Nehezen adta magát Heves

2010.10.04. 00:13
Szoros volt a verseny a megye több településén is: Hevesben a Fidesz jelöltje néhány szavazattal lecsúszott a polgármesterségről és a párt Gyöngyösön is csak kevéssel tudott nyerni. Eger polgármestere ugyanakkor Habis László lett, és a megyei közgyűlésben is megvan a fideszes többség.

2006-ban Heves volt az egyetlen megye, amelynek közgyűlésében nem szerzett többséget a Fidesz. A választásokon itt és Somogyban alakult ki patthelyzet, a mandátumoknak éppen felét szerezte meg mindkét helyen a Fidesz. Amíg Somogyban átcsábították néhány civil képviselőt, Hevesben az MSZP-nek sikerült átállítani egy fideszest.

Ambrus Zoltán, aki 98 óta volt a megyei közgyűlés fideszes tagja, és 2006-ban is e párt színeiben kapott mandátumot. Több hónapos huzavona után, amikor úgy nézett ki, hogy a döntetlen miatt új választást kell kiírni, Ambrus váratlanul kilépett a Fidesz-frakcióból, és megszavazta a mandátumok másik felét megszerző szocialisták elnökjelöltjét, Sós Tamást. Sós ezzel harmadszor lett a Heves megyei közgyűlés elnöke. Hálából az MSZP-sek a dezertáló Ambrust megválaszották a közgyűlés társadalmi megbízatású alelnökévé. A dezertáló Ambrust korábbi frakciótársai inzultálták, pfujoltak az eredmény kihirdetésekor, illetve a Fidesz vezette frakció kivonult a teremből az alelnöki eskütétel idején.

A mostani választáson viszont már többségbe került a Fidesz: a tizenöt fős testületből nyolc mandátumot zsebelt be, az MSZP csak négyet, a Jobbik pedig hármat.

A megye nagyobb városai közül a megyeszékhely Egert már 2006-ban elvesztette az MSZP, Habis László, az Egri Lokálpatrióta Egylet elnöke a Fidesz–KDNP támogatásával lett polgármester. Ő most is indult, szocialista ellenfele Nagy István, aki olcsóbb parkolást, buszjegyet, vizet és szemétszállítást ígért, illetve 24 órás, világcsúcsnak hirdetett sajtótájékoztatóval próbálta meg felhívni magára a figyelmet. Ez azonban kevésnek bizonyult, a választást nagy különbséggel végül Habis nyerte.

A Jobbik Mirkóczi Ádámot, a párt férfi szóvívőjét indította Egerben, szavazni lehetett még a független, de a Munkáspárt 2006 által támogatott Tarsoly Józsefre és az Együtt a Fejlődő Városunkért Egyesület jelöltjére, Bányász Róbertre.

Gyöngyösön szocialista polgármester, Hiesz György próbált duplázni, fideszes kihívója Faragó László, a Vak Bottyán János Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola igazgatója volt, még egy helyi civil szervezet kért magának lehetőséget. Bozsik István volt a jelöltjük.

Faragó győzelme végül nem múlt sokon, a szavazatok 45,95 százalékát szerezte meg, Hiesz 42,99 százalékot szerzett.

Hatvant 2002 óta vezette a szocialista Érsek Zsolt, aki korábban három ciklusban országgyűlési képviselője is volt a városnak, a tavaszi országgyűlési választásokon azonban nagyon simán kikapott a fideszes Szabó Zsolttól, sőt, még a jobbikos jelölt is megelőzte. Szabó a parlamenti mandátum után most a polgármesteri széket is megcélozta, 49,19 százalékkal fölényesen nyerte a választást. A Jobbik Garamszegi Józsefet, a hatvani lokálpatrióták Pálosi Tamást indította, ő 12,16 százalékot kapott.

Különösen szoros volt a verseny Hevesben, ahol a korábbi fideszes polgármester, Csáki Zsigmond függetlenként indult. Ő volt az, aki 2009-ben egy helyi verekedés után nekiment a cigányoknak. Csákit ekkora már kizárták a Fideszből, mert az önkormányzat magánkézbe adta a rendelőintézet működtetését.A Fidesz-KDNP Korsósné Dr. Demeter Dórát, az MSZP Sárándi Istvánt, a Jobbik Balla Lajost indította, volt egy független jelölt is, Török János.

Csáki végül 23,81 százalékkal lett polgármester, a fideszes jelölt 22,53, Török János pedig 20,07 százalékot szerzett a szavazatokból.