Tízből kilencen egyetértenek a különadóval

2010.11.02. 13:48
A Századvég közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP tovább erősödött az önkormányzati választások óta. A végkielégítések egy részére kivetett extra adóval 10 emberből 9 egyetért.

A Századvég október végi felmérése szerint a Fidesz erősíteni tudta pozícióit az önkormányzati választásokat követően. A részvételi hajlandóság 55 százalékos szintje mellett a kormányzó pártokra az összes megkérdezett 47 százaléka. A szocialisták a szavaztok 11 százalékát kapnák, a Jobbikra 9, az LMP-re 4 százalék szavazna.

A válaszadók 4 százaléka legszívesebben valamelyik jelenleg parlamenten kívüli pártot juttatná az országgyűlésbe.

A biztos pártválasztók között a Fidesz-KDNP a legnépszerűbb (68%), mögötte nagyon le vannak maradva a szocialisták (14%). A Jobbikra 10 százaléknyian szavaznának, míg az LMP a bejutási küszöbnek megfelelő támogatottsági szinten áll (5%). A biztos szavazó pártválasztók 3 százaléka más pártra adná voksát egy most esedékes parlamenti választáson.

A Századvég a kétmillió fölötti végkielégítések 98 százalékos adójának fogadtatását is mérte. A válaszadók 91 százaléka egyetért a kezdeményezéssel, 6 százalékuk ellenzzi, 3 százalékuk nem tudott, vagy nem akart értékelhető választ adni.

A kutatók 1000 véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg, majd súlyozták a válaszokat. A teljes felnőtt lakosság lekérdezéséhez képest az adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el.