Megnyitották a Ferihegyi repteret

2010.12.18. 08:26 Módosítva: 2010.12.18. 15:28
A tervezettnél hamarabb, délután négy óra után húsz perccel újra megnyílt a Ferihegyi repülőtér, amelyet szombat délután fél kettőkor zártak le az intenzív havazás miatt. A forgalom még korlátozott, egyelőre egy futópálya működik.

A tervezett öt óra helyett már négy óra húsz perckor megnyitották újra az intenzív havazás miatt fél kettőkor bezárt Ferihegyi repülőteret. Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. (BA) vállalati és közkapcsolati igazgatója azt mondta: egyelőre korlátozott a forgalom, csak az egyik futópálya működik.

A repteret azért zárták le fél kettőkor, mert annyira intenzív volt a havazás, hogy a gépek nem győzték takarítani a pályát: mire a gépsor végigért a 3,7 kilométer hosszúságú futópályán, már újra elölről lehetett volna kezdeni a munkát. A látási viszonyok sem voltak ideálisak, tette hozzá. (A magyarországi hóhelyzetről részletek itt.)

A repülőtér közel három órán keresztül nem indított és nem fogadott járatokat. A levegőben lévő gépeket másik reptérre irányították át, de azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy pontosan melyekre. Ezek a gépek a megnyitás után visszaindulhatnak utasaikkal Budapestre.

A pályát korábban sózták, de annyira hideg - mínusz 5-7 fok - volt a reptérnél, hogy a módszer már nem volt hatásos, megmaradt a pályán a hó.

A szombat rendszerint nem számít erős napnak Ferihegyen, de a közelgő karácsony miatt most sok embert érint a repülőtér átmeneti bezárása, mondta Hardy. Délután négy órakor a helyszínen úgy látta, a 2A terminálon körülbelül ötszáz utas várakozott. Vannak az utasok között olyanok, akik péntek óta Budapesten rekedtek amiatt, hogy járatukat törölte a légitársaság. A repülőtéri rendőrség segít abban, hogy továbbra is rend legyen, mondta a megnyitás után Hardy, aki szerint eddig is jól jött a rendőri jelenlét, hiszen az utasok egy részét feszültté tette a hosszú várakozás, előfordult, hogy megemelték a hangjukat.

Hardy Mihály szerint ha nem kezdődik újabb erős havazás, késő estére vagy legkésőbb vasárnap reggelre helyreállhat a forgalom.

Korábban szombaton még csak arról volt szó, hogy több járatot is törölni kellett a havazás miatt, de akkor Hardy még azt mondta, hogy ennek oka elsősorban nem a magyarországi, hanem a nyugat-európai időjárás.

A nyugat-európai időjárás miatt péntek este már nem érkezett meg Párizs Charles De Gaulle repülőteréről az Air France járata, és szintén törölték a hajnali Air France-gépet. Ha egy gép nem érkezett meg, értelemszerűen nem is indult vissza. Törölték az easyJet járatát is, amelynek szombaton 11:05-kor kellett volna megérkeznie London Gatwick repülőteréről, valamint a KLM 11:50-es amszterdami járatát. Nem érkezik meg 17:05-kor a British Airways járata London Heathrow-ról, valamint a Wizz Air gépe 17:50-kor ugyancsak Londonból, a lutoni reptérről.

Fennakadások Európa repülőterein

Európában komoly nehézségek vannak Frankfurt, München, Amszterdam, Párizs és London repülőterein. A belfasti és a London City repülőteret ideiglenesen le kellett zárni. A Gatwick repülőtér szombaton sem indítani, sem fogadni nem tudott járatokat a kifutópályát borító hó és jég miatt. Este a Gatwick megnyílt, ám szinte ezzel egy időben be kellett zárni Heathrow-t és Lutont. 

Angyalt küldött az ideges utasok közé a Lufthansa

A frankfurti repülőtéren több ezer utas rekedt a várócsarnokokban. Sokan közülük már péntek óta vesztegelnek a legnagyobb német repülőtéren, részben azért, mert célállomásuk nem tud járatokat fogadni. A repülőtér utaskezelő kapuinál több száz fős sorok alakultak ki, ami erősen megviselte egyes utazók idegeit. Dulakodás is kitört, és rendőröknek kellett beavatkozniuk a kedélyek lecsillapítása végett. A Lufthansa légitársaság ezután angyalnak öltözött munkatársakat küldött a szóban forgó csarnokba, hogy segítsen megnyugtatni a több órás várakozás következtében pattanásig feszült idegeket.

A legnagyobb londoni repülőtér, a Heathrow szombat estig működött ugyan, de ennek a légikikötőnek az első számú használója, a British Airways közölte, hogy helyi idő szerint 17 óráig - közép-európai idő szerint 18 óráig - minden járatát törölte. Ez a döntés érintette az esti ferihegyi BA-járatot is, amelyet a cég szintén törölt. Luton - a harmadik olyan londoni repülőtér, amelyről Budapestre is közlekednek járatok - fennakadásokkal, de működött szombaton.

A havazás miatt számos brit közút járhatatlan, és késések vannak a vonatközlekedésben, közte az Eurostar járatain is. Nem sokkal jobb a helyzet Írországban sem, ahol a meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a hideg és a havazás egész jövő héten folytatódni fog.

A müncheni repülőtéren száz, a frankfurtin pedig több mint kétszáz járatot töröltek pénteken, de a főváros, Berlin repülőtere is komoly késésekkel küzd. A közutakon is jelentős problémák vannak Németországban: számos havas út nem járható, ráadásul szombatra egyes térségekben üzemanyaghiány alakult ki az elakadt szállítókocsik miatt.

Bulgáriában péntek délután kellett lezárni a legnagyobb fekete-tengeri kikötőt, a várnait, de több kisebb kikötőt is üzemen kívül helyeztek a havazás miatt. A hóesés ráadásul megbénította a forgalmat a Szófiából délre vezető autópályán is, míg az ország keleti részén a hatóságok egyáltalán nem tanácsolják az utazást a mintegy negyven centiméternyi hó okozta rossz útviszonyok miatt.

Ritkán látott hóesés volt olyan olaszországi turistacélpontoknál is, mint Pisa vagy Firenze, szintén késéseket és járattörléseket okozva a térség repülőterein. Rövid havazás volt pénteken az olasz fővárosban, Rómában is, ahol az ott szokatlan, nulla fok körüli hőmérséklet miatt befagyott a város több szökőkútjának a vize. Olaszországban főként Toszkánában okozott komoly gondokat a havazás. Firenzében a Santa Maria Novella pályaudvarról péntek este nem tudtak elindulni a Rómába és Milánóba tartó gyorsvonatok, ezért több mint ötezer ember kényszerült az éjszakát egy közeli konferenciaközpontban tölteni.

Franciaország északi és nyugati részén is komoly fennakadásokat okozott a hóesés az országutakon. Az éjszaka jelentős mennyiségű hó hullott, és napközben további erős havazás várható Somme megyében, ahol két autóutat részlegesen lezártak. Lezárták a Bretagne-t Normandiával összekötő főútvonalat is. Péntek este Bretagne-ban Fougeres városánál mintegy négyszázan rekedtek el a nagy hóban, és hetven ember húzta meg magát éjszakára a helyi iskolaépületekben. A nehéz gépjárművek közlekedését több franciaországi térségben megtiltották.