Rendőröknek kell fenntartani a rendet egy fehérvári szakiskolában

2010.12.07. 16:47 Módosítva: 2010.12.07. 16:53
Rendőröknek kell járőrözniük egy székesfehérvári szakképző iskolánál, mert a felzárkóztató osztály diákjai közül néhányan rendkívül agresszívak a tanárokkal és egymással is összeverekedtek. A helyzetet roma mentorokkal próbálták enyhíteni, de az egyik mentort az iskola előtt megütötték.

Rendőri ellenőrzés, az egyenruhások "visszatérő jelenléte" vált szükségessé a székesfehérvári Árpád Szakképző Iskola és Kollégium Szent István Szakképző Iskolájában - közölte a rendőrség.

A rendőri jelenlétet a fenntartó önkormányzat és az intézmény vezetésének kérésére átmenetileg, s addig biztosítja a városi rendőrkapitányság, amíg a helyzet azt szükségessé teszi - mondta Németh-Kész Mónika rendőr százados, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az iskola vezetése azért kért segítséget az intézmény fenntartójától, mert "az iskolában vannak olyan jelenségek, amelyek pedagógiai eszközökkel nem megoldhatók", s amelyeket a novemberben munkába állt roma mentorok sem tudtak kezelni - mondta el a szakképző iskola igazgatója.

A Fejér Megyei Hírlap hétfőn azt írta: a felzárkoztató osztályban néhány tanuló rendkívül agresszív a tanárokkal. A helyzetet roma mentorokkal próbálták enyhíteni, akikkel elégedett is az iskola vezetése, de az egyik mentort is inzultus érte.

A lap szerint egy idegen fiatalember jelent meg az iskolában és az egyik lánnyal akart beszélni. A mentor kiutasította és kikísérte az iskolából. Kint hárman vették körül és az egyik megütötte. Mire az ügyeletes tanár kiért, a három fiatalember autón elmenekült. Az iskola feljelentést tett.

Az intézménybe - ahol úgynevezett felzárkóztató osztályok is vannak - 900 fiatal jár, közülük 20-25 okoz problémát - tette hozzá Ábrahám Norbert.

Tájékoztatása szerint az átmeneti rendőri jelenlétet követően az önkormányzattal együttműködve, jövőre iskolai biztonsági szolgálat felállítását tervezik.

A múlt héten a Szent István Szakképző Iskola hat növendéke ellen garázdaság miatt büntetőeljárás, egy ellen a rendőri intézkedés akadályozása miatti szabálysértési eljárás indult, a fiatalok ugyanis az intézményben összeverekedtek - mondta el a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.