2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Így leplez le a magyar FBI

2010.11.18. 14:06
Minta feliratú bankjegyköteggel és egy hagyományos mobillal „bedrótozva” vetette be a magyar FBI Berecz Károly vállalkozót, hogy leleplezzen egy VI. kerületi korrupciós ügyet. A rendőrparódiába illő jelenetekkel tarkított elfogás megdöbbentette a hatóságokkal együttműködő férfit, akinek csak az fáj jobban, hogy szerinte a rendőrség nem akarta az ügy kényesebb szálait is felgöngyölíteni. Berecz élményeiről adott videóinterjút a TASZ-nak.
Egy vesztegetés története

Berecz Károly színvonaltalannak tartja a Nemzeti Nyomozóiroda munkáját, derül ki a Társaság a Szabadságjogokért szervezetnek adott interjújából. Szerinte a 2008-as vesztegetési ügyben végrehajtott rajtaütésen a nyomozók lehallgatás helyett zsebre tett telefonon tartották a kapcsolatot vele, valódi forint helyett hamis eurót adtak neki „minta” feliratú kötegben, ráadásul felkészítés nélkül küldték be Juhász Károly – az önkormányzatnál közvetítőként eljáró – ingatlanszakértő irodájába, ahol a pénzátvétel történt.

Berecz Károly egy 2008-as vesztegetési ügy leleplezésével lett ismert. A Müárt-Press Kft. igazgatójaként szerette volna megvásárolni a Bajcsy-Zsilinszky út 61. alatti üzlethelyiséget, amelyet addig bérelt. Kovács Péter, a terézvárosi vagyonkezelő vezérigazgatója tizennyolcmillió forint kenőpénzt kért azért, hogy az ingatlant megvehessék. Berecz nem fizette le az önkormányzatot, hanem a Nemzeti Nyomozóirodához fordult.

Berecz azzal segített a nyomozóknak, hogy „bedrótozva” találkozott Kovács Péterrel, aki azt mondta neki, hogy a pénzt egy vállalkozónak, bizonyos Juhász Károlynak kell odaadnia. A Nemzeti Nyomozóiroda alapvető hibáin túl Berecz azt kifogásolta, hogy a korrupciós ügyben nem a központi emberek elfogására törekedtek, csak a két közvetítőt fogták el, Juhászt és Kovácsot. Berecz szerint a rajtaütés helyett meg kellett volna figyelni őket, és rajtuk keresztül eljutni a kulcsfigurákhoz, erről a vállalkozó blogot is ír. Berecz szerint „az egész vesztegetési ügy középpontjában pedig Bajor Zoltán alpolgármester áll”, ezt még 2008 januárjában mondta el.

A rajtaütés után Kovács Péter előzetes letartóztatásba került, Juhász Károly házi őrizetbe, ezt félév után feloldották. A nyomozás azóta folyik, 2010 szeptemberében végül a vádakat kiterjesztették Bajor Zoltánra is, a tárgyalást december 13-ra tűzték ki.

Az elmúlt két évben Berecz ellen is eljárás folyt, Bajor perelte be rágalmazásért. Első fokon elmarasztalták, és száznyolcvanezer forintos bírságra vagy egy év börtönre ítélték. A másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte az ítéletet, mert az nem volt szabályos, mondta el Berecz. Felmentése után adott interjút a történtekről a TASZ-nak.

2008-ban Berecz államtitokra hivatkozva nem árulta el, hogy milyen szerepet játszott a leleplezésben. A nyomozást feltehetően azért kezelték titkosan, mert az eljárás operatív eszközökkel folyt, vagyis lehallgatták a gyanúsítottakat. A hatóság a titkosítást azóta feloldotta.