Megúszta a kaszinótojásos ügyvéd az együttműködési nyilatkozat összekenését

2010.11.08. 11:26
Megszüntették a garázdaság miatt indult szabálysértési eljárást az ügyvéd ellen, aki nyáron összekente egy kaszinótojással a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat egyik példányát. A bíróság szerint az ügyvéd tette belefért a véleménynyilvánítás szabadságába.

Hétfőn hirdetett jogerős ítéletet a II-III. kerületi bíróság a Dániel Péter ügyvéd ellen garázdaság miatt indult szabálysértési eljárásában. Kovács József bíró közölte, hogy az eljárást megszünteti, az eljárás költségét pedig az államnak kell viselnie.

Az ügyvéd ellen a Vám és Pénzügyőrség tett feljelentést azután, hogy július 28-án Dániel Péter összekente egy kaszinótojással a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat egyik példányát, melyet a Vám és Pénzügyőrség Közép-magyarországi Regionális Nyomozó Hivatalában függesztettek ki.

Az ügyvéd aznap épp egy ügyfelére várt a hivatalban, közben reggelizett, amikor meglátta a kifüggesztett nyilatkozatot, odalépett hozzá, és rákente reggelije maradványát. A Vám és Pénzügyőrség arra hivatkozva tett feljelentést, hogy az ügyvéd tette megbotránkozást keltett az ott jelen lévő harminc-negyven emberben.

A bíró azt mondta, tény, hogy a politikai nyilatkozat tartalma és kifüggesztésének előírása megosztotta a társdalmat, ugyanakkor a bíróságnak nem tiszte állást foglalni annak tartalmáról. Kovács József szerint az ügyben a helyzet jogi értékelése jelentett gondot: az egyik oldalról ott volt a véleménynyilvánítás szabadsága, a másik oldalról pedig a köznyugalom, amelynek megsértésére a feljelentés hivatkozott.

A bíró szerint az senkiben nem merült fel, hogy a politikai nyilatkozat ne lenne bírálható. Arra az álláspontra jutott, hogy ha a véleménynyilvánítás felháborodást is keltett, ez nem vezethet oda, hogy a köznyugalom megsértését állapítsa meg, tehát a nyilatkozat összekenése belefért a véleménynyilvánítás a szabadságába.

A bíró az indokláskor kitért arra, hogy a véleménynyilvánítás ugyan szabad, de a formája korlátozható: ha kár keletkezett volna a nyilatkozatban, akkor már rongálásról lehetett volna beszélni. A konkrét esetben azonban nem keletkezett kár, mert csak a nyilatkozatot takaró üveg maszatolódott össze, és még aznap letörölték.

Az ügyvéd a tárgyalás után azt mondta, ügyvédi munkáját nem befolyásolta az ellene indult eljárás, kollégái „drukkoltak” neki.  „Nagyon korrekt és jó döntést hozott a magyar bíróság”, tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a kaszinótojásos akciót nem tervezte el előre, de azóta már négy további nyilatkozatot - ahogy ő nevezi, "Orbán-bullát" - összefirkált egy nagy filctollal. Három példányt rendőrségi épületekben, egyet pedig a főpolgármesteri hivatalban. A filctollal két motívumot használ, hol nullát, hol pedig lekonyuló szájú fejet rajzol a szerinte „hazug és szemtelen nyilatkozatra”.