Okos pucér pasikkal küzdenek a politikusnőkért

2010.11.04. 10:57
Pártpolitikai támogatás és harcos férfiutálat nélkül, nők és férfiak együttműködése reményében szeretne népszavazást huszonhét nő és a Nők a pályán nevű egyesület. Ha minden terveik szerint halad, törvény biztosítja majd, hogy a pártlistákon minden második személy nő legyen, és így a következő Parlamentben a képviselők 25-30 százaléka is. A kezdeményezők hisznek abban, hogy lesz annyi motivált politikusnő, akik nemük mellett érdemeik alapján is alkalmasak lesznek a posztokra. Még nem tiszta, kik lennének azok.

Minden eddiginél kevesebb nő ül a magyar parlamentben, az összes képviselő csupán kilenc százaléka nő, miközben a világon egyre több helyen ügyelnek a politikában a nemi egyenrangúságra.

A magyar kezdeményezést jegyzők nem harcos, ökölrázó, ösztrogénhangulatú férfiutálattal állnak a kérdéshez, de úgy gondolják, a kvóta segíthet abban, hogy nemi szempontból is egyenrangú politikai klíma jöjjön létre az országban. Szerintük nálunk nincs alkalmas minta a nemi szempontból egyenrangú politikai képviseletre, és törvény nélkül nem is lesz.

 

Okos pucér pasikkal

„Nem harcolni akarunk, nem arról van szó, hogy valaki rosszat tett velünk, hanem egyszerűen azt tartjuk természetesnek, ha a nemek ötven-ötven százalékos megoszlása a politikai színtéren is megvalósul. Nem tartjuk ellenségnek a férfiakat, hanem azt a komoly problémát akarjuk megoldani, hogy a nők egyszerűen nem kerülnek közel a döntéshozatali pozíciókhoz” – mondta Rajnai Gitta, filmes vágó, a népszavazási kezdeményezést benyújtó huszonhét nő szóvivője. A kezdeményezők azt szeretnék, hogy a választási pártlistákon minden második helyen egy nő neve szerepeljen.

Az OVB által elfogadott kérdés: Egyetért ön azzal, hogy a nők méltó közéleti szerepvállalásának elérése érdekében az európai parlamenti, az országgyűlési és a helyi önkormányzati választásokról szóló törvények egészüljenek ki olyan rendelkezésekkel, amelyek előírják, hogy csak olyan listát lehet bejelenteni, amelyen egymás után váltakozva hol az egyik, hol a másik nemhez tartozó személyek szerepelnek?

Arra a kérdésünkre, hogy ha a férfiak és nők együttműködésének reményében dolgoznak, miért nincsen a kezdeményezést benyújtók között férfi, Novák Éva, a Nők a pályán egyesület elnöke annyit mondott, hogy „nem akartuk azt a látszatott kellteni, hogy ebben az országban a
nőket önmagukban, férfiak nélkül nem vehetik komolyan”. Támogatóik és segítőik között és kampányaikban azonban szerepet kapnak a férfiak. A kezdeményezést övező kampányban sikeres, ismert és okos nőket és férfiakat fotóznak majd párban, méghozzá úgy, hogy a nők ruhában a férfiak tök pucéran pózolnak. Egyelőre titok, kiket sikerült megnyerni a meztelenkedésre a nemes cél érdekében.

Tavaly szeptemberében adták be a népszavazási kezdeményezést, amit az Országos Választási Bizottság 2010 júliusában el is fogadott és hitelesített. Az aláírásgyűjtés november tizennegyedikén indul, és január végéig tart. Ha a kezdeményezőknek sikerül kétszázezer aláírást összegyűjteniük, kötelező kiírni a népszavazást. Ha ezen nagyjából kétmillió ember (vagyis az összes szavazásra jogosult magyar állampolgár 25%-a plusz egy fő) támogatja a kérdést, akkor az Országgyűlésnek kötelessége megalkotnia a vonatkozó törvényt. Az ötven-ötven százalékos pártlistákról becsléseik szerint a parlamentbe huszonöt–harminc százaléknyi nő jutna majd.

Első hallásra kicsit sok a „ha”, ráadásul itthon a nemi kvótákat nem övezi osztatlan népszerűség. Eddig minden hasonló kezdeményezés lukra futott, 2007-ben például a Parlament is szavazott róla, nemmel. Akkor Sándor Klára és Magyar Bálint, szabad demokrata országgyűlési képviselők nyújtottak be törvényjavaslatot, amellyel azt akarták elérni, hogy a kormány egyharmada és a választási pártlisták fele nőkből álljon. A szavazáson a képviselők közül a legtöbben tartózkodtak, bár a prominens (és a politikai korrektséget jól ismerő) politikusok, például Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc és Navracsics Tibor igennel szavazott.

Az MSZP-nél ugyan volt kvóta az előző országgyűlési választások előtt, de a párt saját magából csinált viccet, hiszen saját alapszabályát sem vette figyelembe. A szocialisták országos listájának első hetvenöt helyén egyáltalán nem érvényesült az alapszabályban előírt kvóta, amely szerint legalább minden ötödik képviselőjelöltnek nőnek kell(ett volna) lennie. A lista első húsz helyén ugyan még négy nő volt, de a további helyeken a hetvenötödikig mindössze két újabb nő szerepelt.

Ne azért kerüljön oda, mert nő!

A kvótaszkepitkusok rendszerint azzal érvelnek, hogy az efféle kezdeményezésekkel úgy kerülnek nők a politikai vezérkarba, hogy nem alkalmasak rá, érdemeik nem játszanak szerepet pozíciójukban, kirakatcsajok csupán.

Rajnai Gitta és Novák Éva azonban hisz benne, hogy lesz elegendő alkalmas nő. Nem volt meggyőző az érvelésük azonban arra, hogyan. „A felmérések azt mutatják, hogy politikai tevékenység iránti motivációban nincs különbség nők és férfiak között, ráadásul a diplomások között több a nő” – fogalmaztak. A Medián közvélemény-kutató felméréseire hivatkozva azt mondják, hogy nyitott kapukat döngetnek, ugyanis az emberek nagy része támogatja a női politikusok számának növelését. Egy 2008 májusi kutatás szerint a megkérdezettek 71 százaléka egyetértett azzal, hogy a választójogi törvény módosításával a parlamenti képviselők harmada nő legyen.

„A tövényi szabályozást nem célként, hanem eszközként fogjuk fel, amely által megteremtődhet a követendő minta. Magától ugyanis nem történik semmilyen pozitív változás, és a magas szintű döntéshozói pozíciókba nem jutnak el a nők. Nem ütközni akarunk, esélyt szeretnénk adni annak, hogy a két nem együtt tudjon működni” – mondta Rajnai Gitta.

A kezdeményezők szerint a jelenlegi parlamenti politikusok nagy része ellenérdekelt a törvény támogatásában, ugyanis nagyobb részük férfi. Mégis, abban bíznak, hogy ha eljutnak a népszavazásig, a pártvezérek egyszerűen nem mondhatják azt  híveiknek, hogy szavazzanak nemmel az egyenrangúságra.

A kezdeményezők és a Nők a pályán egyesület aláírásgyűjtő önkénteseket, segítőket, és anyagi támogatókat keres. Itt lehet tájékozódni és jelentkezni.