Megkezdődött a Kulcsár-per

2010.12.01. 09:38
Ötödik éve húzódik a K&H Equities-botrány, a Fővárosi Bíróságon 18 tárgyalást tűztek ki.

Iratismertetéssel kezdődött meg a Kulcsár-ügy megismételt elsőfokú büntetőpere szerdán a Fővárosi Bíróságon (FB). A rendkívüli sajtóérdeklődés mellett induló tárgyaláson az öttagú tanács elnöke felolvassa a vádiratot, majd az FB korábbi elsőfokú határozatát, illetve az azt hatályon kívül helyező, elsőfokú eljárásra utasító ítélőtáblai végzést.

Résztvevők a Kulcsár-ügy megismételt elsőfokú büntetőperének tárgyalásán a Fővárosi Bíróság (FB) tárgyalótermében (Fotó: Szigetváry Zsolt)
Résztvevők a Kulcsár-ügy megismételt elsőfokú büntetőperének tárgyalásán a Fővárosi Bíróság (FB) tárgyalótermében (Fotó: Szigetváry Zsolt)

A Fővárosi Főügyészség korábbi tájékoztatása szerint a Kulcsár Attila és társai elleni megismételt eljárásban nem változtatják meg a korábbi minősítést, a vád tárgya továbbra is különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás.

A 2003-ban kipattant brókerbotrány ügyében 1998 és 2003 közötti cselekmények miatt emeltek vádat 2005-ben, javarészt az elsőrendű vádlott ügyészségen tett, magára és társaira terhelő vallomásai alapján. A vád lényege szerint Kulcsár a Kereskedelmi és Hitelbank brókercége, a K&H Equities munkatársaként jogosulatlanul forgatta állami és magánbefektetők pénzét.

Az összesen 24 vádlott ügyében az FB 2008-ban hirdetett elsőfokú döntést, amelyben Kulcsárt 8 év börtönre és 230 millió forintos vagyonelkobzásra, néhány társát többéves letöltendő szabadságvesztésre és sok tízmilliós vagyonelkobzásra ítélte. Ezen túlmenően a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte az egykori brókert.

Gimesi Ágnes bíró (Fotó: Szigetváry Zsolt)
Gimesi Ágnes bíró (Fotó: Szigetváry Zsolt)

A fellebbezések folytán 18 vádlott ügyében másodfokon folytatódott a büntetőper. A Fővárosi Ítélőtábla ez év május 27-én megalapozatlanság és súlyos eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte az FB korábbi ítéletét és új elsőfokú eljárásra utasított. Kulcsár Attilát kiengedték az előzetes letartóztatásból, ő azóta a főváros területére vonatkozó lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

Az új elsőfokú eljárásban decemberre, januárra és februárra - a bíróság honlapján megjelent információk szerint - 18 tárgyalást tűztek ki.