Banánnal támadtak Bábinéra

2010.10.01. 16:57
Szokott Ön sóhajtozni, hogy milyen kicsinyes és nyomorult a magyar nagypolitika? Ez csak azért lehet, mert nem foglalkozik helyi ügyekkel. Ismerkedjen meg a sződligeti Banángate-tel!

Úgy kezdődött, hogy levelet kaptunk a Dunakanyarban fekvő Sződligetről, miszerint a település fideszes polgármestere, a civilben országgyűlési képviselő Bábiné Szottfried Gabriella banánt osztogat a lakosságnak. És, ami még durvább: "Nem csak az a probléma, hogy a polcon tartási idő, ami a doboz oldalán található, 2010. 09. 27-én lejárt. De az még nagyobb probléma, hogy az Általános Iskola és az Óvoda is kapott belőle több rekesznyit."

A politikusnő az újraválasztása végett hajlandó lejárt szavatosságú banánnal mérgezni a gyermekeket? – tettem fel magamnak a kérdést.

Mi tartható a pulton?

A levéllel fotók is érkeztek, amik  azt mutatták, a banános rekeszeken a "pulton tartható: 27. 09. 2010." felirat szerepel. A polgármesternőt lejárt szavatosságú, romlott élelmiszer osztogatásával vádoló levélíró azt is megemlíti, hogy az ügyben valaki bejelentést tett a váci Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző állomáson, de ott nem foglalkoztak az üggyel. Már-már összeesküvést kiáltottam volna, ha nem zavar az a gondolat, hogy a banán mintha nem tudna abban az értelemben megromolni, mint a hús, a tej vagy a gomba.

banan1

Hívtam az állomást, ahol egy belső utasításra hivatkozva nem nyilatkoztak, mindössze annyi derült ki, hogy tényleg volt bejelentés, de a telefonáló ismételt visszakérdezésre sem volt hajlandó megmondani a nevét, az intézmény pedig névtelen bejelentésekkel nem foglakozik. Egy másik, nem érintett állomás munkatársa elmagyarázta, hogy a váciaknak sok dolguk akkor sem lett volna, ha belefognak a vizsgálatba, mert a banánnak – és általában a gyümölcsöknek – tényleg nincsen fogyaszthatósági idejük. Ha megbarnulnak, legfeljebb nem eszi meg őket az ember.

Még szakvélemény is készült

Sződliget kis hely, a romlottbanán-hír azonnal elterjedt, a polgármester ezért szerdán hatósági ellenőrzést kért. A település hivatalos weboldalán is olvasható szakvélemény szerint a banánnak semmi baja. Szottfried Gabriella meghökkenten kérdezett vissza, hogy miért osztana romlott élelmiszert, hozzátéve, hogy háromgyerekes anyaként és egészségtudatos emberként eszébe sem jutna ilyesmi.

Megemlítettem, hogy az egyik fényképen, amit kaptunk, szerepel a pulton tarthatóság lejárt határideje. A politikus határozottan állította, hogy átnézték a gyümölcsös ládákat és nem találtak ilyen feliratot. Helyi informátorunk ugyanakkor azt mondja, hogy a birtokában van a láda, úgyhogy itt még akár vicces fordulatok is várhatók ebben.

Menekülő zöldségesek

Korábban megpróbáltam beszélni a banánt felajánló, váci székhelyű Mediterrán Fruits 2000 tulajdonosával. Írtam egy rövid mailt a kérdéseimmel, majd mikor végre elértem őket telefonon, és meghallották, ki vagyok, nagy lendülettel lecsapták a telefont majd hagyták kicsöngeni, míg meg nem untam.

banan3

Tiszta véletlen lenne, hogy pont most jött az ingyengyümölcs?

Felvetésemre, hogy mit szólna hozzá, ha más településről hallaná a sztorit, hogy 4 nappal a választások előtt banánt oszt az újraválasztására készülő polgármester, Bábiné azt magyarázta, hogy a céggel régóta kapcsolatban van az önkormányzat és már jó párszor ajánlottak fel ingyen gyümölcsöt. "A felajánlást országgyűlési képviselőként kaptam" – magyarázta a politikus. A vállalkozó "kedd este szólt, hogy tudnánk-e fogadni nagyobb mennyiségű banánt". "Ha felajánlják, nem illik visszautasítani" és a "településen sok rászoruló van" indokolta a fideszes képviselő, hogy elfogadta a szállítmányt. A dolog "teljesen véletlen", a gyümölcs "máskor más időpontban jött" – szögezte le a politikus.

