Erzsébet
1 °C
4 °C

Népszerűségvesztést mértek a Fidesznél

2010.12.20. 11:28 Módosítva: 2010-12-20 11:35:14
Néhány hónapja lassan csökken, most azonban erős esést mutatott a Fidesz támogatottsága. Enyhe emelkedés az ellenzéknél, írja a Népszabadság.

Egy hónap alatt annyian fordultak el a Fidesztől, ahányan a választásoktól novemberig, írta a Szonda Ipsos kutatásáról a Népszabadság. A nyár elején 3,3-3,4 millió ember jelölte pártjának a Fideszt. Novemberig 300 ezerrel csökkent a párt támogatottságga, most viszont egy hónap alatt fordultak el ennyien.

Lassú emelkedés az ellenzéknél

A közvéleménykutató adatai szerint főleg a diplomások és a fiatalok körében csökkent a kormánypárt támogatottsága, települési típust tekintve pedig a kisvárosokban és falvakban jelentkezett a tendencia.

Az ország helyzetét illető véleményekben a diplomások körében mérték a legnagyobb változást: novemberben a megkérdezettek fele látta pozitívan a folyamatokat, és 37 százalék volt borúlátó. Az optimista diplomások száma 40 százalékra csökkent, és 38 százalékra nőtt a pesszimisták aránya.

Csökkent az MSZP elutasítottsága. Az ellenzéki pártra májusban 34 százalék nem szavazott volna semmiképp, ősszel az elutasítók száma 27-30 százalékra, mostanra 20 százalékra csökkent.

Büntessen! Mekkora bírsággal sújtaná ezt a cikket az új médiatörvény értelmében?

 • 3400
  25 millió
 • 2557
  0 forint
 • 341
  10 millió
 • 336
  5 millió

A Jobbik támogatottsága az őszi enyhe lejtmenet után visszafogott emelkedésbe kezdett. Ősszel a 20-as, 30-as éveikben járók közül hagyták el őket sokan, de decemberben a tendencia kicsit megtört, sőt egy kicsit visszafordult. Az LMP a télre ismét a parlamenti bejutási küszöb fölé került, azok után, hogy a pártot ősszel még csak a szavazók két százaléka támogatta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?