Akcióterv–Zseni: politikai zsebenciklopédia

2010.12.31. 20:10 Módosítva: 2010.12.31. 20:11
Mi a Nenyi leglátványosabb manifesztációja? Él-e még Trianon, vagy már meghalt? A devizahitelek vagy a PIGS országok nyírják ki végképp a magyar embereket? Lényegbe vágó definíciók az Index és a Demokrácia és Dilemma Intézet együttműködésében született 2010-es zsebenciklopédia hasábjain.

Akcióterv. Amikor Orbán Viktor (lásd ott) egyszerre sok intézkedést bejelent, akkor kell ~-ről beszélni. Eddig nyáron és ősszel hirdetett ~-et. A válságadókat is ~-ekbe burkolva ismertette, de a személyi jövedelemadó csökkentése és a házi pálinkafőzés legalizása is belefért ezekbe. Gyurcsány Ferenc (lásd ott) kormánya idején az ~-ket reformoknak vagy zászlóshajóprojekteknek nevezték.

Bajnai Gordon. Magyarország történetének legkevésbé feltűnő miniszterelnöke. A legendás Gyurcsány Ferencet (lásd ott) váltotta, kormányzása egy évig tartott, fél éve ért véget, nem sokan emlékeznek rá. ~ egy-két hete felbukkant a hírekben,azzal, hogy létrehozta a Haza és Haladás közpolitikai alapítványt. A nevet úgy vették kölcsön.

SZT 9166

Csányi Sándor. A nemzetgazdaság erős embere gyorsan szövetséget kötött az új kormánnyal. OTP-vezérként, a Mol igazgatóságának alelnökeként jó képet vágott a válságadókhoz, a miniszterelnöknek oly fontos magyarfutball-felvirágoztatást is vállalta. A politika és a gazdaság nagyágyúinak összefogása a Nenyi (lásd ott) leglátványosabb manifesztációja.

Devizahitelek. A legfélelmetesebb szavak és kifejezések egyike 2010-ben. A svájci frank megbolondult, erősödik és erősödik, aminek a magyar emberek isszák a levét. A magyar emberek a világgazdasági válság előtt eladósodtak, főként alpesi valutában, így hiába tartja magát a forint az euróhoz és többé-kevésbé a dollárhoz képest is, dráma van.

Egész pályás letámadás. A Fidesz hatalomgyakorlására aggatott ellenzéki jelző, amely egy ezredforduló környéki Matolcsy György-interjúban gyökerezik. Egyszerre utal káderpolitikára és intézmények hatásköreinek rendezgetésére. A futballból kölcsönzött szakkifejezés egyben ironikus utalás a kormányfő vonzalmára (lásd még Csányi Sándor és Videoton).

Fülkeforradalom. A magyar emberek áprilisban forradalmat hajtottak végre a szavazófülkékben, nekik köszönhetően a Fidesz kétharmados többséget szerzett a parlamentben, és azt csinál, amit akar. Mivel sok mindent akar, sok mindent is csinál.

Gyurcsány Ferenc. A kettővel ezelőtti miniszterelnök. A kormányzati kommunikáció a mumus lexéma helyett használja. 2011 kérdései vele kapcsolatban azonosak 2010 megválaszolatlanul maradt kérdéseivel: 1. lecsukják-e? 2. új pártot alapít-e?

SZT 8879

Hagyó Miklós. Híres, jelkép értékű szocialista politikus, volt főpolgármester-helyettes és parlamenti képviselő. Az előző ciklusban jól ment a sora. Karrierje üstökösként ívelt fölfelé, fiatal kora ellenére pártja egyik nagy reménységének tartották, ő lehetett volna az egyik magyar Tony Blair. Lendülete a parlamenti választások előtt megtört, utána pláne. Ez idő szerint bebörtönzött állapotban várja sorsa jobbra fordulását, ami nagy valószínűséggel el fog tartani egy darabig.

Iszap. Európa történetének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozta októberben. Gyilkolt, elsodort, mérgezett. Vörös volt.

Jobbik. Radikális ellenzéki párt a parlamentben. A Gyurcsány-kormány hülyeségének emlőin nőtt nagyra, rövid idő alatt. A csúcsot a 2009-es európai parlamenti választások idején megközelítette, áprilisban rátett még egy lapáttal, az őszi önkormányzati választásokon gyengébb volt. Az Országgyűlésben nem találja a helyét, nem könnyű jobbról opponálnia a kormányt. A nemzeti rockzene felkarolása talán segíthet.

