Kötelező lesz a biztosítás a veszélyes anyagot kezelő cégeknek

2010.11.03. 07:26
Komoly biztosítási piacot igényel a veszélyes anyagokat kezelők kötelező felelősségbiztosítása, mondta a Magyar Nemzetnek Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár.

A törvénymódosítás szerint minden veszélyes hulladékkal foglalkozó cégnek kötelező lenne felelősségbiztosítást kötni. Jelenleg a veszélyes hulladék kezeléséhez pénzbeni biztosítékot kell letennie a vállalkozásnak, de azt az adott cég bármikor feloldathatja a zárolás alól, vagy akár hitelfedezetként is használhatja.

Magyarországon 1000-1200 cég foglalkozik veszélyes anyagokkal. Ha kötelező lesz a felelősségbiztosítás, akkor számuk akár fél éven belül tíz és harminc közé fog csökkeni a magas biztosítási költségek miatt.

Az államtitkár megjegyezte, hogy újból veszélyes anyaggá kell minősíteni a vörösiszapot, ahogy az Magyarország európai uniós tagsága előtt volt.

A Magyar Nemzetben megjelent interjúban Illés Zoltán szólt arról is, hogy több milliárd forinttal létre kellene hozni a "szuper-környezetvédelmi alapot", amelyre az elhagyott, biztosítás nélküli, időzített bombához hasonlatos veszélyt jelentó tározók felszámolása érdekében van szükség. Ilyen nagy összegre csak a magyar költségvetésből lehet számítani, és fedezete az éves szinten százmilliárd forintot kitevő termékdíjbevétel lehet.