Nemet mondott az AB a melegek közti szex büntetésére

2010.12.17. 16:06 Módosítva: 2010.12.17. 16:10
Az Alkotmánybíróság elutasított egy indítványt, amely azt kérte számon, miért nem bünteti a törvény az azonos nemű felnőttek és fiatalkorúak szexuális kapcsolatát. A testület szerint minden büntetőjogi szabályozásnál tiszteletben kell tartani a diszkrimináció tilalmát.

Nyolc éves ügy végére tett pontot kedden az Alkotmánybíróság: még 2002-ben kereste meg egy indítványozó, aki azt kérte, hogy a testület állapítson meg mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet amiatt, hogy a törvény nem bünteti az azonos nemű felnőttek és fiatalkorúak szexuális kapcsolatát, amennyiben köztük függő, alárendelt helyzet van, például a fiatal a felnőtt nevelése, gondozása vagy gyógykezelése alatt áll. Az indítvány előzménye az volt, hogy a testület kimondta: a hátrányos megkülönböztetés tilalmát sértette, hogy az akkori büntető törvénykönyv eltérő beleegyezési korhatárt írt elő a szexhez azonos és különböző nemű emberek számára.

Eddig a 2002-es döntésig 14 éves kor felett különböző nemű emberek bárkivel létesíthettek szexuális kapcsolatot, azonos neműek esetén azonban a törvény természet elleni fajtalanság néven büntette a 14 és 18 év közöttiekkel folytatott szexet. Az Alkotmánybíróság 2002-es döntése megszüntette a természet elleni fajtalanság tényállását.

Az Alkotmánybíróság 2002-ben felhívta a figyelmet arra, hogy a jogalkotó feladata eldönteni, szükséges-e bizonyos esetekben külön szabályozni a fiatalkorúak és felnőttek közötti függő, alárendeltségi viszonyból adódó élethelyzeteket. Az indítvány, amelyről most kedden határozott a testület, erre hivatkozva kérte a mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség megállapítását.

Elutasító döntésében az Alkotmánybíróság arra hivatkozott, hogy a bűncselekmények megállapítása törvényhozói kompetencia, és így a demokratikus többségi vélemény érvényesülésének tere, az Alkotmánybíróság pedig nem jogosult arra, hogy új tényállások megállapítására kötelezze a jogalkotást.

A testület megállapította azt is, hogy nincs elegendő súlyú alkotmányos indok arra, hogy „a gyermekek egészséges szexuális érését a felnőttek befolyásától büntetőjogilag védő szabályok a védett kort különbözően határozzák meg csupán attól függően, hogy a szexuális kapcsolat azonos vagy különböző nemű személyek között létesül.” A testület kimondta azt is, hogy az indítványozó által igényelt törvényi szabályozás nem felelne meg a diszkrimináció tilalmának.