható élettartama legalább 15 év, és két oldalán egy-egy méteres járda lesz kialakítva - a gyaloghidat szintén lebontják, és a katonaság levonul a katasztrófa sújtotta térségből, ott csak a speciális, mentesítő egységek maradnak.

Kolontáron új gát is fog épülni. Az újabb, mintegy másfél kilométer hosszú védőgát a vasúti töltések mellett, a timföldgyár által már megépített kettes számú körgát nyomvonalán lesz. A védmű tervezése már megkezdődött, a kivitelezés a jövő héten indulhat.

Az év végéig elkészülő védmű négy funkciót tölt majd be: meggátolja, hogy egy esetleges újabb iszapkiömlés elárassza Kolontár és Devecser, valamint Somlóvásárhely lakott és mezőgazdasági területeit, összefogja a csurgalék-vizeket, és szabályozott medrekben kiengedi. Az építmény a talpazatánál 25 méter széles, 4 méter magas, koronájánál 5 méter széles lesz, és esetleg - megfelelő szigetelés után - egy új, száraz technológiai veszélyes hulladéktározóvá is át lehet alakítani.