Cukros helyett banános néni

Szerda után csütörtökön is volt Sződligeten banánosztás. Miközben a polgármesternő esküszik, hogy nem hagyta el a hivatalát, egy helybélitől olyan levelet kaptunk, ami szerint Bábiné személyesen osztogatta volna csütörtökön az iskolában a feketére rohadt banánt. Visszakérdeztem, hogy mivégre tenne ilyet valaki, aki a népszerűséget hajhássza, de nem kaptam választ.

banan2

Párbaj a faluban

Sződligeten egyébként eléggé ádáz harc folyik a kampány utolsó napjaiban. A helyzet távolról hasonlít a korábbi cikkünkben bemutatott csömöri szituációhoz , amennyiben a két lényegi helyi erő a Fidesz-lista és egy civil szervezet. A Tiszta Forrás Szövetség polgármesterjelöltje, Juhász Béla és Bábiné között, ahogy a nyomtatott lapokban írni szokták, "személyeskedéstől sem mentes" odamondogatás folyik már évek óta. A helyzetet még pikánsabbá teszi, hogy Juhász a talán már újra jobboldali MDF választókerületi elnöke is.

Juhász és Bábiné között hosszú ideje áll a háború. Jöjjön pár hangulatos példa. Itt elovasható, hogyan vádolta meg Juhász Bábiné önkormányzati képviselő férjét azzal, hogy havi egymillió forintért akarta a településnek bérbe adni a saját szemétszállító autóját. A fideszes faluvezető sem finomkodott a válaszában: "Juhász Béla milyen alapon tanít erkölcsösségre? Tudomásom szerint a törvénytisztelet komoly kihívás számára! (...) A leghatározottabban visszautasítom a Juhász Béla közleményében szereplő döbbenetes valótlanságokat, alaptalan vádaskodásokat! Szemétszállító autója csak az 5 éves kisfiamnak van. Igaz, több is. A játékok közt, a polcon „parkolnak”.

Tomori vs Tumori

Juhász és Bábiné az ártéri ingatlanok ügyében is kemény csörtéket vívtak egymással. Juhász Béla idén tavasszal is megszólalt, a Vác-szerte legendás tumorügyben, amikor Regyep János, akit az MDF egyéni országgyűlési képviselőjelöltként indított volna, nem tudta összeszedni a 750 kopogtatócédulát, mire bedühödött és ezt nyilatkozta: "Örömömre szolgált, amikor a tavalyi év végén a Fidesz végre elvégezte magán azt az operációt, amellyel kivágta a váci szervezetébe 2006-ban beépült rákos daganatot. Ez az a Tomori-Fördős-féle kóros sejtburjánzás." És a tiráda végén a Bábinéra való szavazásra buzdított mindenkit. A nevezett Tomori Pál, a váci képviselő-testület Összefogás frakciójának helyettes vezetője erre azzal jött, hogy „Amennyiben Regyep Jánost megnyugtatja, jelenlegi vezetéknevemet szívesen átíratom Tumorira. Az átkeresztelés költségeit természetesen magamra vállalom”. Juhász pedig mindenkit arra kért, hogy mégis az MDF listájára szavazzanak.

Végtelen ciklusban rohad a banán

A banánügy, úgy tűnik, még felszállóágban van. Péntek délelőtt Vácott sajtótájékoztatót tartott Jakab Zoltán MSZP-s önkormányzati képviselő és képviselőjelölt, az egyik téma, nem fogják kitalálni, a sződligeti polgármester rohadt banánja volt. Szóval a banán nemcsak a Parlamentben, de egy kis településen is meg tud keseredni.

A tanulságos sztorit Bábiné szavaival zárjuk: "A banánt pedig egészségére kívánom mindenkinek, szavazási hajlandóságtól függetlenül!"