Költségvetés. Természeténél fogva Magyarországon általában igen lyukas dolog. A kormány most a későbbi nyugdíjakkal és a visszamenő cégadókkal foltozza. 2011 legfontosabb kérdése, hogy akkor mivel fogja. További nehézségeket okoz, hogy kirúgták a ~ valódi urát.

LMP. Zöld-liberális ellenzéki párt a parlamentben. A Gyurcsány-kormány hülyeségének emlőin nőtt nagyra, viszonylag rövid idő alatt. Az európai parlamenti választásokon még nem sikerült átugrania a lécet, az országgyűlésieken igen, ősszel nem villogott. Némely elemzők szerint az ~ foglalja el azt a helyet, ahol egy liberáldemokrata pártnak fel lehetne és kellene nőnie. Ezek az elemzők idealisták és menthetetlenek.

Médiatörvény. Úgynevezett gumijogszabály, ami alapján lehet is szólásszabadság, meg nem is. Ez a törvény váltotta ki a legélesebb támadásokat  külföldön a kormány ténykedései közül. Gyermek- és méltóságvédelmi intézkedésnek készült, hisztéria lett belőle.

Nenyi. Nemzeti együttműködési nyilatkozat Legyen béke, szabadság és egyetértés címmel. A ~-t mindennap elolvassuk egyszer, ennek ellenére nyolc hónapja nem tudjuk, mit jelent a nemzeti együttműködés rendszere. Egy lehetséges variáció: az 1998 és 2002 között ismert polgári Magyarország és egész pályás letámadás korszerűsített házasítása, nem egyenlő arányban. Célja, hogy mindenki boldog legyen, kivéve azokat, akik legyenek csak mégis inkább szomorúak.

IV0C9510

Nyugdíj. Rendkívüli érzelmeket kiváltó, időseknek járó juttatás. „Megvédi a kormány”,  „ellopja a kormány” – ilyeneket mondanak róla. Minden ötödik forint erre megy a költségvetésből (lásd ott). Jövőre egy pillérrel kevesebbje lesz.

Orbán Viktor. A legismertebb magyar politikus. 1998 és 2002 között, valamint 2010 tavaszától Magyarország miniszterelnöke. Legújabb gúnynevén a pusztai Putyin. Fő művei ebben a parlamenti ciklusban: a kettős állampolgárságról szóló törvény, az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítése, a válságadók bevezetése, az új médiatörvény stb.

PIGS országok. Az EU déli tagállamainak összefoglaló gúnyneve. Ha a fele csődbe megy, nagyobbat néz a német kormány, mintha egy hétfejű magyar médiatörvény kukucskálna be a Bundesrat ablakán. Ráadásul Magyarországnak sem lesz az jó.

Reformok. Tiltott szó, Magyarországnak nem reformokra, hanem új gazdaságpolitikára van szüksége, amelynek nem része az emberek megsarcolása. Fizessenek a gazdag vállalkozások, ágazatok. Viszont a gazdag magánszemélyek fizessenek kevesebb szja-t.

Schmitt Pál. Az emberek embere. Nyár óta Magyarország elnöke is.

06

Szentkorona. A magyar nemzet egységét szimbolizáló tárgy, illetve fogalom. Közös érdekünk, hogy a készülő új alkotmányban fontos szerephez jusson. Ez elengedhetetlen a magyarság erkölcsi tartásának megszilárdításához.

Tarlós István. Budapest főpolgármestere. Édesapja szerette a tejet, de kakaót soha nem ivott. ~ 16 évig vezette Óbudát, most neki kell rendbe tenni a BKV-t, a 4-es metrót és még sok fontos dolgot. Független politikus, támasza Orbán Viktor (lásd ott).

Unió. Úgy is, mint Európai Unió, és úgy is, mint Unió Erdéllyel. 1. Magyarország 2010-ben az EU soros elnöke lesz, hatalmas feladatok várnak rá. 2. A kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásával sok évtizedes álom vált valóra, újraegyesül a nemzet, Trianon halott.

Videoton. 1. A magyar labdarúgás reménysége, a miniszterelnök kedvenc csapata, az őszi NB I.-bajnok, a felcsúti akadémia támasza, Európa köldöke. 2. Üzem Székesfehérvárott.

Zseni. Lásd az O betűnél.