2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Október óta éhségsztrájkol az ÁEK főorvosa

2010.11.17. 11:12
Október végi előzetes letartóztatása óta éhségsztrájkol a Honvéd Kórház - Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) főorvosa, akit egy fejlesztési projekt kapcsán sikkasztással gyanúsítottak meg.

Az ÁEK egyik főorvosát október végén helyezték előzetes letartóztatásba sikkasztás miatt. Az ügy hátterében egy úgynevezett Telepíthető Gyorsdiagnosztikai Laboratórium fejlesztési projektje áll. Az ügyész szerint a projektben fiktív kifizetések történtek, az ügyvéd szerint azonban ügyfele szakmai projektvezető volt, kifizetésekre nem is volt joga. Esetleges kifizetésekkel kapcsolatos döntéseket egy a professzor mögött álló grémium hozott meg.

A professzor, akit a Magyar Nemzet információi szerint F. Józsefnek hívnak, több mint 10 kilogrammot fogyott az előzetes letartóztatásban, jelenleg infúziót kap, de nincs kórházban, az előzetesházban megoldott az orvosi ellátása. A professzor a gyanúsítás és az előzetes letartóztatás elleni tiltakozásul tovább folytatja éhségsztrájkját, de hogy meddig, azt nem tudni. Ügyvédje mindenesetre azt mondta neki, hogy igazát csak úgy tudja bizonyítani, úgy tud a jogaiért harcolni, ha él.

Paraizs József, az ügyvéd szerint még a gyanúsítás sem egyértelmű, hiszen nincs benne pontosan megjelölve, milyen és mennyi pénzt is tüntetett el a gyanú szerint ügyfele. A fejlesztés időarányos része egyébként készen van, vagyis kérdéses, ha eltűnt a pénz, akkor miből készült el - mondta az ügyvéd.

A Honvédelmi Minisztérium úgy tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy olyan mobil, környezettűrő, bővíthető terű biológiai laboratóriumról van szó, ami alapját egy konténer képezi és világújdonság abban a tekintetben, hogy több irányban bővíthető a konténer a biológiai labor tisztasági körülményeinek sérülése nélkül. A projektben több cég is részt vesz konzorciumként, ezek egyike csak a HM EI. Zrt, ráadásul nem is ők kezdték el a fejlesztést, hanem magáncégek.

A Honvédelmi Minisztérium szerint a projekt utolsó üteme 2012. november végén fejeződik be, ekkor készül el a labor. Jelenleg a harmadik üteménél tart a fejlesztés, ami gépészeti és biológiai biztonsági modulból áll. A gépészeti fázis hamarosan lezárul, vagyis az időarányos rész valóban elkészült. A projekt a Nemzeti Technológiai Program keretében, pályázati forrásból valósul meg. Kifizetésekről a tárca azonban nem nyilatkozhatott, mert ez nem a HM EI. Zrt. hatásköre a projekten belül.